Vihreä ympäristöystävällinen sähkösiirtymä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aamun SVT n uutista vapaasti referoiden ja kääntäen : 

Ruotsi on nyt Euroopan suurin sähkön nettoviejä.

Ruotsin tuottamaa sähköä viedään etenkin Saksaan. Ruotsalaisten sähkönvienti Saksaan tuottaa miljardeja tuloja norjalaisomisteiselle Baltic Cablelle, jonka siirtokaapelin kautta vienti pääosin tehdään. 

Baltic Cable taas on  Norjan valtion energiayhtiö Statkraftin omistuksessa. Norja kerää miljardeja kruunuja Ruotsin sähkön viennistä Saksaan. Tuloja siirrosta saa toki myös Ruotsin siirtoyhtiö : Svenska Krafverk.  

Sähkömarkkinoiden epävakauden vuoksi viimeiset vuodet ovat olleet ao yhtiölle hyvin kannattavia. Viime vuonna sähkön siirron ns pullonkaulatulo *) nousi yli 800 milj. kruunuun ja voitto oli puoli miljardia kruunua. 

Tähän vuoteen verrattuna tuotto on edelleen noussut huimasti :

SVT:n tutkimuksen mukaan Norskien Baltic Cablen nostanee tänä vuonna peräti kolme miljardia kruunua Saksan ja Etelä-Ruotsin välisten suurten sähkön hintaerojen seurauksena.

Baltic Cablen lisäksi, myös Svenska Kraftnätin liikevaihto on kasvanut energiakriisin seurauksena. Viimeisimmän vuosien 2022 ja 2023 ennusteen mukaan Svenska Kraftnätin pullonkaulatulot voivat nousta yhteensä 90 miljardiin kruunuun.

Pullonkaulatulot Ruotsissa on käytettävä sähköverkon kapasiteetin laajentamiseen ja parantamiseen. Siirtoverkkojen tila Ruotsissa on kapasiteetiltaan heikko, tämä osittain selittää myös suuret alueelliset hintaerot ( 4 myyntialuetta ) jotka mahdollistavat myös hyvät tuotot.  Energiamarkkinatarkastus on hyväksynyt, että Svenska Kraftnät voi käyttää osan tuotoistaan myös sähköverkkomaksujen alentamiseen.

Statkraft Swedenin toimitusjohtaja ja Baltic Cablen hallituksen puheenjohtaja Jakob Norström kuvailee viimeaikaista tulosta mainioksi ja kommentoi :

– Se on Baltic Cablen rahaa. Sinä aikana, jolloin meillä on ollut huonoja ja hyviä vuosia, se on riski. Näin markkinat toimivat.

Kiista siitä, kuinka paljon voittoa yritys voi saada ja kuinka paljon tuotoista on panostettava jälleenrakentamiseen ja ylläpitoon on edelleen kesken.

Oma johtopäätökseni, näin tavan turistin silmin : Sähkön siirtoyhtiöt Norjassa ja Ruotsissa toimivat paikallisten lakien mukaisesti, kuten niiden kuuluukin toimia. Moraalinen vastuu on sitten ihan toinen juttu.

Se, mikä on olennaista, on nämä EU n yhteiset sähkömarkkinat. Ne ovat hyvä juttu esim Saksalle, mutta tasan eivät mene Nallekarkit tälläkään kertaa. Maksaja tehdyille typerille poliittisille päätöksille löytyy ihan muualta, kuin Saksasta.

Ruotsissa kotitaloudet tulevat todennäköisesti saamaan subventiota myös ensi talvena, valtion kassasta, samalla siirtomaksujen voitot vilahtavat muihin taskuihin.

 

 

(* Pullonkaulatulot, ts kapasiteettimaksu syntyy , kun eri sähköalueiden välillä on hintaeroja Ruotsin sisällä, tai verrattuna muihin maihin  Esimerkki: Kwh sähköä myydään 20 äyrilä sähköalueella kolme ja ostetaan 100 äyrillä sähköalueella neljä, syntyy ero 80 äyriä. Tämä 80 äyriä on pullonkaulatulo, joka ohjataan Svenska Kraftnätille, joka omistaa sähköverkon.

Linkki : SVT nyheter

 

+5
joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu