Ahvenanmaan asema säilytettävä ennallaan maakunnan asemaa koskevien sopimusten kokonaisuutta kunnioittaen

Ahvenanmaan asemasta on voimassa lähes 170 vuoden aikana syntynyt sopimusten kokonaisuus. Venäjän keisari Aleksanteri II lupasi vuonna 1856 Iso-Britannialle ja Ranskalle, että Ahvenanmaata ei linnoiteta. Venäjän sotilaiden läsnäoloa ei kielletty. Vuonna 1921 tehtiin kansainliiton yhteydessä 12 valtion sopimus Ahvenanmaan täydellisestä demilitarisoinnista. Sopimuksen liitteenä on Venäjän keisarin vuoden 1856 lupauksen teksti. Sodan tilanteessa Suomella oli oikeus ja velvollisuus huolehtia Ahvenanmaan puolustuksesta., johon Suomen puolustuksessa on aina varauduttu. Kylmän sodan aikana oli suunniteltu  sodan ajan tilanteessa yhden prikaatin sijoittamista Ahvenanmaalle. Neuvostoliitto ei ollut mukana vuoden 1921 sopimuksessa. Suomen ja Neuvostoliiton kahdenkeskisessä sopimuksessa sovittiin  syksyllä vuonna 1940, että Suomi sitoutuu demilitarisoimaan Ahvenanmaan saaret  ja Neuvostoliitto sai oikeuden ylläpitää Maarianhaminassa konsulaattia, jolla muiden tehtäviensä ohella oli oikeus valvoa demilitarisoinnin ylläpitoa. Suomen, Neuvostoliiton ja Iso-Britannian ja useiden brittiläisen kansainyhteisön maiden sopimassa Pariisin rauhansopimuksessa todetaan Ahvenanmaan jäävän demilitarisoiduksi vallitsevan tilanteen mukaisesti.

Jos Suomen ja Neuvostoliiton vuoden 1940 sopimusta Ahvenanmaan asemasta ei pidetä voimassa Neuvostoliiton seuraajavaltio Venäjä ei ole sitoutunut Ahvenanmaan demilitarisointiin. Neuvosto-liiton konsulaatilla oli Ahvenanmaan tilanteen seurannassa merkitystä välirauhan aikana ennen jatkosotaa. Toisen maailmansodan jälkeen maininta on ollut erikoisuus, jolla ei ei ole mitään turvallisuuspoliittista merkitystä Venäjälle tai Suomelle. Konsulaatin sopimuksen mukaiset valtuudet eivät ole pelottavia. Jos konsulaatti havaitsee ongelmia Ahvenanmaalla se voisi esittää Suomen viranomaisille yhteisen tutkimuksen tekemistä asiasta. Ahvenanmaan vuoden  1921 sopimuksen 8.artikla on mielenkiintoinen. Artiklassa todetaan, että sopimuksen määräykset pysyvät voimassa tapahtukoon Itämeren status quossa mitä mitä muutoksia tahansa.  Suomi on velvollinen pitämään kunniassa Ahvenanmaan aseman määrittelevien sopimusten kokonaisuuden kuten myös paras ystävämme Ruotsi haluaa. Ahvenanmaan kansainvälisesti vahvistettu asema on  osa pysyvää eurooppalaista tapaoikeutta kuten ulkoministeriö on todennut ja Ahvenanmaan demilitarisoitu asema on Suomelle myönteinen asia.

Ahvenanmaa on hieno ja turvallisessa asemassa oleva maakunta. Venäjällä ei ole edellytyksiä uhata Ahvenanmaata. Jos Venäjän konsuli haluaa seurata maailman onnellisimman maan onnellisimman maakunnan elämää ei se meitä häiritse. Konsuli saattaisi saada oppia rauhallisen elämän arvosta ja että asevoimin toisen maan kimppuun käymällä ei mitään hyvää saada aikaan.

JoukoSillanpaa
Sosialidemokraatit Helsinki

Valtiotieteen maisteri, eläkkeelle jäänyt Vantaan kaupungin valmiuspäällikön tehtävästä. Väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa, väitöskirjan aihe "Suomen kokonaismaanpuolustuksen johtaminen vuodesta 1957 valtiojohdon ja puolustusvoimien johdon yhteistyöllä". Sosialidemokraattisen puolueen jäsen marraskuusta 1967

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu