Ahvenanmaan asema säilytettävä ennallaan maakunnan asemaa koskevien sopimusten kokonaisuutta kunnioittaen
Ahvenanmaan asemasta on voimassa lähes 170 vuoden aikana syntynyt sopimusten kokonaisuus. Venäjän keisari Aleksanteri II lupasi vuonna 1856 Iso-Britannialle ja Ranskalle, että Ahvenanmaata ei linnoiteta. Venäjän sotilaiden läsnäoloa ei kielletty. Vuonna 1921 tehtiin kansainliiton yhteydessä 12 valtion sopimus Ahvenanmaan täydellisestä demilitarisoinnista. Sopimuksen liitteenä on Venäjän keisarin vuoden 1856 lupauksen teksti. Sodan tilanteessa Suomella oli oikeus ja velvollisuus huolehtia Ahvenanmaan puolustuksesta., johon Suomen puolustuksessa on aina varauduttu. Kylmän sodan aikana oli suunniteltu sodan ajan tilanteessa yhden prikaatin sijoittamista Ahvenanmaalle. Neuvostoliitto ei ollut mukana vuoden 1921 sopimuksessa. Suomen ja Neuvostoliiton kahdenkeskisessä sopimuksessa sovittiin syksyllä vuonna 1940, että Suomi sitoutuu demilitarisoimaan Ahvenanmaan saaret ja Neuvostoliitto sai oikeuden ylläpitää Maarianhaminassa konsulaattia, jolla muiden tehtäviensä ohella oli oikeus valvoa demilitarisoinnin ylläpitoa. Suomen, Neuvostoliiton ja Iso-Britannian ja useiden brittiläisen kansainyhteisön maiden sopimassa Pariisin rauhansopimuksessa todetaan Ahvenanmaan jäävän demilitarisoiduksi vallitsevan tilanteen mukaisesti.
Jos Suomen ja Neuvostoliiton vuoden 1940 sopimusta Ahvenanmaan asemasta ei pidetä voimassa Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjä ei ole sitoutunut Ahvenanmaan demilitarisointiin. Neuvosto-liiton konsulaatilla oli Ahvenanmaan tilanteen seurannassa merkitystä välirauhan aikana ennen jatkosotaa. Toisen maailmansodan jälkeen maininta on ollut erikoisuus, jolla ei ei ole mitään turvallisuuspoliittista merkitystä Venäjälle tai Suomelle. Konsulaatin sopimuksen mukaiset valtuudet eivät ole pelottavia. Jos konsulaatti havaitsee ongelmia Ahvenanmaalla se voisi esittää Suomen viranomaisille yhteisen tutkimuksen tekemistä asiasta. Ahvenanmaan vuoden 1921 sopimuksen 8.artikla on mielenkiintoinen. Artiklassa todetaan, että sopimuksen määräykset pysyvät voimassa tapahtukoon Itämeren status quossa mitä mitä muutoksia tahansa. Suomi on velvollinen pitämään kunniassa Ahvenanmaan aseman määrittelevien sopimusten kokonaisuuden kuten myös paras ystävämme Ruotsi haluaa. Ahvenanmaan kansainvälisesti vahvistettu asema on osa pysyvää eurooppalaista tapaoikeutta kuten ulkoministeriö on todennut ja Ahvenanmaan demilitarisoitu asema on Suomelle myönteinen asia.
Ahvenanmaa on hieno ja turvallisessa asemassa oleva maakunta. Venäjällä ei ole edellytyksiä uhata Ahvenanmaata. Jos Venäjän konsuli haluaa seurata maailman onnellisimman maan onnellisimman maakunnan elämää ei se meitä häiritse. Konsuli saattaisi saada oppia rauhallisen elämän arvosta ja että asevoimin toisen maan kimppuun käymällä ei mitään hyvää saada aikaan.
Alkuperäinen tarkoitus vuoden 1856 sopimuksessa oli, etteivät nämä saaret enää muodosta uhkaa.
Silloin näitä saaria hallitsi Venäjän keisarikunta. Nyt näitä saaria hallitsee Suomen Tasavalta. Tuskin alkuperäinen linnoittamattomuussopimus on edelleen ajankohtainen. Vaikka sopimus päätettäisiin nyt, Suomi ei varmaan ryhtyisi linnoittamaan saaria niin, että niistä ”muodostuisi uhka”. Siis UHKA kenelle? Ei tule muuta mieleen kuin Venäjä.
Olen samaa mieltä siitä, ettei sopimuksen voimassa pidosta ole haittaa mutta ei siitä ole hyötyäkään. On hyvä myös huomata, että kaikki vuoden 1921 demilitarisointisopimuksen allekirjoittajavaltiot, Ruotsia lukuunottamatta, ovat Naton jäsenmaita, joten voi hyvin kysyä kenelle näistä saarista olisi uhkaa.
Kävipä myös sopivasti, samaan aikaan kun Venäjä rikkoo sopimuksia itärajalla, Suomi päättää olla lopettamatta Venäjän Maarianhaminan konsulaattia, niin ettei Venäjä vaan loukkaantuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä muistaa, että vuoden 1921 sopimus tilanteessa, jossa Suomi ja Ruotsi kiistelivät Ahvenanmaan omistuksesta. Kansainliitto ratkaisi kiistan Suomen eduksi. Demilitarisointi sovittiin Suomen ja Ruotsin suhteiden liennyttämiseksi ja jonkinlaisen vakauden vahvistamiseksi Itämerellä. Ruotsissa oli 1920 alussa paljon epäluuloja Suomen hallituksen aikeista, nopeasti suhteet kyllä lämpenivät haei mitää ongelmia vuosikymmeniin ole maiden välillä ollut. Kun maailmassa eivät kaikki aina kunnioita sopimuspohjaista kansainväistä järjestystä niin Suomen on hyvä pitää itseään sitovat eduskunnan hyväksymät sopimukset voimassa. Oikeastaan voi sanoa, että vuoden 1921 sopimus on Suomen ja Ruotsin yhteinen tahto ja Pariisin rauhansopimuksessa todetaan tämän tahdon pysyvä voimassa. Ahvenanmaa on hieno paikka ja itsehallintolailla Suomi on antanut sille laajan oikeuden päättää asioistaan. EU-jäsenyyden toteutettua tuli Ahvenanmaasta myös muusta Suomesta erillinen veroalue, joten Ahvenanmaa on monessa suhteessa erityisalue vaikka on osa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaan erityisasemaa koskeva lainsäädäntö voidaan ja pitääkin jättää entiselleen, ei maakunnan omaleimaisuuden ylläpito ole keneltäkään pois. Hienoa että meillä on tuollainen erityisalue.
Tästä täysin irrallaan ovat kysymykset konsulaatista ja demilitarisoinnista, joita ei siitä lainsäädännöstä löydy, paitsi ahvenanmaalaisten asevelvollisuuden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 1921 sopimuksen Ahvenanmaan demilitarisoinnista on on eduskunta lakitasoiseksi vahvistanut, Finlex 1/1921 ja myös sopimuksen Neuvostoliiton kanssa vuonna 1940 on eduskunta vahvistanut lakitasoiseksi Finlex 24/1940 ja tietenkin Pariisin rauhansopimus on eduskunnan vahvistama. Neuvostoliiton kanssa tehdyn sopimuksen olennainen osa kohta, jossa Suomi ilmoittaa pitävänsä saaret demilitarisoituna. Konsulaatti on pieni sivujuonne ja merkityksetön nykyisin. Suomen etu on kunnioittaa sopimusjärjestelmiä missä ollaan mukana. Demilitarisoituja alueita maailmassa ovat mm. Etelämanner, Lesbos ja Samos saaret Välimerellä. Naton perustajamaan Norjan valtioalueeseen kuuluvat ja sotilaallisen strategian kannalta paljon merkittävät kuin Ahvenanmaa Huippuvuoret on demilitarisoitu Huippuvuorilla on pieni 300 asukkaan Venäjän lakien mukaan toimiva venäläinen kaupunki. Demilitarisointi myös osa Ahvenanmaan identiteettiä ja hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä puhuin kyllä Ahvenanmaan itsehallintolaista, jossa ei demilitarisoinnista määrätä. Sitä voidaan muuttaa ainoastaan eduskunnan ja Ahvenanmaan hallinnon 2/3 päätöksellä.
Eli Ahvenanmaan erityisasema ja demilitarisointi ovat kaksi eri asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaan itsehallintolaki on tietenkin maakunnan asukkaiden elämään eniten vaikuttava asia. Ahvenanmaa voidaan pitää ruotsikielisenä, maanomitusoikeudet voidaan määritellä, omia ympäristösäädöksiä yms. Ei meillä erimielisyyksiä oikeastaan ole, mutta itsehallintolakikin liittyi osin kansainliitossa käytyyn kiistaan kuuluko Ahvenanmaa Suomelle vai Ruotsille. Suomi lupasi saarten asukkaille itsehallinon.Demilitarisointi on puolestaan osa Ahvenanmaan kansainvälispoliittista asemaa niinkuin mm. on Huippuvuorten ja vaikka Lesbos ja Samos saarten demilitarisointi sopimuksilla. Tässä vielä kolmannen tärkeän Ahvenanmaan erityisaseman tuon esille. Suomen tullessa EU:n jäseneksi Ahvenanmaa irrotettiin Suomesta erilliseksi vero- ja tullialueeksi. Tämä merkitsi sitä, että tavaraliikenteessä Ahvenanmaalta tulevat tavarat Suomeen ovat oikeastaan EU:n ulkopuolista tuontia. Taisi ratkaisu syntyä Tallinkin ja Viking Linen toiveesta. Kun laivat poikkeavat Maarianhaminassa Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä on verovapaa myynti laivoissa mahdollista. Merkitsee tietenkin myös sitä, että esimerkiksi alkoholijuomien tuonti on sallittu EU:n ulkopuolelta tulon rajoissa, esimerkiksi 1 litra väkeviä juomia. Helsinki -Tukholma linjalla poiketaan yöllä Maarianhaminaan, muutama matkustaja tulee tai poistuu ja poltetaan ylimääräien säiliöautollinen polttoainetta. Suomi on myös EU:lle osoittanut, että ainakin muodollisesti tullirajaa Suomen mantereen ja Ahvananmaa välillä tarkkaillaan, myös Korpoossa, josta pienempiä lauttoja Ahvenanmaalle menee on tulliasema. Ei autoja tosin usein tarkasteta. EU:n ja Britannian brexit sopimuksessa on tavaraliikenteelle Pohjois-Irlannin ja Britannian pääsaaren välillä sovittu samanlainen ratkaisu kun on Ahvenanmaan asema. Halutaan välttää, ettei Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajasta tule EU:n ulkorajaa. Ongelmia ja kiistoja on kun Britannia hallitus ei ole täysin toteuttanut EU-komission mielestä sopimusta. Mutta Ahvenanmaan ja manner Suomen välillä asiat sujuvat ja Ahvenanmaa on oikeastaan mainitsemistani kolmesta näkökulmasta erikoinen alue Euroopassa. Maakunnassa on korkea elintaso, leppoisa ilmapiiri ja hieno turvallinen omassa asemassaan oleva osa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Näin suomen kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta emme tarvitse erillistä Ahvenanmaa sopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaata koskevat kansainväliset sopimukset ovat Suomen toimintaa Ahvenanmaalla sitovia. Emme voi yksin päättää Ahvenanmaan aseman muutoksesta. Ahvenanmaalla on eduskunnan hyväksymä itsehallinlaki ja EU:n jäsenyyden toteutuessa siitä tuli erillinen veroalue mm. Pohjois-Irlannnin tapaan, sovittiin BREXIT sopimuksessa. Pidetään maakunnan asema kunniassa ja ei siitä meille ongelmia ole.
Ilmoita asiaton viesti
Aina näihin vedotaan mutta itsenäinen suvereeni valtio voi irtisanoa sopimukset.
Ilmoita asiaton viesti
UM:n laatiman selvityksen yhteenvedossa todetaan:
”Ahvenanmaan demilitarisointia koskevat sopimukset muodostavat pitkäaikaisen ja valtiokäytännössä toistuvasti vahvistetun sopimusjärjestelyn. Erityistä merkitystä on sillä, että
Ahvenanmaan erityisasema on vahvistettu uudelleen maailmansotien ja muiden merkittävien poliittisten muutosten jälkeen. Ahvenanmaan kansainvälisoikeudellista erityisasemaa
pidetään myös alueelliseen eurooppalaiseen tapaoikeuteen perustuvana. Tapaoikeudellisten velvoitteiden osalta huomionarvoista on, että ne jäisivät voimaan, vaikka vuoden 1921 sopimus irtisanottaisiin .”
Siis mikään mahti maailmassa ei voi lopettaa Ahvenanmaan demilitarisointia eikä Ahvenanmaan erityisasemaa. Eikös se sama mahti voisi sopia laajemmastakin demilitarisoinnista.
Vahinko vain että Ahvenanmaa on vain noin pieni alue maailmasta. Se ei vielä maailman rauhaa paljoakaan hyödytä.
Huomautan vielä että Ahvenanmaan itsehallinto ja demilitarisointi ovat kaksi täysin erillistä asiaa. Demilitarisoinnin lopettaminen ei tarkoita itsehallinnon lopettamista, niin kuin tunnutaan ajateltavan.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 1921 sopimus Ahvenanmaan demilitarisoinnista on siitä erikoinen, että siinä ei ole todettu mahdollisuutta irtisanoutua sopimuksesta, tekstissäni esitetyssä 8 artiklassa oikeastaan ilmaistaan sen olevan pysyvä aina olosuhteista riippumatta voimassa oleva sopimus. Totta kai valtio ilmoittaa, että ei noudata sopimusta, mutta Suomen kansallinen etu on pitää kansainvälisen sopimusten järjestelmää kunniassa, vaikka kaikki muut eivät sitä tee. Ahvenanmaan nykyinen sopimuksen vahvistettu asema on meille myönteinen asia ja hienon osa hienon itsehallinnollisen maakuntamme identiteettiä. Maailmassa on monia sovittuja demilitarisoituja alueita: Etelämanner, osa Kyprosta, Samos ja Lesbos saaret Välimerellä. Norjalle kuuluva sotilaallisen strategian kannalta Ahvenanmaata paljon merkittävämpi Huippuvuoreton demilitarisoitu. Huippuvuorilla toimi Venäjän lakeja noudattava pien 300 asukkaan venäläinen kaupunki ilmeisesti sulassa sovussa norjalaisten kanssa.Vuoden 1921 sopimus aikoinaan osin tehtiin liennyttämään Suomen ja Ruotsin suhteita, hyvin on toiminut, ollaan maailman parhaiten toistensa kanssa toimeen tulevia maita. Suomen lisäksi Ahvenamaan vuoden 1921 sopimuksen tärkeimmät allekirjoittaja ova Ruotsi ja Iso-Britannia. Ruotsi arvostaa Ahvenanmaan asemaa ja ilmeisesti myös merivalta Iso-Britannia, kun mm. halusi Ahvenanmaan sopimusten voimassa olon kirja Pariisin rauhansopimukseen. Meillä ei Suomen näkökulmasat ole mitään tarvetta tavoitella muutoksia Ahvenanmaata koskeviin sopimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti