Sähköbussit lepäilevät

foto Ulf Masing https://www.bussmagasinet.se/2023/03/branschen-har-underskattat-kostnaderna-for-elbussar/

Gävlessä ja Sandvikenissä on yllättäen taas talvi ja sähköbussien tiheä lataussykli aiheuttaa isoja ongelmia.

Akut eivät ehdi latautua. Liikennöinti tökkii pahasti ja esim tänään on 50 vuoroa peruttu. Kuinka pitkään vuoroja joudutaan edelleen perumaan on epäselvää. Paikallisia ei tilanne naurata yhtään, koska kollektiivikulkimien käyttö on monelle liikkumisen perusedellytys.

Vanhoja toimivia dieselbusseja on jo haettu käyttöön syntynyttä vajetta korvaamaan.  Korvaavien bussien määrä ei kuitenkaan riitä ja luonnollisesti bussien vuokraaminen maksaa paljon. 

Toisaalta : Bussien lakkoilu on oikeastaan ’ kivakiva ’ kuntoilun ja ympäristön kannalta. Samalla kävellessä tulee lämmin ihan ilmaiseksi. 🙂 

Sähköbussien ylläpito ja huoltokustannukset on myös aliarvioitu.

Nobinalla on n 750 sähköbussia yhdeltätoista eri valmistajalta Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Tanskassa.

Yleiskuva on Nobinan mukaan selvä:

Bussiteollisuus on aliarvioinut sähköbussin todelliset kustannukset. Samalla hankkeista vastaavat ostajat ovat ilmeisesti luottaneet ylioptismistisiin ja niin muodikkaisiin vihreisiin lupauksiin. 

Sähköbussit ovat kuitenkin huomattavasti suurempi investointi kuin polttomoottoribussit.

Alustavasti on laskettu, että sähköbussien voimansiirto on huomattavasti yksinkertaisempaa, luotettavampaa ja vähemmän huoltoa vaativampaa ja ylläpitokustannukset ovat näin alhaisemmat kuin polttomoottorillisissa linja-autoissa. Kalliimpi hankinta korvautuisi näin pienemmillä ylläpitokuluilla. 

Mutta ; voimansiirto ei ole kaikki kaikessa, ja suuri osa linja-auton huolto – ja ylläpitokustannuksista liittyy koriin, oviin jne.

Toki sähköbussit ovat hiljaisia, eivätkä savuta, ja se on hyvä, mutta eipä ne biokaasubussitkaan pahemmin savuta.

Ehkä sitten joskus siellä horisontin takana siellä vihreässä tulevaisuudessa joku nero keksii toimivamman ratkaisun, mutta juuri nyt liikennöinnin ongelmat ovat todellisia.

Poliitikkojen keskenään keksimä vihreä siirtymä, jota jyrkässä etukenossa ajetaan, aiheuttaa jälleen kerran kaikenlaista pikku vaivaa tavan kansalaisille, mutta so w .. ? Maailma pelastuu, uskottava se vaan on. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/laddfel-leder-till-busskaos-installda-avgangar-dagligen

”Branschen har underskattat kostnaderna för elbussar” | Bussmagasinet

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu