Korkea rokotustaso Suomessa kevään aikana riittää – touhukas kiire ei tarpeen

Korona pandemia on maailmanlaajuinen ongelma. Tauti on voitettu vasta kun leviäminen lakkaa suuressa osassa maailmaa. Rokotuksilla on saatu kuriin mm. isorokko ja polio.  Väestön laaja rokottaminen varmin keino myös koronan voittamiseen. Ensimmäiset koronarokotteet on kehitetty ennätysmäisellä vauhdilla. Ensimmäiselle varsin kalliille ja vaikean huippu kylmäsäilytyksen tarvitsevalle Pzizer/BioNTech rokotteelle melko lyhyen valmistajan testauksen jälkeen myönnetty myyntilupa EU:N alueella. Aiemmin uusia rokotteita on testattu pidempään. Mutta eiköhän valvontaviranomainen  ole pystynyt varmistamaan, että suuria turvallisuusriskejä rokotteella ei ole. Rokotteen todellisen tehon taudin estämisessä tiedämme kun on hieman pidempään seurattu vaikutusta miljooniin rokotuksen saaneisiin eri maissa. Huomattavasti halvempi jääkaappi kylmyydessä säilyvä  Oxford/Astra Zenecan rokote ei ole vielä saanut myyntilupaa EU-alueella, tehosta ilmeisesti halutaan varmennusta. Suomi  on mukana EU:n yhteishankinnassa, jossa on ostettu usean valmistajan rokotetta, todennäköisesti viisasta pidemmällä tähtäimellä. Nyt kuitenkin on saatu toistaiseksi vain pieniä Pzizer rokotteen eriä Suomeen ja kyllä ne kaikki muutamassa päivässä rokotetaan. Suomessa kunnat ovat pystyneet toteuttamaan laajoja rokotuksia ja kun rokotteiden toimitus määrät kasvavat  ja myös eri valmisteet tulevat käyttöön niin kevään aikana huomattava osa väestöstä on rokotettu. EU:n hankintarenkaassa mukanaoloa voi arvostella, mutta ehkä se näistä alkuvaiheen ongelmista huolimatta on ollut hyväksi vahvan aseman saamiseksi useisiin valmistajiin nähden mm. hintatasosta neuvoteltaessa valtioiden rahoilla rokotteita ostettaessa. Tosin turvallisuuspolitiikan tutkimuksen harrastajana olen sitä mieltä, että kansallisvaltiot ovat kansalaisten turvallisuuteen parhaiten vaikuttavia toimijoita. Kun on lähdetty EU:n yhteishankintaan lienee siinä pysyttävä.

Israelin nopeaa rokotusvauhtia ihailtu. Israelilla toimintakykyinen hallinto, rokotteita ovat saaneet paljon, kun ovat media tietojen mukaan maksaneet muita 40 % korkeamman hinnan. Lisäksi on arvioitu lääketehtaiden haluavan pienessä suuren korona levinneisyyden maassa mahdollisimman suuren osuuden väestöstä saavan rokotuksen. Silloin saadaan todellista tietoa rokotteen tehosta ja mahdollisista haitallisista seurauksista. Esimerkiksi meidän ikävät narkolepsia tapaukset sika influensa rokotuksessa olivat kai todennäköisyydellä 1/300000 :sta. Tällaisia tapauksia ei saada selville lääketehtaiden testauksessa, vaan laajassa väestötason seurannassa. Suomessa onneksi toistaiseksi koronan vakavat muodot ovat olleet melko alhaisia muihin maihin verrattuna. Voi olla hyvä hieman jäljessä tulla mittaviin rokotuksiin, niin voidaan saada useita rokotevalmisteita käyttöön, minimoida haittavaikutuksia ja mm. selvittää voiko ja kannattako lapsia rokottaa. Voisi ajatella myös solidaarisuuden hengessä, että hyvä aloittaa nopeimmin taudista valtavasti kärsineissä maissa, joissa tarve suurin. Israelissa korona laajalti levinnyt. On Yhdysvaltoja myös pidetty nopeasti toimivana, siellä miljoona rokotettu, runsas prosentti väestöstä ja on arvioita, että riittävä peitto USA:ssa ehkä vuode 2022 puolivälissä. Iso-Britanniassa ollaan menossa riskin tielle. Jos Pfizerin ohjeen vastaisesti annetaan vain yksi rokote mahdollisimman monelle, tarvittava toinen vasta kuukausien päästä, vaikka 4-5 viikon väli on suositus. Voi olla, että jo rokotettuja sairastuu ja levittää tautia. Suomessa jotkut politiikot liikaa meuhkaavat muutaman päivän hitaasta vauhdista, joka on sen mukainen kun rokotteita on saatu. Samassa vauhdissa ollaan Keski- ja Etelä-Euroopan maiden kanssa. Eiköhän meillä kokeneet sairaanhoitopiirit, kuntien terveydenhuolto ja yksityiset terveysyrityksen hoida kevään aikana rokotukset kansainvälisesti esimerkillisellä vauhdilla kun rokotteita ostosopimusten mukaisesti alkaa maahamme tulla.

JoukoSillanpaa

Valtiotieteen maisteri, väitöskirjan valmistelua Suomen kokonaismaanpuolustuksen historiasta Helsingin yliopistossa, Itäkeskuksen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu