Puolustetaan ihmisoikeuksia katkaisematta EU-alueen ja Venäjän talousyhteyksiä

Maailmalla tulee jatkumaan Yhdysvaltain presidentin vaihtumisen jälkeenkin Kiinan, Yhdysvaltain ja Venäjän välinen  valtakamppailu, jossa ei aina kansanvälisesti sovittuja pelisääntöjä kunnioiteta. Henki suurvaltajohtajilla on Kiinan ensin, Venäjä ensin ja USA ensin. Ihmisoikeuksissa Kiina on julma modernit valvontajärjestelmät luonut miljoonia hallituksen vastustajia vangitseva ja paljon kuolemantuomioita jakava maa. Venäjällä maan johdon vastustajat voivat joutua vaikeuksiin ja välillä vankeuteen kun Navalny. Siellä kuitenkin on jonkin verran vapaata mediaa ja kulttuuriväki voi jopa irvailla Putinille. Yhdysvallat näihin kahteen verrattuna jonkinlainen demokratia, mutta rahan valta suuri ja rasismia edelleen valitettavan paljon. Yhdysvaltain ulkopolitiikkassa usein yritysten etujen ajaminen ohjaa suhdetta erityisesti pieniin maihin. Maailmalle haaste on USA:n digijättien olematon säätely. Google ja Facbook käyttävä häikäilemmättä määräävää markkina-asemaansa hyväksi mm. maksamatta hyödyntämilleen mediayrityksille korvauksia. Australian hallitus on yrittämässä Googlen ja Facbookin järjestykseen laittamista, toivottavasti EU seuraa perässä.

Ajankohtainen erimielisyys EU:n ja Venäjän välillä on Navalnin  kohtuuton kohtelu kyseenalaisilla oikeudellisilla perusteilla. Suomi ja EU ovat tuominneet Navalnyn kohtelun ja tätä linjaa on perusteltua jatkaa poliittisilla kannanotoilla ja neuvotteluissa Venäjän hallinnon kanssa. Kansalaisaktivisteja on EU maiden hallinnon edustajien hyvä tavata, kuten teki ulkoministeri Haavisto Pietarin vieraillullaan. Venäjä on ongelmiensa ohella Länsi- Euroopan suuri ja tärkeä naapuri. Venäjän ja läntisten maiden molemmille hyödyllistä taloudellista yhteistyötä on ylläpidettävä. Ulkomaiset yritykset Venäjällä toimiessaan voivat vaikuttaa esimerkillään hyvän työelämän kehittymiseen  ja parantaa ympäristöpolitiikkaa Venäjällä. Eräät EU:n itäiset jäsenmaat ovat esittäneet NordStream 2 kaasuputken keskeyttämistä pakotteena Venäjälle. Eikö ymmärretä, että NordStream on Saksan hanke maan energiatuotannon turvaamiseksi. Saksa erityisesti luovuttuaan mielestän perusteettomasti ydinvoimasta tarvitsee lisää fossiilisista polttoaineista vähäpäästöisinta maakaasua korvatakseen kivihiiltä. Saksan hallitus, maan suuret yritykset ja yrityksen myös Ranskassa ja Hollannissa ovat NorSreamin takana. Ei EU:lle ole annettu oikeutta päättää jäsenmaidensa energian hankinnasta ja ei tietenkään Yhdysvalloille. Trump esitti pakotteita kaasuputkihankkeen yrityksille, Biden poisti NordSreamin pakotelistalta maan ulkoasianhallinnon todetessa hanketta vastustamalla menetetään liian paljon poliittista pääomaa. Venäjän oppositio ei kannata talouspakotteita Venäjää vastaan. He toivovat henkilöpakoitteita ja oligarkkien rahanpesun estämistä lännen finanssikeskuksissa. Kannattessani energiayhteustyötä Venäjän kanssa en ole huonossa seurassa. Samalla linjalla ovat mm. Saksan presidentti, ulkoministeri, valtiovarainministeri olleet julkisissa kannoissa ja liittokansleri myös pitää NordStreamia tärkeänä.Emme kai halua vaikuttaa meille tärkeän ystävämaan Saksan energiatuotantoa. Suomen asemasta suurvaltain välisessä kovassa väännössä kirjoittelen seuraavassa blogissa. Asiasta on Tampereen yliopiston kvpolitiikan professori Hiski Haukkala kirjoittanut erinomaisen arvion kirjassaan Suuren pelin paluu. Kannatta lukea.

JoukoSillanpaa
Sosialidemokraatit Helsinki

Valtiotieteen maisteri, väitöskirjan valmistelua Suomen kokonaismaanpuolustuksen historiasta Helsingin yliopistossa, Itäkeskuksen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu