Ruotsin NATO jäsenyys on lähellä


Aamun kahvipöydässä Suomen MM kultauutisia lukiessani osui silmään Expressenissä oleva lyhyt analyysi Ruotsin NATO jäsenyyden kipupisteistä Erdoganille.

Erdoganin esittämät vaatimukset Ruotsin NATO-jäsenyydelle:

Expressenin mukaan

Ruotsin on :

1. Lopetettava poliittinen tuki terrorismille.
2. Lopetettava terroristien taloudellinen tukeminen
2. Lopetettava PKK/PYD-aseistaminen
4. Poistettava Turkkiin kohdistetut aseidenvientikielto ja pakotteet.
5. Osallistuttava globaaliin yhteistyöhön terrorismia vastaan.

Ao listaa hiukan peraten :

Ruotsissa terrorismin tukitoiminta luonnollisesti kielletään, mutta Ruotsi on näkyvästi kv mediassa ja julkilausumissaan vahvasti kannattanut itsenäisen kurdi-alueen muodostamista, kuten moni muukin valtio. Tässä menee puurot ja jauhot sekaisin.

Toinen Turkin listalla oleva vaatimus on, että Ruotsin on lopetettava”terrorismin rahoittaminen”. Ruotsi antaa Turkin hallinnon mukaan 376 miljoonaa dollaria kurdien PKK/PYD:lle, jotka taas uhkaavat Turkin kansallista turvallisuutta. Ulkoministeriön mukaan Ruotsi ei kuitenkaan anna taloudellista tai sotilaallista tukea kurdien autonomialle Koillis-Syyriassa, mutta Ruotsilla on alueellinen strategia Syyrian kriisiin, 2016-2023.

Asevientiä terroristeille Ruotsin mukaan ei ole, mutta ruotsalaisia aseita valmistetaan lisenssillä USA ssa, ja näiden aseiden viennistä ei Ruotsi ole vastuussa.

PKK lle tehdyn aseviennin kiellon suhteen Erdogan odottaa ruotsalaisilta myös kirjallista vahvistusta.

Ruotsi kielsi aseviennin Turkkiin 2019 ja ajoi myös Turkille aseiden vientikieltoa koko EU n kattavaksi. Ehdotus ei kuitenkaan saanut kaikkien jäsenmaiden kannatusta.

Ruotsissa ollaankin ehkä nyt taipumassa Turkille aiemmin 2019 suunnatun aseiden vientikiellon poistamiseen.Muutos vientikiellon suhteen olisi myös hyvin johdonmukainen NATO jäsenyyden myötä.

Uskon näin sivustakatsojana Expressenin toimittajan tavoin, että Ruotsin aseviennin hyväksyminen on merkittävin ja tärkein myönnytys, joka myös avaa Ruotsille oven NATO on. Ruotsin hallitukselle aseviennin hyväksymiselle ei todennäköisesti ole, eikä tule olemaan, estettä NATO jäsenyyden myötä.

Aseviennin hyväksyminen antaisi vastaavasti myös Erdoganille sisäpoliittisesti tärkeän ison pelimerkin.

Turkin sisäpolitiikasta ensisijaisesti on kuitenkin kysymys.

 

 

0
joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu