Suomessa ei ole työvoimaa
” Keskisuomalaisessa ikääntyneiden hoivakodissa hoitajat puhuivat työkielenä vain englantia tai jotain muuta kieltä kuin suomea. Tilanne kävi ilmi Aluehallintoviraston (avi) yllätystarkastuksessa.
Avi sai Keski-Suomen hyvinvointialueen omavalvontayksiköltä vuoden alussa tietoja esimerkiksi siitä, että Attendon Saarijärven hoivakodissa on liian vähän henkilökuntaa. Hyvinvointialue oli valvonut yksikköä jo lokakuusta 2023 asti.
Avi teki hoivakotiin yllätystarkastuksen kesäkuussa. Tarkastuksessa ilmeni useita puutteita, jotka vaaransivat asiakasturvallisuuden. ” / Kirjoittaa Yle tänään.
AVI n virkamiehet ehtivät tekemään tarkastuksen n. kahdeksan kuukauden kuluttua ?? Haloo !
Tilanne on ollut pitkään vähintään kummallinen ja epäilen ovatko ao hoitajat olleet tehtäviensä tasolla. Kuinka hyvin vanhus saa apua, jos / kun hoitajan ja asiakkaan yhteinen Suomen kieli rajoittuu vienoon hymyyn ja ” Hei ” sanaan. Entäs miten hoituvat hoitajalta lakisääteiset hoitotapahtumien kirjaukset jne. Kriiisitilanteita, esim tulipaloa ei kannata edes miettiä.
Onko tosiaan niin, ettei hoitokoteihin löydy suomenkielisiä tekijöitä 230.000 työttömän joukosta ? Jos noin tosiaan on, niin kotiin jääminen on tehtävä kannattamattomaksi vaihtoehdoksi ja maahan rekrytoitavien palkkaamisen kriteereitä on syytä tarkastella uudestaan.
Tilastokeskus Helmikuu 2024 Työttömiä oli 230.000, josta miehiä 127 000 ja naisia 103 000. 15–74-vuotiaiden työttömyysaste oli tammikuussa 8,3 %, kun se vuotta aiemmin oli 7,6 %. Miesten työttömyysaste oli 8,8 %, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.
Valtaosa meistä on tulevaisuudessaan jonkun vieraan hoidettavana. Osalle toki käy parempi tuuri.
Näinhän se oli jo 80 luvun lopussa, kaikki jotka pystyivät, oli 500 pv lomalla, muutama juoppo oli kortistossa, siis sänkyynsyöttäminen tuhosi työteliään kansan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei ole koskaan ollutkaan työvoimapulaa, vaan pysyvä suurtyöttömyys vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
koulutus- ja osaamisvaatimukset ovat nykyisin niin kovia, että sankasta työttömien armeijasta ei kovin montaa Valviran hyväksymään kelvollista hoitajaa löydy. Nekin entiset ammattipätevyyden omaavat, joita kortistosta löytyy, ovat menettäneet ammattipätevyyden ja siten kelpoisuutensa yleensä pätevästä syystä. Sellainen voi olla huume-, lääke- tai päihdeongelma tai esim. omaisuus- tai seksuaalirikostausta.
Siivoojaksikaan ei enää tuppaa pääsemään ilman ammattitutkintoa. En tiedä pääseekö nykyään enää edes raksalle ilman amispohjaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Miksi järjestelmä on noin jäykkä ?
Oppisopimuksella työn reunaan kiinni ja ammattia hankkimaan.
Ruotsissa brankkariksi pääsee ”Brandman i bredskap” työn kautta. Työnantaja tarjoaa peruskurssin jälkeen jatkuvan koulutuksen työn ohessa ja muutaman työvuoden jälkeen voi sitten hakea vakinaisen paikkaa. Luonnollisesti peruskoulutuksen on oltava kunnossa, mutta jatkokoulutus työhön tulee työnantajan kautta.
Ei monimutkaista, mutta toimivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa et tietenkään pääse palomieheksi suorittamatta palomieskoulun tai Helsingin pelastusopiston koulutusta, vaikka sinulla olisi vuosikymmenien kokemus VPK-toiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä käytin aikoinaan rakennuksilla usein palomiehiä kiintokalusteiden kantamisessa kerrostalojen keittiöihin ja makuuhuoneisiin. Riskiä ja reipasta porukkaa oli hyvin tarjolla heidän vapaapäivinään. He ansaitsivat usein parissa päivässä jopa viikon palkan ja usein saatuaan keikan tehtyä sanoivat lähtevänsä palokuntaan huilaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Innokas ja työhaluinen työtön ei suoraan kelpaa vanhusten hoitajaksi. Jokaisessa työvuorossa on oltava yksi sairaanhoitajakoulutuksen suorittanut henkilö ja liuta samantapaisen koulutuksen saaneita Lähihoitajia. Lähihoitajan koulutus vie 2,6 – 3 vuotta työharjoitteluineen.
Koulutusta on tarjolla monissa maakunnissa suomen ja ruotsinkielisinä, Kokeiluja on ollut myös englannin kielellä. Kaiken edellytyksenä on myös sopivuus hoitotyöhön, joka todetaan haastattelujen aikana. – Muistisairaan vanhuksen hoito vaatii rauhallisuutta ja hyvää hoitotaitoa, mikä ei ole mikään itsestään selvyys.
Työ on luonteeltaan vuorotyötä, eikä valvominen yöllä sovi kaikille. Monet nuoret vaihtavat toiseen ammattiin kokeiltuaan hetkenn hoitotyötä.
Melko luotettava keino oman vanhuutensa hoidon varmistamiseksi on naida oma hoitajansa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuo viimeinen kappale ole vähän sukua kuormasta syömiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Työttömänä oleminen on tehtävä kannattamattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Attendon tulo suomen hoivamarkkinoille oli suurin onnettomuus koko alalle. Attendo on niin paska työnantaja (puhun kokemuksesta), ettei sen palvelikseen halua enää kukaan täysijärkinen suomen kieltä taitava hoitaja. Lieneekö tietoinen strategia attendolta, että pääsevät säätämään marjanpoimijoiden työehdot hoitajille.
Ilmoita asiaton viesti
En tunne Attendoa, mutta kielitaidottomien käyttäminen on todella outoa ja vastuutonta, eikä missään nimessä palvele asiakaskesksisyyttä
Lainaus Attendon sivulta :
Meillä työskentelee Suomessa noin 16 000 ihmistä ja palvelu-, hoiva- ja tukikodeissamme asuu yli 12 000 ihmistä lapsista ikäihmisiin. Haluamme, että jokainen heistä voi elää omannäköistään, täyttä elämää oman elämäntilanteensa tai toimintakykynsä rajoitteista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä brysyyreissä kirjoitella mitä vain. Silloin kun attendo tuli Suomeen, se osti pienemmiltä toimijoilta hoivakoteja. Minunkin, hyvin toimiva, työpaikka myytiin attendolle. Puolessa vuodessa työmaan oli jättänyt kuusi vakituista työntekijää, minä heidän joukossaan. Huonoa johtamista, hoitajamitoituksen laskua, sekavuutta palkanmaksussa. Attendo ei välitä hoidettavista ihmisistä eikä työntekijöistään vaan rahasta, minkä kykenee kiskomaan markkina-asemallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole mennyt ihan puikkoihin Attendon toiminta Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti