Talvi tulee varmasti ja myös huimat sähkölaskut
Nyt tarvittaisiin lisää
.. varmaa ja ympäristöystävällistä, turvallista ydinvoimaa tasaisen energiatuotannon takaamiseksi EU ssa.
– Mm ssa Ruotsissa maan suurin, kiinalaisen energiayhtiön CGN:n omistama Markbygden Ett tuulivoimayhtiö teki viime vuonna 1,8 miljardin kruunun tappion. Nyt Ruotsin suurinta tuulipuistoa uhkaa ennen vuoden vaihdetta konkurssi. Merelle perustettavien tuulivoimaloiden pelätään vastaavasti SMHI n tutkijan mukaan lisäävän merenpohjan happikatoa ja mm ssa turskan sekä pyöriäisten katoa. Luonnon suojelu ja tuulivoima eivät sovi samaan lauseeseen.
Mitä vastaavasti tapahtuu hintamarkkinoilla :
- Suomen sähköverkkoon piti ostaa maanantaina tavallistakin kalliimpaa säätösähköä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid osti 28/9 kello 18–20 välillä sähköä, joka maksoi 3 000 euroa megawattitunnilta. Tavallisesti hinta samoille tunneille on sata kertaa halvempi. Sähköä myyneet tekivät tiliä – mutta lasku meni niille tuulivoimatuottajille, joilta sovittu sähkö jäi sään yllättäin muuttuessa toimittamatta.- YLE
Energian tuotannon ja kulutuksen tasaamiseksi pyritään nyt sähkön varastointia lisäämään. Akkupuistoja, patoaltaita jne. Edelliset investoinnit nostavat sähkön hintaa. Teollisuus ja työntekijät tuskin muuten innostuvat ehdotetusta tuotannon joustosta tuulivoiman sattumanvaraisen vaihtelun mukaan.
Yllättäen vapaaseen kilpailuun nojaavan ’EU:n ratkaisu näiden investointien lisäämiseen on taloudellinen kannuste. Uuden sähkömarkkinamallin asetuksen mukaan jäsenvaltioissa voidaan ottaa käyttöön fossiilittoman jouston tukijärjestelmä eli luoda alan toimijoille yritystuki investointien lisäämiseksi.’ – YLE
Anekaupan, eiku siis päästökaupan rinnalle luodaan Eurooppaan uutta tukisysteemiä. Suomessa on jo pikapikaa perustettu julkisin varoin toimiva tutkimusryhmä tuumailemaan lisätukien hyödyntämistä. Ilman yhteiskunnan junailemia ( verovaroin rahoitettuja ) tukia ei teollisuudella ole ilmeisesti halua hakata fyrkkaa sähkön varastointiin ?
Ruotsissa joudutaan taas ensi talvena turvautumaan vanhaan polttoöljyllä toimivaan voimalaan. Saksassa on vanhat hiilivoimalat jo laitettu tulille. Espanjassa vastaavasti vasemmistohallitus on sulkemassa pikaisesti kaikki toimivat reaktorit ( sic )
– BTW. Samalla kun sattumanvaraiseen energiaan panostetaan EU ssa edelleen miljardeja, niin yksi pikku juttu hämmästyttää:
– Radiohiljaisuus Thorium voimaloiden tutkimus ja kehittämistyöstä.
Onko syynä se, ettei poliitikkoja aihe vaan jaksa kiinnostaa, vai se, ettei thorium voimalasta saada raaka – ainetta ydinaseisiin, vai onko kyseessä haastavat tekniset tekijät. Mm ssa voimalan mahdolliset korroosioriskit ?
Linkit :
It’s Happening – China Launches World’s First Thorium Nuclear Reactor – YouTube
Thorium-based nuclear power – Wikipedia
https://marcusoscarsson.se/uppgifter-jattesmall-for-sveriges-storsta-vindkraftspark/
https://x.com/visegrad24/status/1840723955558023226?s=61&t=u8ofsB4Mwr0DXnlQa-jmZA
https://sverigesradio.se/artikel/experten-torsk-skadas-av-vindkraft-botten-blir-syrefattig
Kyllähän EU ajetaan umpihulluuteen kokonaispakkaa sekoittamalla ja jatkuvalla kuluttajahämmennyksellä. Eikö tuo 100 000 työntekijän aparaatti, kaikkinensa, parempaan pysty, sillä hajoamisprosessi sai juuri uudet desimaalit Itävallasta.
Ilmoita asiaton viesti
Että akuistakin saadaan jo puisto aikaiseksi!
Ilmoita asiaton viesti
Thoriumvoimalassa ei ole yhtään mitään mitä ei voisi ratkaista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta silti KAMINI (Kalpakkam Mini -reaktori) on kai edelleen maailman ainoa toriumiin perustuva toiminnassa oleva koereaktori. Se tuottaa 40 MW lämpöenergiaa täydellä teholla.
Ilmoita asiaton viesti
Näihin ei kai aikanaan panostettu kun uraanista sai sovellusta millä ihmiset voivat räjäyttää toisensa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessakaan ei ole oivallettu, että tuulee vain satunnaisesti.
Silti rakennetaan sattumavoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu eniten syksyn sateisuudesta ja talven tuulisuudesta. Ydinvoiman osalta pitää toivoa, että Olkiluodossa ei tarvita uusia roottoreita vielä ensi talvena.
Seuraavan kerran lisää ydinvoimaa on saatavilla aikaisintaan 2030-luvun loppupuolella jos päätöksiä investoinneista saadaan pian aikaan. En pidätä hengitystä näitä odotellessa, joten nyt rakennetaan nopeasti lisää tuuli- ja aurinkoenergiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti tuohon poliitikot ovat omilla typerillä valinnoillaan syypäitä.
Mm ssa Saksa, Ruotsi ovat sulkeneet toimivaa ydinvoimaa, Suomessa vastaavasti on laitettu lihoiksi toimivia hiilivoimaloita ja nyt myös Espanjan vasemmistohallitus on sulkemassa ydinvoimaloita. Jollain energiavaje on kuitenkin täytettävä, muuten tehtaat pysähtyvät, perseet jäätyvät ja maa on kaaoksessa.
Pää ja jalat pilvissä olevia poliitikkoja ei selvästi realiteetit ja asiantuntijoiden lausunnot kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan sinä et ole asiantuntija jota kenenkään kannattaisi kuunnella.
Ilmoita asiaton viesti
Toki, en ole. Mutta edellinen kommenttini kuitenkin pitää paikkansa. Samoin ao kirjoitus.
Koita vaan jaksaa valitsemallasi tiellä, vaikka se varmasti raskasta onkin olla julkisesti vihreä ja osa typeryyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskiyöllä pörssihinta Saksassa oli nollan paikkeilla ja tänä aamuna kahden tunnin ajan 100e/MWh tai enemmän. Tilanne ei ollut poikkeuksellinen .Akkuvarasto ei olisi sähkön hintaa heilauttanut mihinkään, mutta omistajalla olisi käsissään kultakaivos.
Ilmoita asiaton viesti
Joku maksaa joka tapauksessa akkupuistikon rakentamisen tuomat ylimääräiset ns lisäkustannukset.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin!
Sähkö on halpaa, koska sille ei ole kysyntää.
Kun on riittävästi akkukapasiteettia, on sähkö aina kallista.
Ilmoita asiaton viesti
Pörssissä patterivarasto on vapaamatkustaja, Sille riittää aivan hyvin jonkun toisen korkein viimeisenä mukaan päässyt tarjous.
Ilmoita asiaton viesti
Kun battereita on tarpeeksi, jotta ne voisivat vastata kysyntäpiikkiin piikkihintaa alentavasti, ne kuormittavat verkkoa matalan sähkön aikana.
Korkeat hinnat tulevat alaspäin, mutta matalat hinnat nousevat vastaavasti enemmän.
Keskiarvo on korkeampi, koska batterit pitää maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu siis täysin sattumasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ollos huoletta, niitä turbiinipyöriä tarvitaan aika harvoin vaihdella.
Mutta uudemmissa turbiineissa on sekin etu, että hyötysuhde paranee aina hitusen.
Ilmoita asiaton viesti
Olkiluodosta on tulossa lisää ydinvoimaa 2 * 80 MW vuonna 2028.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se mitenkään mene perille, että Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.
Suomen Hallituksen velvollisuus on huolehtia Suomen sähköhuoltovarmuudesta. Töihin! On kätilöitävä Suomen Ydinvoima Oyj. Osakkaiksi TVO, Fortum, Solidium ja muutama paljon sähköä kuluttava yritys.
https://jput.fi/energiapolitiikka.htm
Etelä-Korean porukka pistää niitä edullisen hintaisia APR1400 ydinvoimaloita pystyyn varsin nopeasti – jopa 6 vuotta tilauksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Rahast kuulemma on kysymys, kuten aina. Silti ydinvoimaloita perustetaan. Btw. Rahasta ei kuitenkaan ole pulaa, kun EU n johto pyytää käsi ojossa rahoitusta johonkin yhteishyvään, tai kivakivaan.
Samalla tuli mieleen: Paljonkohan Suomi saisi taloudellista tukea EU lta, jos Suomessa ryhdyttäisiin, vaikka VTT n ohjauksella tutkimaan Torium voimalan kaupallisia näkymiä.
Liian vaikeaa poliitikoille ?
Ilmoita asiaton viesti
Jouko: ”Paljonkohan Suomi saisi taloudellista tukea EU lta, jos Suomessa ryhdyttäisiin, vaikka VTT n ohjauksella tutkimaan Torium voimalan kaupallisia näkymiä.”
Sehän olisi säävarmaa ja puhdasta – eihän nyt sellaista saa edes ajatella.
Ilmoita asiaton viesti
Luulis tosiaani etenkin viherhörhöjä kiinnostavan, mutta sillä rintamalla on fokus ihan muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri palailen eduskunnasta, jossa juttelin RKP:n ryhmänjohtajan ja Loviisan valtuuston puheenjohtajan kanssa toimista joilla Fortumille vakuutellaan kolmosreaktorin mahdolisuuksista. Valtio ei tule goodwilliä ja varmaa lupakäsittelyä enempää panostamaan. Ruotsi on jo luvannut melkoisen tukipotin jos reaktori menisi sinne.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa tarkempaa tietoa Ruotsin valtion mahdollisista tukitoimista ja yhteistyöstä Fortumin kanssa. Suuntaviivat ovat toki selvät ja mm ssa pitkäaikaisen investoinnin lainoittaminen on Ruotsin valtiolle vaihtoehto. Energiantarve tulee kasvamaan Ruotsissa edelleen.
https://www.fortum.se/om-oss/nyheter/blogg/forslaget-om-finansiering-av-ny-karnkraft-vad-betyder-det-egentligen
Ilmoita asiaton viesti
Tänään edullista kunnes pomppaa klo 16 jälkeen korkeimmilleen 36,67 snt/kWh klo 20 aikaan. Huomenna sähköpörssin hinta pomppaa klo 5 aamulla hinnan ollessa 10,59 snt/kWh ja klo 8 aamulla 62,47 snt/kWh ja edullisimmillaan klo 16 aikaan 20,09 snt/kWh.
Jaahas, onneksi on kiinteä hinta mutta toiset joutuvat siirtelemään siivoukset, keittiön, vaatepesut sun muut torstaille.
Onneksi kotisivu sahko.tk näyttää myös sliderinä viime vuosien tapahtuneet sähköpörssin pomput. Usein niissä näkyy aamuisin ja iltaisin pomput arkiaikoina mutta yöllä halpaa mutta ei ole rivitaloissa tai kerrostaloissa, kun ei voi metelöidä yöllä, kun yleinen hiljaisuus on klo 23-07 saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kommenttia kirjoittaessani Suomen aluehinta sähkölle on 292,22 €/MWh.
On vasta lokakuun ensimmäinen päivä.
Ilmoita asiaton viesti
Et huomannut kommenttiani, jossa huomenna hinta pomppaa korkeammalle kuin tänään, lähes kaksinkertaisesti. Mutta kun aamu otetaan huomioon sähkön hinta alimmillaan, niin sitten veloitetaankin yli 50 senttiä kWh. Ei tuo ole kohtuullista ja raja kulkee mielestäni 20 senttiä kWh. Saksassa kärsii ne, jotka maksavat meitä enemmän kWh hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Öljyä pesään,öljyä pessään uottelen uutta kessää.Puiden teko ei sovi kulttuurin kylläsästäneille
Kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti