Tutkittua tietoa tuulivoiman käytön seurauksista

Kuva Vesa Joensuu, Tuulivoimala Kopsan teollisuusalue

Luken tuore tutkimus tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksista / HBL

– Lyhyt yhteenveto tutkimuksesta 

Luken tutkimus käsittelee mm ssa eläinten populaation vähenemistä, muutoksia lintujen parittelukäyttäytymisessä, lisääntymisen vähenemistä ja nuorten eläinten lisääntynyttä kuolleisuutta.

Ao tutkimuksen mukaan monet lintu- ja nisäkäsryhmät välttävät tuulivoimaloita. Tuulivoimaloilla on mahdollisesti myös kielteisiä vaikutuksia eläinten elinympäristöille

”Kun tällaisia ​​muutoksia havaittiin tuuliturbiinien läheisyydessä, havaintoa kutsuttiin niin sanotuksi syrjäytymisvaikutukseksi”, kertoo tutkimusta johtanut professori Anne Tolvanen Luonnonvarainstituutin tiedotteessa.

Luken tutkimukseeen sisältyy 84 tutkimusta 22 maasta. Aineistossa on 160 tapausta, jotka valottavat, kuinka kauaskantoisia tuuliturbiinien vaikutus eri lintu- ja nisäkäsryhmiin on. ( linkki alla ) 

Miksi Suomessa kuitenkin ohitetaan olan kohautuksella näinkin kattavan tieteellisen tutkimuksen tulokset ? 

 


Samanaikaisesti myös ns ’Vihreän’  teräksen valmistaminen ja sähkön kulutuksen kasvu puhuttaa. 

Taloustieteilija David Sundénin mukaan ( linkki alla ) 

– LKAB ja H2 Green Steel (H2GS) suunnittelevat valmistavansa fossiilivapaata terästä Norrbottenissa vedyn avulla. Vetyä on tuotettava elektrolyysillä, se taas vaatii valtavasti lisää sähköä.

Jos / kun suunnitelmat fossiilivapaan teräksen tuotannosta Norrbottenissa toteutuvat, laskelmien perusteella pohjoismainen sähkön hinta tulee nousemaan lähivuosina keskimäärin 77 prosenttia  – vuoteen 2026 mennessä.

  • Tanskassa hinta nousee 40 prosenttia.
  • Norjassa ja Ruotsissa 90 prosenttia. // Norrbotteniisaa 176 prosenttia.
  • Suomessa 53 prosenttia.

Pelkästään Norrbottenin sähkön kysyntä, johtuen suurimmista jo julkistetuista projekteista johtuen tulee kasvamaan 20 terawattituntia vuoteen 2026 mennessä ja 40 terawattituntiin vuoteen 2030 mennessä. Kulutuksen kasvu on n 15 % / 2026 ja 30% / 2030,  koko Ruotsin sähkönkulutuksesta.

Ruotsissa mietitäänkin nyt,  millä mekanismilla ympäristöystävällisen teräksen valmistamisen vaatima lisäenergia voidaan tuottaa  ja kuka maksaa valtavat rakentamisen lisäkustannukset.

Pystytetäänkö Pohjolan hitaasti uusiutuvaan luontoon nyt satoja uusia lyhytikäisiä tuulivoimalapuistikoita tilaa vievine voimalinjoineen ja laajoine erämaa raiskioineen ? 

– Jalat tukevasti ilmassa ja täysin luonnosta piittaamatta. 

Lähteet :

Finsk studie: Vindkraften får många fåglar och däggdjur att flytta

https://www.svd.se/a/JQzjJJ/david-sunden-stalprojekt-orsakar-brant-stigande-elpris

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu