Kiinan vastainen voimaryhmä syntymässä- mihin asettuu EU ?

Suurvaltain valtakamppailussa syntyy vauhdilla uusia asetelmia. Yhdysvalloissa lienee jo pitkään tiedostettu. että sotilaallisella toiminnalla ei Afganistanista rakenneta demokraattista oikeusvaltiota. Yhdysvaltain sotilaallisen suurstrategian kannalta oli ymmärrettävä johtopäätös, että tulevaisuudessa edessä olevaa kamppailua Kiinan kanssa maailman herruudesta ei ratkaista loputtomassa sodassa vaikeasti voitettavaa vastustajaa vastaan Keski-Aasian vuorilla. Presidentti Biden päätti toteuttaa nopeasti pitkään suunnitellun täydellisen vetäytymisen Afganistanista. Eurooppalaisille Nato liittolaisille ja sotilasliiton ulkopuolisille EU:n jäsenmaille ei nopeasta vetäytymisestä vaivauduttu ilmoittamaan. EU-maat joutuivat toteuttamaan hätäisen ja osin kaottisen oman henkilöstön vetäytymisen Afganistan miljardeilla euroilla tuetun korruptoituneen hallituksen kaaduttua nopeasti Talibanien saatua vallan koko maassa.

Eilen saatiin julkinen ilmoitus todellisen  Kiinan vaikutusvallan patoamista tavoittelevan voimaryhmän syntymisestä. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Australia sopivat laajasta sotilaallisesta yhteistyöstä. Yhteistyön selkeä tavoite on vastustaa Kiinan vaikutusvallan kasvua Tyynen valtameren ja Intian valtameren alueella. Valmiutta luodaan myös avoimen sotilaallisen yhteenoton varalta. Yhteistyön mittaluokkaa kuvaa mm. 8 ydinsukellusveneen rakentaminen yhteisellä rahoituksella Australian merivoimien käyttöön. Eurooppalaisia liittolaisiaan yhteistyössä mukana oleva Britanniaa lukuun ottamatta ei informoitu. Ranskan esisopimuksella Australian kanssa sopimat kymmenien miljardien sukellusvene kaupat peruttiin. Ranskan ulkoministeri ilmaisi vahvan paheksunnan sille, että Yhdysvallat ei etukäteen kertonut puolustusyhteistyö hankkeesta Australian kanssa Ranskalle.

EU on jäänyt sivuraiteelle maailman suuressa valtapelissä. EU valmistellut Kiina strategiaansa, mutta Yhdysvallat ei suurista siirroistaan ole kertonut. EU:sta eronnut Iso-Britannia on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä ja sotilaallisella voimallaan Yhdysvaltain maailman vallan kamppailun tärkeä kumppani. Taloudeltaan heikko, mutta sotilaalliselta voimaltaan maailmanluokan toimija Venäjä on tiivistänyt yhteistyötään Kiinan kanssa. Euroopan Unionin vaikutusvalta maailman tilanteeseen on heikko. Henry Kissinger aikoinaan kysyi mikä on Euroopan puhelinnumero, ei sellaista ole poliittisesti erimielisellä EU:lla. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa, ettei maailma seuraavien vuosikymmenien aikana ajaudu suursotaan, joka olisi tuhoisa koko maailmalle. Venäjä pitäisi olemukseltaan eurooppalaisena valtiona saada edes jossain määrin toimivaan yhteistyöhön EU-maiden kanssa ja irti tiivistyvästä yhteistyöstä Kiinan kanssa. Kiinan ylivallan tavoittelua on hillittävä, mutta on yritettävä toteuttaa sitä politiikan ja talouden keinoin pyrkien estämään sotilaallisen konfliktin synty. Euroopan sisämarkkinat on EU:n vahvin voima. Käytetään pääsyä sisämarkkinoille tarvittaessa painostuskeinona. Euroopan yhteisen puolustuksen vahvistamisesta pidetään paljon puheita. Yhteinen puolustus on sanahelinää, silla todellista poliittista tahtoa ei siihen ole.

+2
JoukoSillanpaa
Sosialidemokraatit Helsinki

Valtiotieteen maisteri, väitöskirjan valmistelua Suomen kokonaismaanpuolustuksen historiasta Helsingin yliopistossa, Itäkeskuksen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu