Puolustetaan ihmisoikeuksia katkaisematta EU-alueen ja Venäjän talousyhteyksiä
Maailmalla tulee jatkumaan Yhdysvaltain presidentin vaihtumisen jälkeenkin Kiinan, Yhdysvaltain ja Venäjän välinen valtakamppailu, jossa ei aina kansanvälisesti sovittuja pelisääntöjä kunnioiteta. Henki suurvaltajohtajilla on Kiinan ensin, Venäjä ensin ja USA ensin. Ihmisoikeuksissa Kiina on julma modernit valvontajärjestelmät luonut miljoonia hallituksen vastustajia vangitseva ja paljon kuolemantuomioita jakava maa. Venäjällä maan johdon vastustajat voivat joutua vaikeuksiin ja välillä vankeuteen kun Navalny. Siellä kuitenkin on jonkin verran vapaata mediaa ja kulttuuriväki voi jopa irvailla Putinille. Yhdysvallat näihin kahteen verrattuna jonkinlainen demokratia, mutta rahan valta suuri ja rasismia edelleen valitettavan paljon. Yhdysvaltain ulkopolitiikkassa usein yritysten etujen ajaminen ohjaa suhdetta erityisesti pieniin maihin. Maailmalle haaste on USA:n digijättien olematon säätely. Google ja Facbook käyttävä häikäilemmättä määräävää markkina-asemaansa hyväksi mm. maksamatta hyödyntämilleen mediayrityksille korvauksia. Australian hallitus on yrittämässä Googlen ja Facbookin järjestykseen laittamista, toivottavasti EU seuraa perässä.
Ajankohtainen erimielisyys EU:n ja Venäjän välillä on Navalnin kohtuuton kohtelu kyseenalaisilla oikeudellisilla perusteilla. Suomi ja EU ovat tuominneet Navalnyn kohtelun ja tätä linjaa on perusteltua jatkaa poliittisilla kannanotoilla ja neuvotteluissa Venäjän hallinnon kanssa. Kansalaisaktivisteja on EU maiden hallinnon edustajien hyvä tavata, kuten teki ulkoministeri Haavisto Pietarin vieraillullaan. Venäjä on ongelmiensa ohella Länsi- Euroopan suuri ja tärkeä naapuri. Venäjän ja läntisten maiden molemmille hyödyllistä taloudellista yhteistyötä on ylläpidettävä. Ulkomaiset yritykset Venäjällä toimiessaan voivat vaikuttaa esimerkillään hyvän työelämän kehittymiseen ja parantaa ympäristöpolitiikkaa Venäjällä. Eräät EU:n itäiset jäsenmaat ovat esittäneet NordStream 2 kaasuputken keskeyttämistä pakotteena Venäjälle. Eikö ymmärretä, että NordStream on Saksan hanke maan energiatuotannon turvaamiseksi. Saksa erityisesti luovuttuaan mielestän perusteettomasti ydinvoimasta tarvitsee lisää fossiilisista polttoaineista vähäpäästöisinta maakaasua korvatakseen kivihiiltä. Saksan hallitus, maan suuret yritykset ja yrityksen myös Ranskassa ja Hollannissa ovat NorSreamin takana. Ei EU:lle ole annettu oikeutta päättää jäsenmaidensa energian hankinnasta ja ei tietenkään Yhdysvalloille. Trump esitti pakotteita kaasuputkihankkeen yrityksille, Biden poisti NordSreamin pakotelistalta maan ulkoasianhallinnon todetessa hanketta vastustamalla menetetään liian paljon poliittista pääomaa. Venäjän oppositio ei kannata talouspakotteita Venäjää vastaan. He toivovat henkilöpakoitteita ja oligarkkien rahanpesun estämistä lännen finanssikeskuksissa. Kannattessani energiayhteustyötä Venäjän kanssa en ole huonossa seurassa. Samalla linjalla ovat mm. Saksan presidentti, ulkoministeri, valtiovarainministeri olleet julkisissa kannoissa ja liittokansleri myös pitää NordStreamia tärkeänä.Emme kai halua vaikuttaa meille tärkeän ystävämaan Saksan energiatuotantoa. Suomen asemasta suurvaltain välisessä kovassa väännössä kirjoittelen seuraavassa blogissa. Asiasta on Tampereen yliopiston kvpolitiikan professori Hiski Haukkala kirjoittanut erinomaisen arvion kirjassaan Suuren pelin paluu. Kannatta lukea.
NotdStream-hankkeen lopettamisen ehdottaminen on tyhjää populismia, kun huomioidaan laajempi kokonaisuus, mitä kaikkea muuta katsotaan läpi sormien asettamatta pakotteita. Jos ollaan niin suoraselkäisiä niin Kiinalle pakotteita sitten. Olkaa hyvä, istun yleisössä ja seuraan mielenkiinnolla.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt ole noin yksi oikoinen. Pakottamalla Venäjä sopimaan Ukrainan kanssa kaasuputken käytöstä saattaisi olla sopiva tie tuon Venäjän aloittaman sodan lopettamiseksi.
Eiköhän Saksa saa riittävästi kaasua NordStream ykkösen ja Ukrainan läpi menevän putken kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan kautta Eurooppaan ja Saksaan kaasua kuljetetaan nyt ja myös jatkossa. Siitä mm. Venäjän ja Saksan neuvotteluissa on puhuttu. NordStream 1 ja jatkossa 2 tuovat lisää varmaa yhteyttä Saksalle ja muille kaasua tarvitseville maille. Saksan lopettaessa ydunvoimalat aivan pian ja kivihiilen käytön ensi vuosikymmeneen mennessä on kaasun tarve todella suuri. Ukrainan putki on välillä ollut ongelma siksi, kun Ukraina on huonosti maksanut aiemmin halvalla hinnalla saaneensa kaaasun ja toimitus ongelmia välillä ollut. Saksa ja Suomi ovat Venäjälle hyviä asiakkaita, maksaneet hyvän hinnan ja maksut Venäjä saanut aina ajallaan. Ukrainan kriisiin ovat myös maan vakavat sisäiset ongelmat vaikuttaneet. Kiinaan vaikuttaminen on paljon Venäjää isompi haaste. Maailman suurimmista yrityksistä jo niin monet ovat riippuvaisia Kiinasta. Kiina ei kunnioita ihmisoikeuksia, ei kaupankäynnissä rehtejä pelisääntöjä, harjoittaa laajaa teollisuusvakoilua ym. Kauppasota Yhdysvaltain ja Kiinan välillä jatkunee myös Bidenin kaudella, miten toimii EU – siinä harkitsemista, Uhkana on, että 2030 luvulla käydään läntisen pallonpuoliskon hallinnasta aikuisten oikeaa kovaa sotaa Kiinan ja Yhdysvaltain välillä.
Ilmoita asiaton viesti
En usko että kaasun voimalla Krimin ja Itä-Ukrainan tilanne muuttuu miksikään. Siellä on Venäjällä rahaa suuremmat intressit. Sotilaalliset geostrategiset intressit.
Ilmoita asiaton viesti
Kaasu tuskin ratkaisee Krimin tilannetta, mutta olisi parempi kuin ei mitään. Ei mitään on huonompi ratkaisu.
Ainakin se voisi parantaa Ukrainan neuvottelu asemia kaikista laiminlyönneistä huolimatta.
Minua hieman hymyilyttää kun kaksi sosialisti maata syyttelee toisiaan sopimusehtojen noudattamisesta tai niistä poikkeamisesta.
Ei meistä kukaan vielä tiedä mihin tapahtumaan Venäjä jälleen sortuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä demarisuhtautumista Venäjän (ja Kiinankin) ihmisoikeusloukkauksiin. Vähän moitiskellaan, mutta mitään oikeasti vaikuttavia boikottitoimia noita kohtaan ei haluta.
Kaasuputkihanke seis ja Venäjä ulos kansainvälisestä maksuliikenteestä, niin eiköhän Putinkin jo rupea miettimään kannattaako tuo Venäjän öykkäröinti pitemmän päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs siinä, Kiina boikottiin vain. Laitetaanko vaikka Suomen puolelta yksipuolinen kauppasaarto koko Kiinalle, vai mikä on ehdotuksesi, ja oletettu Suomen talouden romahdus sen seurauksena?
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaista roinaa tuodaan tänne nytkin ihan liikaa eikä se ole vientimaistammekaan ihan kärkipäässä. Toki tehokkaimmat boikottitoimet tehdään EU:n laajuisesti ja yhteistyössä USA:n kanssa.
Etkös sinä juuri ole valittanut, että Kiinan ihmisoikeusloukkauksiin pitää kiinnittää huomiota? Mutta se olikin vissiin vain läppää😁
Ilmoita asiaton viesti
Se edellyttäisi valmiutta kotiuttaa tuotanto Kiinasta. Saa nähdä saako USA jotain aikaiseksi, johon se vetää Suomenkin mukaan. Sitten se nähdään.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se EU:n tuki paketti turvaa vientimme täydellisesti. Ei siihen Kiinan vientiä enää tarvita. Voimme vaikka julistaa sodan kiinalle. Ei sentään!
Ilmoita asiaton viesti
”Kaasuputkihanke seis ja Venäjä ulos kansainvälisestä maksuliikenteestä, niin eiköhän Putinkin jo rupea miettimään kannattaako tuo Venäjän öykkäröinti pitemmän päälle.”
Kaikkialla missä kansallismielinen ideologia on vallitseva, siellä reviiriajattelu. eli rajojen puolustaminen ja niiden laajentaminen on se tärkein asia mikä vaikuttaa poliittiseen ajatteluun. Muut seikat, kaasuputket ja sensellaiset, ovart vain välineitä joilla tuetaan tärkeäksi koettuja asioita, eli rajojen, eli reviirin puolustamista ja sen laajentamista.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm.
Anteeksi tästäkin, mutta ”ottaa pattiin”, koska jos minä toimisin kuten sinä niin saisin kirjoituskiellon joksikin aikaa!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/joukosillanpaa/
Tuoltahan: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/joukosillanpaa/
Löytyy myös mm.: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/joukosillanpaa/ilmastonmuutos-ei-luo-maailmanloppua-turvallisuuspoliittisia-ongelmia-tuo/
Mutta kun se on niin, että joitakin ilmiannetaan (kuten minut) viisaita ei.
http://www.vehmaskangas.fi/US-kuvia/Otsikko_idea.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Pinnalllista arvioida kansainvälisten suhteiden analysointia silla perusteella mitä poliittista kantaa kirjoittaja edustaa. Olen ollut 50 vuotta SDP:n jäsen ja puolue on kunniakkaasti puolustanut Suomen itsenäisyyttä ja rakentanut hyvinvointi yhteiskuntaamme. SDP oli ensimmäinen puolue, joka huhtikuusta 1917 vaati Suomen täyttä itsenäisyyttä. Ei ole erimielisyyttä, siitä ihmisoikeuksia pitää puolustaa niin hyvin kun pystytään oikeasti vaikuttamaan. Venäjän taloussuhteissa ja yhteydenpidon hoidossa ole suurin piirtein samoilla linjoilla kuin Saksan liittokansleri, Ranskan presidentti ja Suomen presidentti, eivät taida olla sosialidemokraatteja, Voisi olla sinullanallikin aika kurjat olot jos katkaisimme kaikki suhteen meidän ja EU:n suurimpaan naapuriin Venäjään. Emme me voi valita Venäjän johtoa ja emme päättää mitä he tekevät. Heidän kanssaan on vain pärjättävä ja yritettävä vaikuttaa heidän linjansa inhimillistämiseen. Klassisen realismin edustajat mm. Machiavelli ja Morgenthaugen ovat korostaneet, että valtiojohdon tärkein velvollisuus on huolehtia valtion selviytymisestä. Professori Hiski Haukkala on kirjoittanut ansiokkaan kirjan miten pienen Suomen pitää yrittää pärjätä suurvaltojen pelissä. Kirjan nin Suuren pelin paluu, kannatta lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Isäni oli SDP:n jäsen lautakunnissa.
Kh:n pj. Markku Rauta ja ex. varakansanedustaja Eskanen (Heli) saivat minut vakuuttumaan siitä, että koskaan en tule demareita äänestämään. Tack!
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Sillanpää, no jos noin on niin mitäs me tässä sitten vingutaan. Keskitytään me vaan soteen ja annetaan Venäjän päättää myrkytyksistään, vangitsemisistaan ja pamputuksistaan ihan ite 😁
Voi taivas millaista kaksinaismoralismia …
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitetaan tähän tuon äskeisen tuohtumukseni perään vähän asiallisemmin.
Venäjän ja Kiinan toimet on laajalti tuomittu melko yksimielisesti, niiden agendaa selvästi ajavia lukuun ottamatta. Miten näihin toimiin sitten reagoitaisiin, siitä vallitsee melkoinen erimielisyys. Joidenkin mielestä vastaus on yhteistyön tiivistäminen noiden autoritaarisesti hallittujen maiden kanssa. Ajatellaan, että ne siten muuttuisivat meidän kaltaisiksemme ja lopettaisivat aggressionsa naapureitaan kohtaan ja omien kansalaistensa sortamisen. Tämä on virhepäätelmä. Noiden maiden hallinnoilla ei ole mitään aikomusta luopua pyrkimyksestä valtansa kasvattamiseen niin omissa maissaan kuin naapurimaissaankaan. Taloudellinen yhteistyö lännen kanssa vain helpottaa noiden päämäärien saavuttamista.
Venäjälle asetettujen pakotteiden väitetään olevan hyödyttömiä ja näinhän venäläiset itsekin propagandassaan esittävät (toisaalta taas kuitenkin katkerasti valittavat pakotteista). Tosiasiat puhuvat muuta: Venäjän taloudella on mennyt heikosti nimenomaan pakotteiden asettamisen jälkeen, kun sitä edeltävät kymmenen vuotta siellä olivat taloudellisen kasvun aikaa.
On totta, etteivät pakotteet ole vaikuttaneet Venäjän hallinnon käytökseen ainakaan puheiden tasolla. Mutta sen käytännön toimiin ne ovat saattaneet vaikuttaa, esim. Venäjän invaasio Ukrainassa on pysähtynyt jäätyneeseen konfliktiin. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Heikko taloudellinen tilanne generoi myös kansalaisten tyytymättömyyttä ja pakottaa hallinnon keskittymään sisäisiin ongelmiin. Tällä on toki kääntöpuolensa sisäisen sorron lisääntymisenä.
Lännen tulisi laajentaa taloudellisia pakotteita Venäjää kohtaan eikä tyytyä pelkkään sanalliseen tuomitsemiseen, joka sekin on toki tärkeää. Nord Stream 2:n lykkääminen ja mahdollinen hautaaminen kokonaan iskisi oikeasti Venäjän hallintoon.
Juuri lukemani Erkki Tuomiojan haastattelu kuvasi hyvin demareiden linjaa. Venäjän toimet tuomitaan, mutta mitään käytännön seuraamuksia Venäjälle näistä toimista ei haluta asettaa. Siis pelkkää sanahelinää. Toivottavasti demareissakin uusi polvi muuttaisi tätä, Sanna Marin ei ehkä enää olekaan samaa mieltä Erkki Tuomiojan kanssa.
Kiinaa en nyt jaksa tässä käsitellä, mutta sen toimintaan pitäisi lännen myös pystyä vastaamaan. Jos Trumpin hallintoa pitää edes yhdestä asiasta kehua, niin siitä että se heräsi Kiinan muodostamaan uhkaan.
Ilmoita asiaton viesti