ILMASTONMUUTOS EI LUO MAAILMANLOPPUA – TURVALLISUUSPOLIITTISIA ONGELMIA TUO

Ilmasto on lämpenemässä ja ihmisyhteisön toiminnan aiheuttamilla päästöillä on kehityksessä merkittävä osuus. Ilmaston lämpenemisen hillitseminen on tärkeää, mutta jotkut tieteentekijät ja erityisesti ilmastoaktivistit ovat innokkuudessaan innostuneet liioittelemaan edessä olevaa kuvittelemaansa tuhoa. Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kirjoitti osuvasti asiasta Iltalehden julkaisemassa kolumnissaan. Ilmasto lämpenee hiilidioksidin määrän kasvaessa ilmakehässä, mutta ei ihmiskunta ja ei eläimistö lämpenemisessä tuhoudu. Elinolosuhteet muuttuvat hankalammiksi monissa osissa maailmaa, elämä silti jatkuu.

Monilla alueilla voivat elintarviketuotannon mahdollisuudet ja puhtaan veden saanti vaikeutua huomattavasti. Kansakuntien väliset jännitteet kasvavat, väkivaltaisuuksia ja jopa sotia voi syntyä kun mahdollisesti monet sadat miljoonat ihmiset tavoittelevat elinkelpoisten alueiden hallintaa. Ilmaston muutoksen hillintä on osa viisasta turvallisuuspolitiikkaa. Saharan lähialueiden aavikoitumisen pysäyttäminen ja metsittämisen käynnistäminen kansainvälisellä rahoituksella parantaisi alueen asukkaiden elinoloja ja hidastaisi ilmaston lämpenemistä. Taalaksen arvion mukaisesti olennaista on keskittyä vaikuttaviin keinoihin. Öljyn ja hiilen käyttöä vähennettävä lisäämällä vesivoiman, ydinvoiman, uusiutuvista raaka-aineista tehtävän biokaasun käyttöä ja henkilökohtaisesti lisäisin välivaiheessa vähäpäästöisimmän fossiilisen polttoaineen maakaasun käyttöä, jolla Suomessa valitettavasti kohtuuton verokohtelu mm. turpeeseen verrattuna. Suomalaisen luonnonnurmeen perustuvan karjatalouden merkitys päästöissä ei ole merkittävä. Siksi esimerkiksi monien suomalaisten arvostaman maidonkäytön paheksuminen on turhaa intoilua.

Ilmaston muutoksen torjunnassa tulisi välttää äkkivääriä usein vähävaikutteisia kansalaisia ärsyttäviä toimia. Nämä toimet saattava johtaa seuraavissa vaaleissa ilmastonmuutosta väheksyvien poliittisten voimien voittoon ja valtiollisiin päätöksiin, joilla valtiotason toiminta ilmaston lämpenemisen hillinnässä pysähtyy. Yhdysvalloissa näin tainnut käydä. Rakentamisessa puunkäytön lisääminen on viisasta ympäristöpolitiikkaa ja maankäytön ratkaisuissa vaikutukset ilmastoon on aina huomioitava. Euroopan Unionin on entistä tarmokkaammin vaikutettava siihen, että maailmanlaajuisesti toimitaan ilmastonmuutoksen pahiten uhkaaminen alueiden elinolosuhteiden parantamiseksi. Tällainen toiminta  tukee inhimillisten elinolosuhteiden mahdollistamista alueiden ihmisille ja vahvistaa Euroopan turvallisuutta. Euroopan sisällä EU:n päätöksenteossa olisi ydinvoima hyväksyttävä vesivoiman ja tuulivoiman rinnalla rahoituksen suosittelussa päästöjä vähentäville energia-alan investoinneissa.

JoukoSillanpaa

Valtiotieteen maisteri, väitöskirjan valmistelua Suomen kokonaismaanpuolustuksen historiasta Helsingin yliopistossa, Itäkeskuksen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu