Pullot ( ja korkit ) EU n hampaissa

Palpan kierrätysjärjestelmä. Kuva / Palpa www.

EU:n muovidirektiivin myötä jäsenmaissa on vuonna 2025 kerättävä 77 prosenttia muovipulloista. Vuoden 2029 tavoite on 90 prosenttia.

– Jäsenmaat ovat  viime viikolla hyväksyneet pakkauksia ja pakkausjätettä koskevan asetuksen. Asetuksen tavoitteena on vähentää jätettä ja asettaa uusia tavoitteita eri pakkausten uudelleenkäytölle. Asetuksen tarkoitus on myös lisätä pakkausten uusiokäyttöä.

Ihan hyvä juttu, koska useimmissa EU n maissa kierrätys on vielä lasten kengissä. Pahimmillaan lajittelu on olematonta, tai jätteitä myydään ulkomaille jälkikäsiteltäväksi.

– Suomessa ja Ruotsissa ollaan tässä(kin) asiassa oltu vahvasti etukenossa : 

Molemmissa maissa on panimoteollisuus, yhdessä kaupan kanssa luonut maan kattavan ja toimivan juomapakkausten kierrätysjärjestelmän.

Alumiinitölkit käytetään molemmissa maissa uusien tölkkien raaka-aineeksi. Lasipullojen materiaalista tehdään uusia pulloja. Uudelleenkäytettävä lasipullo kierto on sekin useita kymmeniä kertoja. Muovipullot taas toimitetaan teollisuuden raaka-aineiksi.

Palautettava pakkausmateriaali ei ole jätettä, vaan kierrätettävää raaka-ainetta.


Järjestelmä toimii myös hyvin; muovipullojen palautusaste on Suomessa jo vaadittavat 90 %. Ruotsissa vastaavasti 2023 kierrätettiin 85,5 % muovipulloista. / Pantamera.

Kukaan ei teollisuuden, tai kaupan alalla vielä tiedä, miten EUn uuden direktivin mukainen pullonpalautusjärjestelmää käytänössä toteutetaan. 

On todennäköistä, että mahdollinen rinnakkainen järjestelmä, jossa muovipullot palautetaan kiertoon, aiheuttaa mm ssa varastotilojen uusimista, jakelutoiminnan uudelleen ohjaamista, pullotuslinjojen uusimisia jne. Lisäksi kuluttajille tulee varmasti uusia ohjeistuksia. 

Uudistuksen hinta arvattavasti on satoja miljoonia euroja. Mutta who cares ? Koska EU n byrokraateilla on keskuudessaan suurin viisaus ja näin maailma pelastuu. Kuluttaja viime ködessä on uudistuksen  maksumiehen paikalla.

– Fiksuintahan olisi jättää jo hyvin toimivat Suomen ja Ruotsin juomapakkausten kierrätysjärjestelmät uuden direktiivin ulkopuolelle.

Toimivia järjestelmiä ei pelkän uusimisen nimissä kannata uusia. 

EU-parlamentin äänestys asetuksesta on tulossa myöhemmin tänä keväänä.

Jk. Uudelleen käyttöön tulevat pullot pestään tietenkin vahvoilla kemikaaleilla. Käytettävät kemikaalit, sekä lisääntynyt vedenkäyttö kuormittavat  ympäristöä.

EU:ssa hyväksyttiin uudet pakkaussäännöt, suomalaiset toimijat ”äärettömän pettyneitä” – Talous | HS.

Pullonpalautusjärjestelmä – suomalainen menestystarina

Välkommen till Pantamera – Pantamera

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu