Ruotsi haluaa takaisin ydinvoiman suurvallaksi

Ydinvoimala, kuvituskuva

Ydinvoimala, kuvituskuva


Historiaa
:

Vasemmistohallitus ajoi Miljöpartietin kanssa tekemällään sopimuksella Ruotsissa ydinvoiman alas. Osittain edellisestä johtuen on sähkön hinta vastaavasti noussut, se osaltaan taas vaikuttaa myös kaikkiin kustannuksiin. Lisäksi paikoin teollisuus on joutunut pysäyttämään tuotannon kohonneiden energiakustannusten johdosta.

Barsebäckin kaksi reaktoria suljettiin vuosina 1999 ja 2005

Oskarshamnissa suljettiin kaksi reaktoria vuosina 2015 ja 2017

Ringhalsin reaktori suljettiin 30. joulukuuta 2019 ja toinen vuoden 2020 lopussa.

Ruotsissa ydinvoima on tuottanut 35–50 prosenttia maan sähköstä 1980-luvulta lähtien. Poistuva osuus on korvattava muilla energialähteillä, tai sähkön tuonnilla.

Nyt : Energiatuotannon tasapainottamiseksi Ruotsin istuva hallitus on tehnyt periaatepäätöksen kahden uuden ydinvoimalan rakentamisesta. Hallitus haluaa, että Vuoteen 2035 mennessä on käytössä lisää ydinvoimaa, joka vastaa ”kahta suuren mittakaavan reaktoria” Nopea apu ei ratkaisu ole, eikä aikaisempien päätösten purkaminen ole enää mahdollista. 

Kommenteja hallitukselta :

  • Keväällä 2026 on tarkoitus jo aloittaa ensimmäisen voimalan rakentaminen, talousministeri Elisabeth Svantesson
  • Pourmokhtari: Ruotsi tarvitsee kymmenen uutta ydinvoimalaa.
  • Busch : Meidän on kaksinkertaistettava energian tuotanto Ruotsissa 25 vuodessa. Tänään esittämämme tiekartta selventää hallituksen tavoitekuvaa ja tarjoaa pitkän aikavälin edellytykset tämän toteutumiselle. 100-prosenttisesti uusiutuvan sähkön tuotannon tavoite on nyt korvattu 100-prosenttisesti fossiilittomalla sähköllä. Ydinvoiman tuotannon määrää tullaan laajentamaan vuoteen 2045 mennessä.
  • Puhutaan kymmenen suuren ydinvoimareaktorin tuottamasta energiasta talouskomitean puheenjohtaja Tobias Andersson

Myös  ydinvoimareaktoreiden lukumäärää rajoittava kielto poistetaan. Hallitus esittää , että Ruotsin valtio osallistuu kustannuksiin, tavalla tai toisella.

Kuinka, ja kenen kansaa selvinnee lähiaikoina hallituksen mukaan.

Hallituksen tiekartta on mielestäni hyvä ja tulee parantamaan Ruotsin kv kilpailukykyä ja paikallista hyvinvointia. Energiavajetta ei tyhjillä puheilla korvata. Mm ssa Ruotsin terästeollisuuden sähkönkulutuksen ennustetaan kasvavan lähivuosina 7,5 TWh:sta vuodessa 40,6 TWh:iin.

Pelkästään H2GS-yhtiön osuus Ruotsin sähkönkulutuksesta on seitsemän prosenttia. Esim LKAB tulee tarvitsemaan sähköä 70 TWh vuodessa

(vrt Ringhalsiin ydinvoimala tuottaa 17 TWh vuodessa).

Miksi Ruotsi sitten haluaa nyt ydinvoimaa, eikä rakenna lisää ”vihreää” tuulivoimaa, tai hyödynnä aurinko ja vesivoimaa ?

Tuulivoimaloiden  lisärakentamisen kannatus on paikallisesti kovassa vastatuulessa. Tuulivoimalat koetaan ympäristöä kuormittaviksi. Ongelmaksi nähdään myös se, ettei tuulivoimaloiden huipputuotanto ja kulutushuippu kohtaa.

https://motvindsverige.org/aktuellt/

Tuulivoiman kannalta paras tuottolaskelma saataisiin, jos sähkö voitaisiin varastoida. Varastoinnin toteuttaminen vaatisi kuitenkin uutta teknologiaa ja myös paljon rahaa. 

Aurinkoenergia ei sekään ole talvella ratkaisu.

Vesivoiman lisäämiselläkin on omat rajoituksensa. Mm ssa EU n vesidirektiivi ja mahdolliset hyydepadot Pohjois Ruotsissa.

Matkan varrella koettua :

Kiinan valtion osin omistama  Ruotsin suurimman ’ tuulivoimalapuistikon ’  konkurssi häämöttää, koska tuulivoimatuottaja ei pystynyt tuottamaan energiaa aiemmin sovitulla hinnalla. Satojen tuulivoimaloiden huoltoimet puhuttavat ja huolestuttavat myös paikallisia asukkaita.

Kuva :  Piteå tidning, Blade solutions.

Största vindkraftsparken i Europa – Markbygden – Landsbygdsutveckling – projekt

Piteå-Tidningen: VKV PFAS | KLIMATSANS

https://www.dn.se/ekonomi/kinaagd-vindkraftspark-med-miljardskulder-beviljas-foretagsrekonstruktion/

Nordpoolin alueella tapahtuu :

Saksassa puretaan tuulimyllyjä hiilvoimalan tieltä

– Hallitus haluaa helpottaa tuulivoiman rakentamista. Samaan aikaan puretaan tuulivoimaloita. Se on ristiriitaista, sanoo ilmastoaktivisti Sonja Ritter DN:lle.

Hiilikaivoksen laajennusta puolustaa nyt myös Saksan ilmasto- ja energiaministeri Robert Habeck Vihreistä. Habeck on aiemmin pyrkinyt sulkemaan Saksan ydinvoiman ennenaikaisesti.

Hiilivoimaa tarvitaan, koska Saksa ei saa yllättäen halpaa energiaa luotettavalta Venäjältä.. Garzweilerin kaivoksen omistava energiayhtiö RWE on myös luvannut lopettaa ruskohiilen louhinnan asteittain vuodesta 2030 lähtien aiemmin luvatun vuoden 2038 sijaan.

Tyskland river vindkraft – ska ge plats åt kolgruva – Nyheter Idag

Saksan ydinvoiman tuotanto oli  80,2 TWh vuonna 2016 > 32,8 TWh vuonna 2022. 60 TWh siirrettiin poliittisella päätöksellä vihreään roskakoriin. . 

Jos Saksassa vakaan ydinvoiman tuotantoa olisi jatkettu ja tuotanto olisi saanut korvata  fossiilisen sähköntuotannon olis fossiilisilla tuotetun sähkön osuus 2022 ollut n. kymmenen prosenttiyksikköä pienempi.

Eli 33,7 prosenttia 43,6 prosentin sijaan.

Tysklands problem har blivit grannländernas – Second Opinion

Vihreää sähköä. Saksalaiset ovat jälleen oivaltaneet olennaisen.

Saksa etsii pikavauhtia muualta vihreää vetyä Saksan teollisuuden käyttöön. Suomi taas haluaa vetyprojektien investointikohteena Saksan toivelistan kärkeen. Porvoo. Neste ja Thyssenkrupp suunnittelevat yhteistä elektrolyysilaitosta.

– Kuka maksaa edellisen kustannukset, veikkaan etteivät ainakaan saksalaiset.

– Miksi Saksa ei sitten itse tuota vetyä, vaikka Saksa on täynnä  vihreitä tuulivoimaloita ?

Tanskassa  ollaan myös aiheellisesti huolissaan Saksan vinoutuneesta energiapolitiikaata. Tuulivoima on epävarmaa energiaa, samalla pakollinen, tuulivoiman rinnalla olevan,  korvaavan energiatuotannon ylläpitämien tulee kalliiksi.

https://second-opinion.se/tysklands-problem-har-blivit-grannlandernas/

Lähdetiedot :

Regeringen: Massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045 | SVT Nyheter

S, MP, C och V lovade kärnkraftsavveckling – och höll sitt

Markbygden Ett beviljas rekonstruktion efter dålig lönsamhet – DN.se

https://second-opinion.se/tysklands-problem-har-blivit-grannlandernas/

Förnybar energi istället för kärnkraft | Miljöpartiet

https://www.gu.se/sites/default/files/2022-08/2022_3_Svenska_folkets_asikter_om_olika_energikallor_2021.pdf

Rekorddyr el får fabriker att stänga ner | SVT Nyheter

Stålgiganten stänger fabriker

 

Lisäys 11:15 / OL3 vikatilassa edelleen.

Syytä ei vieläkään tiedetä.

Onneksi Suomessa on toimivia hiilivoimaloita sähköntuotannon varmistamiseksi. Tyhmää touhua olisi se, jos ne toimivat laitokset ovat jo  romutettu.

Saattaa tulla kallis loppuviikko, myös ydinvoiman vastustajille.

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu