Voimatonta tuulivoimaa

Sattumanvaraista energiaa kaupan

Saksan hallitus ja Siemens AG myöntävät miljardeja euroja takuita tukeakseen vaikeuksissa olevaa tuuliturbiinidivisioonaa. Siemens AG varoitti muutama viikko sitten kasvavista tappioista tuuli- ja aurinkoteollisuuden romahduksen vuoksi. / Reuters

Scottish Poweria taas on syytetty ”ympäristöhulluudesta” sen jälkeen, kun paljastettiin, että 71 tuuliturbiinia oli kytketty dieselgeneraattoreihin. Sunday Mail paljasti, että dieselgeneraattoreita käytettiin voimaloiden lapojen jäätymisen estämiseksi joulukuussa.

Etelä-Skotlannin työväenpuolueen MSP Colin Smyth kertoi Mailille, että ”syistä riippumatta, dieselgeneraattoreiden käyttäminen viallisten turbiinien jäänpoistoon on ympäristöhulluutta”.

Hulluutta, tai ei : Vihreää terästä ja ’ vihreää ’ sähköä on nyt pakko saada, muuten meidät piru nokkii. Etenkin Ruotsissa ja Suomessa  on kova vihreän energian ja vihreän teräksen boomi päällä. Suurten teollisuuslaitosten suunnitellut investoinnit ovat valtavia.

Onko realismi viherkiimassa täysin unohtunut ?

Ruotsissa käydään nyt keskustelua fossiilittoman teräksen mahdollisista valmistusmetodeista sekä valmistuksen kustannuksista ja kuka maksaa kaikki viulut. 

Asiat liittyvät sujuvasti toisiinsa :

Ruotsissa sähköntuotannon ylijäämä on nyt vuositasolla n 20 TWh. Ennustetaan, että 2045 tuotannon alijäämä on lähes sama, kuin Ruotsin koko nykyinen sähkönkulutus, eli n 130–140 TWh/v.

Vihreän teräksen tuotanto tarvitsee kuitenkin vielä vuosia päästäkseen tuottavaan valmistukseen ja toimiakseen määräysten mukaisesti. Kuinka asiakkaat reagoivat, kun samanaikaisesti markkinoilla on halpaa terästä ?

Lisäksi koko tuotanto / jakeluketjun uusiminen vihreäksi vaatii oman pikkulisänsä. Esim rautamalmia joudutaan kuljettamaan pitkiä matkoja rekoilla jolloin kuljetuspäästöt nousevat. Edellisen seurauksena teräs ei ole enää vihreää.

Mm ssa Näringslivet-lehti arvioi Ruotsin terästeollisuuden sähkönkulutuksen kasvavan 7,5 TWh:sta vuodessa 40,6 TWh:iin. Pelkästään H2GS-yhtiön osuus Ruotsin sähkönkulutuksesta on seitsemän prosenttia. Esim LKAB tarvitsee sähköä 70 TWh vuodessa (verrattuna Ringhalsiin, joka tuottaa 17 TWh vuodessa).

Ei tarvi olla erikoisen hyvä ennustaja huomatakseen, että myös sähkön hinta tulee tämän touhustelun seurauksena nousemaan. 

Sähkön hinnannousu vaikuttaa koko yhteiskuntaan.

Vaikuttaa myös siltä, että Vihreä vastuuton ja tulevaisuudesta piittaamaton touhustelu vaatii paljon subventointia.

Hyvä arvaus : Subventoinnin maksava hölmöt veronmaksajat.
( ja maailma jatkaa kulkuaan, kuten tähänkin asti ) 

Linkit :

Scottish Power wind turbines hooked up to diesel generators

https://policyinstitutet.se/wp-content/uploads/2023/11/Rapport-Fran-brunt-till-gront-Final2.pdf

Hjort: Gröna stålet vansklig spekulation

German Gov’t Agrees To Bailout Giant Loss-Making Wind Farm, UK Increases Subsidies | ZeroHedge

Vihreä siirtymä vauhdittaa Terrafamen ja SSAB:n investointeja – Elinkeinoelämän keskusliitto

Inkoon-tehdashankkeen Wittusen: ”Aikataulu on kunnianhimoinen”

Grönt stål – en riskfylld mångmiljardsatsning   | SVT Nyheter

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu