Pidetään Suomen turvallisuus omissa käsissä, ollaan sitten Natossa tai toivottavasti ei olla
Suomessa on ymmärrettävästi kauhisteltu Venäjän julmaa hyökkäystä Ukrainaan. Yllättävää kuitenkin se, että yleensä rauhallisesti harkitsevissa kansalaisissa ja myös suuressa osass valtiollisia päättäjiä sota aiheutti paniikkireaktion ja ollaan luopumassa yli 70 vuotta hyvin toimineesta sotilaallisen liittoutumattomuuden linjasta. Meihin ei kohdistu minkäänlaista uhkaa ja silti ollaan ryntäämässä pikavauhtia Naton jäseneksi miettimättä syvällisiä seurauksia vuosikymmenten tähtäimellä. Hallituksen eduskunnalle antama turvallisuuspoliittisen selonteon täydennys oli käytännössä kuvaus eduskunnalle Naton jäsenyyden hakemisesta. Suomella on Pohjolan vahvin puolustus, Ruotsin maanpuolustus-korkeakoulun kokeneen tutkijan Tomas Riesin mukaan Suomi on puolustuksen pohjoinen supervalta. Meidän puolustuksemme on Ruotsin ilmavoimien tukemana valtava pelote suurista tappioista mahdolliselle Suomeen hyökkääjälle. Naton jäsenmaana oli onneksi epätodennäköisessä Venäjän ja Naton sodassa uhka joutua ensimmäisenä iskujen kohteena ja taistelujen näyttämönä sodan etulinjaksi. Natolla ei ole yhtään asevoimien yksikköä johdossaan Kuuluisa 5. artikla velvoittaa kutakin jäsenmaata ryhtymään tarpeelliseksi katsomiinsa toimiin hyökkäyksen kohdemaan auttamiseksi. Oikeaan sotaan toiseen maahan lähettää valtio asevoimiaan jos se on sen oman edun mukaista. Ei mahdolliseen tappiota aiheuttavaan sotaan lähdetä ystävyyden tunteen takia. Vain Suomella ja Ruotsilla on aidosti yhteiset turvallisuusedut. Venäjälle hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut niin suuria taloudellisia ja poliittisia ongelmia, että sen asevoimat ovat vuosia kiinni Ukrainassa ja uusiin hyökkäyksiin helpolla lähdetä.
Nyt kun Venäjällä onnettoman sodan keskellä juhlitaan entisiin aikoihin vaatimattomasti huomiota kansainvälisesti saavaa voitonpäivää on meillä ja mm. Saksassa käynnissä kummallisen jälkiviisasta ja ilkeää keskustelua menneiden vuosikymmenien politiikkojen yrityksistä pitää yllä Venäjään normaaleja taloudellisia ja poliittisia suhteita. Suomen johtaja ovat toimineet aivan samalla linjalla kuin koko läntinen maailma. Yritettiin vaikuttaa erityisesti taloussuhteilla siihen, että autoritäärisellä Venäjällä kehittyisi inhimillinen ja demokraattinen yhteiskunta. Britannian pääministeri Tony Blair arvioi vuonna 2000 Putinia: liberaali demokratian uudistaja. Yhdysvaltain presidentti Bush nuorempi Putinin tavattuaan: Putin on hyvä mies ja katsoin häntä silmiin totesin, että tuohon mieheen voi luottaa. Ei voinut valitettavasti. Ei Lipposta, Halosta, Esko Ahoa, Matti Vanhasta Erkki Tuomiojaa tai Sauli Niinistö ole perusteita arvostella siitä, yritettiin kehittää molemmille osapuolille myönteistä yhteistyötä. Valitettavasti Venäjän ylin johto petti lupaukset, mutta ei silti olla vihamielisiä paljon kärsineelle Venäjän kansalle. Vielä maailmansodan päättymisen 65 vuotisparaatiin voitonpäivänä 2010 Moskovassa osallistuivat Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan asevoimien yksiköt. Näin maailman tilanne voi muuttua.
Turvallisuuspolitiikan tutkijana ymmärrän, että eduskunnan enemmistö on päätymässä Naton jäsenyyden hakemiseen, vaikka en pidä jäsenyyttä Suomen edun mukaisena. Demokratiassa päättäjien enemmistön kanta ratkaisee. Nato aika sekava joukko maita. Yhdysvallat on maailman taloudellisesti ja sotilaallisesti voimakkain valtio. Toimii omilla pelisäännöillä oma edun vaatiessa. Iso-Britannia ja Ranska Länsi-Euroopan sotilaallisesti voimakkaimmat ydinasevaltiot. Ranska toimii usein varsin itsenäisesti, karkotti Naton päämajan Pariisista 1960-luvulla ja ei osallistun Naton ydinaseiden suunnittelukomitean työhön. Ydinaseiden tuomista alueilleen eivät salli Espanja, Liettua, Islanti, Norja ja Tanska. Pysyviä Nato maiden tukikohtia rauhan oloissa eivät Tanska ja Norja salli. Turkki on suuri Naton jäsenmaa, joka käy omia julmia sotiaan kurdeja vastaan omalla alueellaan, Irakissa ja Syyriassa. Kaksi Nato maata Turkki ja Kreikka pitävät toisiaan päävihollisina. Poliittiselta profiililta Baltian maat ja Puola ovat aika uhmakkaita Venäjän vastaisilla asenteilla. Suomella on oltava oma itse harkittu linja NATOSSA, jonka Pohjois-Atlantin sopimuksen artiklat sallivat. Ydinaseiden tuonti Suomeen ja säilyttäminen on lakimme mukaan kielletty. Naton maiden tukikohtia ei Suomessa tarvita ja Ahvenanmaan 10 valtion sopimuksella vahvistettu demilitarisointi on pidettävä voimassa. Naton perustaja valtion Norjan alueeseen kuuluvat Huippuvuoret on pysyvästi demilitarisoitu. Norjan kaltainen poliittinen linja on Suomelle Natossa hyvä esimerkki. Norja on Nato maana esimerkillinen rauhaa ja yhteistyötä rakentava maa. Helsingin Sanomien haastattelussa 6.5. Norjan pääministeri Jonas Gahr Store toi tämän hyvin esille. Norja puhuu aktiivisesti Naton jäsenenä ydinaseriisunnan puolesta. Norja on yrittänyt edistää rauhanprosesseja ympäri maailmaa. Venäjän kanssa jo vuosia sitten Norja sopi kiistan Barentsin meren talousvyöhykkeestä. Norja ei ole Natossa kohdistaakseen aggressioita Venäjään sanoi pääministeri. Pääministeri Store on Venäjän hyökkäyksen jälkeen presidentti Niinistön tapaan soittanut Putinille. Ei hän uskonut vaikuttavansa Putiniin, mutta oli tärkeää kertoa Putinille miltä hän toimintansa näyttää ulkomaailmalle. Suomen tulee yrittää myös Naton jäsenmaana vaikuttaan ydinaseriisunnan ja suurvaltain yhteistyön uudelleen rakentamisen puolesta, vaikka nyt suhteet Venäjään ovat hankalassa mallissa. Naton jäsenenä meidän myös toimittava ulkopolitiikassa ja puolustuksessa ensisijaisesti omien tarpeidemme ja etujemme mukaisesti. Naton suurimman jäsenmaan Yhdysvaltain tavoitteet eivät voi tärkein näkökohta idän ja lännen rajamailla sijaitsevan Suomen tehdessä omaan turvallisuuttaan vahvistavia ja puolustavia päätöksiä.
Ukrainan kohtalo on vakava esimerkki.
Naton turva on välttämätön sodan estämiseksi.
(vaikka suomi on maanpuolustuksen suurvalta: https://twitter.com/jmkorhonen/status/1523582457437880321 )
Toivon että Suomi saa sotilaallisen kykynsä mukaista vastuuta ja äänivaltaa Nato:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Jouko valaisevasta kirjoituksesta.
Onko tosiaankin niin että ”Ydinaseiden tuonti Suomeen ja säilyttäminen on lakimme mukaan kielletty”? Voiko tämä muuttua jossain vaiheessa NATO jäsenyyden myötä?
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1987 eduskunnan hyväksymän ydinenergialain 4 § : Suomeen on kielletty ydinaseiden tuonti ja Suomessa ydinaseiden räjäyttäminen ja säilyttäminen on kielletty. Nato ei ole EU, jossa Unionin päätökset usein sivuuttavat kansalliset säädökset. Nato maassa on juuri sellainen lainsäädäntö kuin maan päättäjät itse päättävät. Nato jäsenyys ei voi kumota ydinenergialakimme määräyksiä. Niitä voidaan muuttaa vain Suomen hallituksen tehdessä esityksen muutoksesta eduskunnalle ja eduskunnan muutoksen hyväksyessä. En usko, että eduskuntamme ydinenergialakiamme muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei ole tuomassa Suomeen ydinaseita ja Suomella on suvereeni oikeus päättää niistä itse myös Naton jäsenenä. Kysymykseen voiko se muuttua vastaus on että voi, jos Suomi itse niin päättää. En tiedä miksi Nato niitä haluaisi sijoittaa etulinjaan siinäkään tapauksessa, että Nato joutuisi konfliktiin Venäjän kanssa.
Ei niitä ole Baltianmaissa, Pohjoismaissa tai itä-Euroopan maissakaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tosiaa usko, että Suomeen ydinaseita tuotaisiin, Ranska pitää omansa ja samoin Iso-Britannia. Yhdysvaltain aseet on sijoitettu niin kuin ovat harkinneet, mm. Saksaan ja Turkkiin. Ei varmaankaan uusia sijoitusmaita. Mutta hyvä todeta julkisuudessa heitellään, jotkut jopa toivovat ydinaseita, että Suomessa asiasta selkeä laki ja se voimassa myös NATON jäsenenä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni olet aivan oikeassa, toisin itse lueskelin rikoslain 34 momentin §6 ”Ydinräjähderikos”.
Mutta tosiaan keskustelu ydinaseista Suomen natoliittymisen yhteydessä on aika akateemista. Liittymissopimuksessa niitä ei pidä, ei tarvitse eikä kaiketi voikaan kieltää koska liittymissopimus ei määrittelee mitään ydinaseista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, 34. l u v u n 6§ tietysti.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, my bad.
Ilmoita asiaton viesti
Max
Heti jäsenyyden alussa tuskin olisi vaikutusta asevelvollisuuteen tai puolustusmäärärahoihin (2% BKT), mutta pienellä NATO maalla, joka luottaa 5 artiklan sitovuuteen sokeasti voi olla pidemmän päälle intressi luistaa näistä ja kohdentaa osan puolustusrahoista johonkin hyödyllisempään esim. koulutukseen, sosiaali- tai yritystukiin. Näin olleen ”vapaa matkustus” voi olla pidemmän päälle houkutteleva vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti pysyy ja uskonkin että näin tulee tapahtumaan Suomen tapauksessa.
https://www.forces.net/news/world/nato-which-countries-pay-their-share-defence
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on ymmärtänyt NATO:n roolin väärin. NATO:n vuoksi tänne ei hyökätä. NATO:on ei liitytä siksi, että oma puolustus ajettaisiin alas tai NATO:n avulla lähdettäisiin hakemaan uusia tai vanhoja maa-alueita.
Kysymys on vähän kuin vakuutuksesta sen varalta, jos jotain sattuu. Ja tietenkin kaikki toivovat, ettei mitään satu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi yksiselitteisti väittää että tänne ei hyökätä vain sillä perusteella ”ettei yhtenkään NATO maahan ei ole koskaan hyökätty”. Joku voi pahemmassa tapauksessa testata Artiklan 5 ”toimivuutta”. Jäsenyys nostaa kynnystä hyökkäykselle korkealle, muttei täysin estä sitä mahdollisuutta.
Tarkoituksella ei varmasti ajettaisi alas omaa puolustusta, mutta pidemmällä aika jänteellä voi olla jäsenyyden seurausta (ks #3666505 ja #3666518 linkki). Sen aika näyttää.
Vakuutus vertaus hyvä, mutta ns. ”Harma aika” huolettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan voi väittää, kun NATO-maahan ei ole hyökätty..
Ilmoita asiaton viesti
En tosiaa usko, että Suomeen ydinaseita tuotaisiin, Ranska pitää omansa ja samoin Iso-Britannia. Yhdysvaltain aseet on sijoitettu niin kuin ovat harkinneet, mm. Saksaan ja Turkkiin. Ei varmaankaan uusia sijoitusmaita. Mutta hyvä todeta julkisuudessa heitellään, jotkut jopa toivovat ydinaseita, että Suomessa asiasta selkeä laki ja se voimassa myös NATON jäsenenä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yksin Suomeen Venäjä hyökkää kun sillä ei ole intressiä ja ei pitkään aikaan Ukrainan katastrofin jälkeen kykyä. Pelkkää Suomen hyökkäystä Nato jäsenyys ehkä hieman hillitsisi. Mutta tarkoitin eurooppalaista suursotaa Naton ja Venäjän välillä. Silloin tietenkin Venäjän suurvalta-aseman kannalta tärkeimmän alueen: Kuolan niemimaan – sieltä yhteys Venäjän pääalueelle-vieressä oleva Nato maa on kovien ensi iskujen kohde. Suomen tavoite on tietenkin yrittää pysyä sotatoimien ulkopuolella, vaikeaa voi olla onnistua. Onneksi suursota on hyvin epätodennäköinen, vaikka Ukrainan sota on hyvin hankalan tilanteensynnyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se NATO olisi ensi-iskujen kohde, kun se ei tähänkään asti ole sitä ollut? Venäjä on hyökännyt vain natottomiin maihin. On siis täysin loogista liittyä NATO:on kuin olla sen ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Venäjä ole hyökännyt kuin Ukrainaan ja Georgiaan, jonka harkitsematon Georgian johtaja Sakasvill osin provois. Ukrainaan hyökkäys on ollut julma perusteeton toimi. Ukraina on kuitenkin olennainen osa entistä Neuvostoliittoa, myös nyky Venäjälle sotateollisuutta palvelevan mittavan metalliteollisuuden tärkeä alue, Lisäksi Krimillä Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohta. Neuvostoliiton – Venäjän asevoimat ovat operoineet sen alueen sisällä, jonka puna-armeija valtasi kevääseen 1945 mennessä, Unkari 1956, Tshekkoslovakia 1968, Transnestria 1991 ja Ukraina 2014 – edelleen. Tarkoitin suursodan tilannetta, jossa sotaa käytäisiin Keski- Eurooppa – Välimerenalue painopisteenä. Silloinme Kuolan niemimaan strategisen tärkeyden vuoksi olisimme NATO maana suurella todennäköisyydellä iskujen kohteena jo sodan alkuvaiheessa. Sivustasuunnalla, ehkä voisimme pysyä liittoutumattona sodankäynnin ulkopuolella huolehtimalla alueemme pysymisestä omissa käsissä. Ehkä, tietenkään mitää takeita. Suusodassa tilanne voisi kehittyä ties miten. Onneksi ei suursota ole todennkäinen kärjekkäässä tilanteessa. Eivät Nato maat Venäjälle hyökkää ja ei Venäjä länteen. Venäjällä sisäisen vallankäytön vuoksi liioitellaan Naton uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli natottomiin maihin on hyökännyt. M.o.t
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja maihin, joiden alueet ovat joko vanhaa Neuvostoliittoa ja jotka olivat Puna-Armeijan hallussa 1945 kesällä. Valtaamistaan Pohjois-Norjasta ja Bornholmin saaresta Neuvostoliitto vetäytyi paljon ennen Naton perustamista. Jaltan sopimuksen etupiirien kunnioitus näkyi siinä, että Stalin lopetti tuen Kreikan kommunisteille Kreikan sisällissodassa 1948 ja maa jäi lännen puolelle. Toisaalta länsi ei puuttunut Venäjän väkivaltaiseen toimintaan Unkarissa 1956 jaTshekkoslovakiassa 1968.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä voisi lisätä sen pienen yksityiskohdan että Venäjä on hyökännyt vain NATO:ttomiin maihin joista osa oli pyrkimässä NATO:n jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ei ollut heillä turvatakuita, koska eivät olleet NATO:ssa eivätkä hakeneet sinne. Joten Venäjä hyökkäsi niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni pyrkivät. NATO Buckarest summit 2008 sekä
https://yle.fi/uutiset/3-5823098
Totta, turvatakuita ei ollut. Mutta ovatko Suomen turvatakuut kuinka pitävät tositilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan perustuslakiin oli kirjattu puolueettomuus vuoteen 2014 asti.
Nato halut heräsi kunnolla vasta kun Venäjä hyökkäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo, luitko yle uutisen vuoden 2008 ym. Linkki, viimeinen virke.
”Venäjänukrainalaisia tavannut Jushtshenko kertoi Moskovassa keskiviikkona myös, että Ukraina järjestää Nato-jäsenyydestä kansanäänestyksen
Ilmoita asiaton viesti
Luin.
2014 ei ollut enään edes kyseinen tyyppi vallassa.
”Viktor Yanukovych stated during 2010 presidential election-campaign that the current level of Ukraine’s cooperation with NATO was sufficient and that the question of the country’s accession to the alliance was therefore not urgent.”
”on 14 February 2010, Yanukovych said that Ukraine’s relations with NATO were currently ”well-defined”, and that there was ”no question of Ukraine joining NATO”. … issue of Ukrainian membership of NATO might ”emerge at some point, but we will not see it in the immediate future.””
”He later reiterated during a trip to Moscow that Ukraine would remain a ”European, non-aligned state.”
…
2014 alkuvuonna: ”The Yatseniuk Government initially stated it did not have the intention of making Ukraine a member of NATO.”
jne…
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine%E2%80%93NATO_relations#:~:text=History%20of%20relations-,Presidency%20of%20Leonid%20Kravchuk%20(1991%E2%80%931994),the%20Euro%2DAtlantic%20Partnership%20Council.
Aktiivisia hakuhommia ei siis ainakaan ollut.
Halu natoon julkistettiin elokuussa 2014 kun Venäjä oli hyökännyt.
Kansan halu demokratiaan ja Eurooppalaistumiseen oli myrkkyä Putinille. Putin olisi halunnut pitää Ukrainan hallinnassaan, hän kun on Neuvostoajan fäni.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on enemmän näkökulma ero periaatteella kumpi tuli ensin, ”kana vai muna”.
Kyllä, NATO halu oli Yanukovych (J) aikana poissa, mutta johtui siitä että J oli venäjämielinen ja halusi välttää konfliktin Venäjän kanssa. Maidan 2014 syöstettiin hänet vallasta, ja silloin Venäjä näki punaista ja miehitti Krimin. En väitä etteikö Venäjä tehnyt virhearviota, virheitä teki J Maidanilla. Venäjälle laukaiseva tekijä oli kuitenkin 2008 NATO Bukarest summit kohta 26.
”NATO welcomes Ukraine’s and Georgia’s Euro-Atlantic aspirations for membership in NATO. We agreed today that these countries will become members of NATO.”
https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_8443.htm
Mielestäni tässä sekä Venäjä teki virhe arvion että NATO. Miehitys oli tietenkin laiton eikä hyväksyttävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut Pohjois-Atlantin sopimuksen 8 ( ns Naton perussopimus) englanniksi ja Suomeksi moneen kertaan. Ei ole ohi mennyt presidentin lausunto. Presidentit vaihtuu ja antavat lausuntoja aina tilanteen mukaan. Oikea kova sotatilanne on aina oma ainutlaatuinen tilanteensa ja jokaisen valtion miettii onko sellainen, että oma etu vaati lähettämään sotilaita kuolemaan, Kuuluisa 5. artikla kuuluu:” Sopimuspuolet sopivat siitä, että aseellista hyökkäystä niitä tai useampaa sopimuspuolta vastaan Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa on pidettävä hyökkäyksenä niitä kaikkia vastaan, ja tämän seurauksena ne sopivat , että jos tällainen hyökkäys tapahtuu, kukin niistä harjoittamalla omaa tai yhteistä Yhdistyneiden kansakuntien 51 artiklan tunnustamaa itsepuolustusoikeuttaan auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta sopimuspuolta tai sopimuspuolia ryhtymällä välittömästi , yksi tai yhdessä toisten sopimuspuolten kanssa, sellaiseen toimintaa, jonka arvioivat tarpeellisiksi, mukaan lukien aseellisen voiman käytön, tarkoituksena palauttaa Pohjois-Atlantin alueen turvallisuus ja ylläpitää sitä:”
Hyökkäyksen aiheuttamista toimenpiteistä mainita 9 artiklassa, antaa Naton puolustuskomitea suosituksia. Ei siis määräyksiä.
Turvatakuiden edellyttämistä toimista siis viime kädessä päättä jokainen jäsenvaltio.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaan ihan rauhassa hyvässä hengessä keskustellen, Atlanti seura on tuottanut varsin hyvän käännöksen koko Pohjois-Atlantin sopimuksesta ja 5. artiklan sanatarkasti lainasin. Samaa ilmaisu ulkoministeriön raporteissa ja englannin kielinen on kyllä ihan saman sisältöinen. Kuuban kriisin jälkeen Yhdysvallat ja Neuvostoliitto pyrkivät Jaltan sopimuksen mukaiseen tasapainoon ja ei oikeastaan niiden välistä sodanuhkaa ollut. Ei Neuvostoliitto – Venäjä ole läntiseen Eurooppaan, eikä mihinkään maahan, jota puna-armeija ei ollut vallannut hyökännyt. Dramaattisin tapahtuma oli kun Neuvostoliittoa miehitti johtamansa Varsovan liiton 600000 sotilaan yhtymällä Tshekkoslovakian. Neuvostojohto oli kaksi päivää ennen operaation alkua yhteydessä Yhdysvaltain johtoon , joka ilmoitti tilanteen olevan Varsovan liiton sisäinen konflikti ja he eivät siihen puutu. Kannanotolla tietenkin tuomitsivat. Hyvä tietenkin muistaa tässä aika kärjekkäässä tilanteessa, että Venäjä- Neuvostoliitto -Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole koskaan käyneet sotaa toisiaan vastaan. Maailmansodissa samalla puolella. Legendaarinen turvallisuuspolitiikan toimija ja tutkija Henry Kissinger pohdiskeli jo vuonna 1957., että ryhtyisivätkö Yhdysvallat ja Iso.Britannia suursotaan jonkin eurooppalaisen alueellisen konfkiktin vuoksi, Kissinger on myös moneen kertaan sanonut arvostavansa Suomen koko toisen maailmansodan jälkeistä ulkopolitiikkaa. Viinin lähettäminen on tietenkin vitsailua. Mutta Nato maan joutuessa konfliktiin niin Pohjois-Atlantin sopimuksen kirjaimen ja hengen mukaisesti jäsenmaa voi ilmoittaa esimerkiksi, että sillä ei ole edellytyksiä lähettää muuta kuin humanitääristä apua. Jos esimerkiksi Erdoganin johtama Turkki saisi aikaan jonkun naapurinsa kanssa konfliktin voisi olla, että monet NATO maat eivät ainakaan sotilaita lähettäisi. Hyvää kevään aikaa ja yritetään pitää Suomi turvallisena.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin Nato mielinen Atlanti seura on tehnyt mielestäni varsin hyvän Suomennoksen Yhdysvaltain ulkoministeriöön tallennetusta Pohjois-Atlantin sopimuksesta. Löytyy kolme sivuisena heidän sivuiltaan. Uskoisin, että Suomen tullessa jäseneksi teksti on lähes sama tämän Atlanti seuran tekstin kanssa laillisena sopimuksena Finlexissä. , Englannin kielisessä alkuperäisessä sopimuksessa keskustelemamme ydin kohta 5 artiklasta kirjoitetaan; ….such action as it deems necessary … minun kohtuullisella englannin kielellä sanotaan ryhdyttävä tarpeelliseksi katsottaviin toimenpiteisiin, En vaivaa koko artiklan englannin kielisellä versiolla, mutta sen voi katsoa hakemalla googlesta North- Atlantic treaty. Minä
en puhunut villasukista vaan viinistä huumorimielessä Villasukkia sanoi voitavan Suomeen lähettää vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula, Kun puhutaan NATO maiden suhteista niin Turkki on aika tärkeä erikoisuus. Voi aiheuttaa hässäköitä moniin suuntiin, Kun Turkki ampui alueelleen hieman tulleen Venäjän hävittäjän alas Obaman kaudella niin Obama tuomitsi koneen alas ampumisen ja esitti Venäjän johdolla toimesta osanottavan valittelun. Pohjois-Atlantin sopimus on ollut vuodesta 1949 samansisältöinen, uuden jäsenen tulo ei aiheuta muutoksia. Jäseneksi Natoon kutsutaan jäsenyyttä haluava demokraattinen maa, joka hyväksyy Pohjois-Atlantin sopimuksen kokonaisuutena.Toimintaan osallistutaan siten kuin toiminnoista sovitaan ja osallistumisen halua on. Eiköhän olla samaa mieltä sopimuksen sisällöstä, suomennoksen ilmaisuilla ovat tunnetuimmat ulkopolitiikan asiantuntijat esiintyneet monissa seminaareissa, joihin olen osallistunut , Sopimuksen tulkinnasta ja merkittävyydestä voidaan demokratiassa olla rakentavasti eri mieltä, Hyvää kesän odotuksen aikaa, toivon ja oikeastaan uskon, että meitä ei sittenkään vakava kriisi uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti