Taas on syksyn suurin ilon hetki, talviaikaan palaaminen

 

Kelloja vekslataan Lauantain ja Sunnuntain välisenä yönä  ja vuorokausirytmi naksahtaa jälleen piirun sivuun. Kokemuksesta tiedän jo, että pari – kolme viikkoa kuluu talviaikaan opetellessa.

Samasta harmista kirjoitin  jo 2020.. Luulin tuolloin, että en aiheesta enää kirjoita. Olin jälleen väärässä.

Kellon vekslaamisen haitoista ovat kuitenkin lähes kaikki Suomessa yhtä mieltä, kuten ollaan myös EU ssa, jossa 2019 äänestyksen perusteella kellojen siirtelyn lopettaminen voitti siirtelyn kannattajat murskaluvuin äänin 410 -192.

Pala historiaa :

’Suomessa kellonajan siirrosta luopumisen taustalla on kansalaisaloite, joka tuli eduskunnan käsittelyyn jo keväällä 2017. Entinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner lähetti kesäaikaa koskevan kirjeen komissaari Violeta Bulcille marraskuussa 2017. Kirjeessä kerrottiin Suomen tilanteesta ja tiedusteltiin, millaisia aikeita komissiolla on nykyisen kesäaikajärjestelyn suhteen.

EU-ministerivaliokunta linjasi tammikuussa 2018, että Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä kesäaikajärjestelystä. Tämän jälkeen Suomi on aktiivisesti pitänyt asiaa esillä EU:n neuvostossa. Euroopan unionissa komission ehdotusta on käsitelty normaaliin tapaan parlamentissa ja jäsenvaltioiden kesken neuvostossa.

Komission alkuperäisenä tavoitteena oli, että kellonajan siirrosta oltaisiin luovuttu jo vuonna 2019, mutta aikataulu ei ole toteutunut.

Viimeksi kesäaikakysymys on ollut neuvoston työryhmässä joulukuussa 2019 eli Suomen EU-puheenjohtajakauden loppuvaiheessa. Tuolloin Suomi kannusti jäsenmaita vapaaehtoisiin koordinaatiokeskusteluihin. Euroopan parlamentissa komission direktiiviehdotuksen käsittely eteni maaliskuussa 2019, kun parlamentti äänesti kellonajan siirron lopettamisen puolesta.

Parlamentin mietinnössä esitetään, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran vuonna 2021, mutta koronatilanteen vuoksi asia on avoinna ja sen isäksi useat maat toivoivat lisäselvityksiä. Käytännössä mitään kuitenkaan ei ole tapahtunut

Aiheesta MTV 

Kellon siirtelyä on nyt säädetty n. viisi vuotta. Tulee mieleen sanonta :
’Missä EU, siellä kallis jarrupoljin.’

jk. Muista Sunnuntaina siirtää viisareita kohti kesää. Silloin ketuttaa hiukan vähemmän.

+4
joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu