Toiveajattelulla ei voi arvioida valtioiden tulevaisuutta ja sotien tulosta
Venäjän hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Hyökkäys oli karkea loukkaus Ukrainan valtiollista itsenäisyyttä kohtaan ja valtioiden välisten suhteita oikeudenmukaisia periaatteita vastaan. Ymmärrettävä Ukrainan sympatia on synnyttänyt liiallisista toiveikkuutta Ukrainan voitosta ja Venäjän valtion romahtamisesta. Arkadi Moshesilla oli Helsingin Sanomissa 2.9.2023 ansiokas kirjoitus siitä, että Venäjän tulevaisuutta ei pidä arvioida toiveiden pohjalta. Venäjän tavoitteena oli talvella 2022 vaihtaa nopealla operaatiolla Ukrainaan itselleen myötämielinen hallitus. Ukraina puolustuksellaan saavutti torjuntavoiton ja maan pääkaupunkia ei vallattu. Aivan kuin Suomi onnistui talvisodassa estämään Kuusisen hallituksen valtaan nousun Helsingissä. Talven 2022 jälkeen on Ukrainassa käyty kuluttavaa sotaa ja Venäjän hallussa on runsas viidennes Ukrainan alueesta. Tulevaisuuden ennustaminen on aina epävarmaa, mutta lienee aika todennäköistä, että sota jatkuu pitkään ja erityisesti Venäjä varautuu hyvin kauan kestävään sotaan.
Viime kesästä lähtien on puhuttu Ukrainan lännen asetoimituksilla tuetusta vastahyökkäyksestä, jolla Venäjän valtaamat alueet saadaan takaisin. Vastahyökkäyksen tulokset ovat vähäisiä. Lisäksi on esillä toiveita Venäjän yhteiskunnan romahtamisesta ja lännelle myönteisen hallinnon valtaan tulolle. Mitään luotettavia merkkejä tällaisesta muutoksesta ei ole. Jos perehtyy vuosituhansien aikana esimerkiksi antiikin Thydykidesin, keskiajan Machiavellin, 1800-luvun Clausewitzin tai toisen maailmansodan jälkeen Morgenthaun ajatuksiin valtioiden välisistä suhteista ja sodankäynnistä niin ymmärtää, että asioiden arviointia ei voi perustaa omiin toiveisiin tai kuvitelmiin oikeuden voitosta. On yritettävä perustaa arvioi mahdollisimman luotettavasti siihen mitä todella tiedetään tapahtuvan. Pitkään kestävässä sodankäynnissä se, jolla on enemmän voimavaroja saavuttaa tavoitteensa. Venäjä pystynee vuosien kuluessa mobilisoimaan enemmän sotilaallista voimaa kuin Ukraina. Voimavara analyysissa toinen tärkeä tekijä on sotilaiden taistelutahto. Se on tähän asti ollut Ukrainalla vahvempi, mutta sodan pitkittyessä voi tapahtua muutoksia. Kolmas keskeinen tekijä on sotilaiden koulutus ja osaaminen. Ukrainasilla alkuvaiheessa ollut osaaminen parempi, mutta taistelujen laajentuessa ja pitkittyessä on molemmilla ilmennyt ongelmia osaamisessa läntisten sodankäynnin asiantuntijoiden arvoissa. Pitkässä sodassa koulutus voi muuttaa joukkojen toiminkykyä.
Elämme tällä hetkellä molempien sodan kävijöiden propagandan ilmapiirissä. Omista tappiosta ei kerrota. Venäjällä ilmeisesti suurempia, mutta myös Ukrainan henkilötappiot ovat valtavia. Suomessa maaliskuussa 1940 Mannerheim, Paasikivi, Ryti ja Tanner päättyivät tappioiden päivä päivältä kasvaessa ratkaisuun, että rauha on tehtävä kipeät alueluovutuksen hyväksyen, jotta maan itsenäisyys säilyisi ja laillinen hallitus olisi vallassa Helsingissä. Venäjän sisäiseen hajaannukseen sota ei lopu, vain vähemmistö vastustaa sotaa Venäjällä. Talouspakotteet eivät Venäjän taloutta kaada. Sodan aikana Venäjän talousarvioiden alijäämä on pienempi kuin useimmilla läntisillä mailla. On hyvä tiedostaa, että maailman 200 valtiosta vain noin 40 on asettanut pakotteita Venäjälle. Maailman suurimmat kansakunnat Kiina ja Intia jatkavat normaalia talousyhteistyötä Venäjän kanssa. Sota taitaa loppua aselepoon olemassa olevissa asemissa mitkä ne sitten ovatkin. Venäjän haltuun jäänee osa Ukrainasta Aselepo tulee kun molemmat arvioivat, että sodankäynnillä ei tuloksia tule. Näin on arvioinut mm. Yhdysvaltain asevoimien komentaja Milley. Ukrainan hallitus tietenkin päättää millaiseen aselepoon se on valmis valtionsa olemassaolon ja kehityksen turvaamiseksi. Joskus tällainen päätös on tehtävä. Rauhansopimuksia ei toisen maailmansodan jälkeen sodista ei juuri ole tehty. Koreassa aselepo, Intian ja Pakistanin välillä aselepo ja Lähi-idän sodissa aselepoja olemassa olevissa asemissa. Ainoa sopimus, jossa alueen vallannut vetäytynyt valtaamaltaan alueelta on Israelin ja Egyptin välillä 1979, jolloin Israel vetäytyi valtaamaltaan Siinailta.
Toivotaan, että suuria kärsimyksiä aiheuttava sota päättyisi. Sodan jälkeen vallassa Venäjällä on vallassa edelleen autoritäärinen hallitus. Sen kanssa on pärjättävä Euroopan ja Suomen. Maailmassa valitettavasti vähemmistö on demokraattisia maita. Joskus on aika sotia ja joskus aika sopia. Kai päälinja on yrittää ylläpitää jollain lailla toimivia rauhanomaisia yhteistyön suhteita myös demokraattisten ja eri asteisten autoritääristen maiden välillä.
Oma kyyninen näkemykseni sodan kulusta vastaa huomattavan pitkälle blogistin kirjoittamaa.
Ilmoita asiaton viesti
”On yritettävä perustaa arvioi mahdollisimman luotettavasti siihen mitä todella tiedetään tapahtuvan. Pitkään kestävässä sodankäynnissä se, jolla on enemmän voimavaroja saavuttaa tavoitteensa. Venäjä pystynee vuosien kuluessa mobilisoimaan enemmän sotilaallista voimaa kuin Ukraina.”
Alkuasukasväestö on käynyt pitkiä sotia maailman kahta supervaltaa vastaan – ja voittanut: Afghanistan (2 kertaa) ja Vietnam.
Sotilaallisen voiman puolella – sodan pitkittyessä – Venäjän ainoa valtti on, että se pystyy tapattamaan paljon suuremman joukon omia kansalaisiaan ilman sisäpoliittisia ongelmia.
Oli sodan lopputulos mikä tahansa niin Venäjä on sen jo hävinnyt:
– Miljoona koulutettua nuorta on lähtenyt maasta tai tapatettu rintamalla.
– Suurimman ostovoiman omaavien maiden kansalaiset kannattavat sanktioita ja erilaisia boikotteja – todennäköisesti vielä pitkään sodan loputtua.
– Venäjän kansalla on edessään vuosikymmeniä kestävä ohdakkeinen tie.
– Koulutuksen ja tieto-taidon taso tulee kärsimään Venäjällä seuraavat vuosikymmenet.
– Rauhan tultua Venäjän vientituotteet tulevat lähinnä olemaan erilaisia raaka-aineita. Hieman samaan tapaan kuin ”joku valtio Keski-Afrikassa”. Tätä naapurit Intia ja Kiina tulevat hyödyntämään maksimaalisesti.
– Kestänee 20 – 40 vuotta ennen kuin Venäjä pääsee eroon hylkiövaltio-maineestaan.
Ukraina:
– Länsi auttaa ainakin alussa Ukrainaa rakentamaan valtionsa uudelleen.
– Taistelusta ja onnistumisesta eri tasoilla tulee ihan oma Hollywood-genre; ehkä 50 – 100 elokuvaa vuodessa niin kauan kuin genre myy. Lisäksi kirjat yms.
– Länsi-politikot paistattelevat ukrainalaisten rinnalla aina kun on joku auttamisprojekti menossa – ainakin niin kauan kuin asia on oman kansan keskuudessa pop.
– Länsi auttaa, koska sitä hyödyttää näyttää/luoda rinnakkaisjärjestelmä, joka menestyy. Rinnakkaisjärjestelmä nimen omaan Venäjälle. Maa joka menestyy ja jossa puhutaan/ymmärretään venäjän kieltä on Kremlin oligarkeille myrkkyä.
– Sotainvalidit ja nuorena kuolleet, jotka eivät näy maan rakentajien riveissä tulee oleman Ukrainalle raskas taakka ensimmäiset vuosikymmenet.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Pitkään kestävässä sodankäynnissä se, jolla on enemmän voimavaroja saavuttaa tavoitteensa.”
Kyllä, tällä hetkellä voimakkaampi osapuoli on Ukraina, joskin vuoden 2024 lopun tapahtumissa on riskinsä. Toki on vaikeaa sanoa mikä on Venäjän kyky sodankäyntiin vuoden 2024 lopulla. Venäjän maa- ja ilmavoimat ovat jo hyvin kuluneet eikä talvi välttämättä suo Venäjän kaipaamaa taukoa. Mikäli isoja ratkaisuja ei syksyllä tule on keväällä 2024 Venäjä vain entistä hankalammassa tilanteessa Ukrainan puolestaan jatkuvasti voimistuessa.
Venäjän päätyy voimakkaammaksi osapuoleksi mikäli lännen tuki Ukrainalle lakkaa ja Venäjä saa Kiinan suoraa sotilaallista tukea.
Ukrainan tappiot ovat suuret – jokainen ukrainalaisuhri on liikaa, slava ukraina! – mutta suhteessa maan väkilukuun sangen pienet. Arvioidut 70 000 kuollutta on suhteessa Ukrainan väkilukuun 0,16%. Toisin sanoen pienemmät suhteessa väestöön kuin Suomen tappiot asemasodan vuosina 1942 tai 1943 tai pienemmät kuin tappiot yksin heinäkuussa 1944, tai kaksi kertaa suuremmat kuin Israelin tappiot Jom Kippurin sodassa 1973.
Emme voi rakentaa analyysia toiveajattelun varaan Venäjän loppumattomista resursseista, vaikka toiveajattelu palvelisi monia skeemoja. Niitä skeemoja joissa Euroopan tasavertaiset suurvallat Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Itävalta-Unkari ja Venäjä tappelevat keskenään. Niitä skeemoja joissa Venäjä on iso karhu. Venäjä on edelleen vaarallinen haittaeläin, mutta pesukarhu jonka talouden koko rinnastuu Etelä-Koreaan ja Brasiliaan. Pesukarhut pitää tietenkin pitää kaukana ja tarvittaessa tuhota, varsinkin raivotautiset.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän voimavarat ovat pitkään sotaan suuremmat, koska se voi lähettää kuolemaan taistelukentälle paljon suuremman määrän sotilaita kuin Ukraina. Venäjä on saanut sotateollisuutensa toimimaan ympäri vuorokauden, valtion rahoitus riittää. Ohjustuotantokin taas pyörii monien lähteiden mukaan. Ilmavoimat ovat kärsineet varsin vähäisiä tappioita. Maavoimien kalustotappiota valtavia, mutta hiljalleen ehkä korvataan. Venäjän johdon ei tarvitsen välittää kansan hyvinvoinnista, syökööt ruohoa jos rahaa tarvitaan sotaan. Viittaan toiseen kommenttiini Lunttisen tuhatvuotisen sodankäynnin tutkimuksesta. Vallankumoukset eivät Venäjällä ole onnistuneet, lokakuussa 1917 yksi onnistui, lopputulos oli kammottavat. Jos sotaa käydään vaikka vielä muutama vuosi lännen asetuki hiipunee ja varastot useimmissa Nato maiss tyhjät ja kuten dosentti Käyhkö on todennut ei sotataloutta Länsi-Euroopassa ole käynnistetty. Ei ole mitää sympatiaa Venäjän johtoa kohtaan, mutta aselepoon sodat toisen maailmansodan ovat päätyneet ja virallisia rauhansopimuksia ei juuritehty. Suomi taitaa olla ainoa, joka vuoden 1947 Pariisin rauhansopimuksen tehneistä on sopimuksen mukaiset sotakorvaukset maksanut. Ukrainan infra tuhoutuu yhä pahempaan kuntoon. Venäjä 15 miljoonan neliökilometrin kokoinen maa, siellä ei juuri infraa ole tuhoutunut. Sen verran kun on tietoa on käytettävissä ei ole nähtävissä Venäjän vetäytymistä valtaamiltaan alueilta. Ukrainan johto joutuu Suomen 1940 tapaan arvioimaan kuinka suuriin menetyksiin ollaan valmiita väestönsä menettäneiden ja infraltaan tuhoutuneiden alueiden takaisin valtaamiseksi. Mutta ratkaisu on Ukrainan hallituksen asia. Venäjän johdon hajoamista on toivottu, mutta ei mitään merkkejä siitä ole.Wagnerin epätoivoisen kapinayrityksen jotkut arvioivat vähentäneen Putinin arvovaltaa. Ehkä arvovalta sai kolauksen, mutta Wagnerin johdon ydinryhmä menetti henkensä. Petoksen rangaistus oli kuolema Venäjän julman käytännön mukaan. Sodan lopputulosta on äärimmäisen vaikeaa ennustaa, mutta Moshesin artikkeli kannattaa lukea. Hän minua paremmin kirjoittaa perustellusti, että Venäjän romahduksen odottelu on toiveajattelua ja sota on oikeastaan paikalleen juuttunut ja kestää pitkään. Putinin jälkeisen ihanan Venäjän aikaa ei näy edes horisontissa
Ilmoita asiaton viesti
Olen varsin pitkälle samaa mieltä kommentoijan kanssa Venäjän kansan ikävästä kohtalosta kun johto hyökkäyssotaan lähti. Tätä sotaa ei kukaan voita. Venäjällä olisi ollut hyvä tulevaisuus yhteistyössä Länsi-Euroopan kanssa jos maalla olisi demokraattinen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamista arvostava hallitus. Mutta kun ei ole ja ei ole tulossa. Venäjän talouden modernisointi on saanut kovan iskun. Minä arvion tilannetta siitä näkökulmasta, että Venäjä voi pitkässä sodassa lähettää Ukrainaa enemmän sotilaita kuolemaan. Venäjä on myös saanut sotateollisuutensa pyörimään 24 vuorokaudessa ja ohjustuotantokin on käynnissä. Venäjän historiaa kun lukee niin keisarikunnan, Neuvostoliiton ja nyt Venäjän aikana maan valtiontaloudesta on voitu käyttää vaikka kolmanneksen tai enemmän sodankäynnin menoihin. Venäjän alueella kahden vuosituhannen aikana käydyissä sodista on Pertti Luntinen tehnyt mittavan tutkimuksen, julkaistu 1000 sivun teoksena vuonna 2008. Hänen arviotaan ”….tsaari, keisari, pääsihteeri ( nykyjohto myös JS) ovat panneet kansan yrittämään kaikkensa hintaa laskematta ja uhreja säikkymättä. Kansanvaltaa ei sodan uhatessa haikaltu.” Venäjällä ei kansan kärsimykset johdon linjaan juuri vaikuta. Ukrainan infraa Venäjä tuhoaa yhä enemmän ja inhimillisten uhrien määrä kasvaa, Venäjän johdon toiminta todella ikävää, mutta me emme sitä voi vaihtaa. Sodan hinta on kova ja minun perinteiseen realismin linjaan perustuva näkenys on, että sota joskus päättyy aselepoon olemassaolevissa asemissa, missä sitten ovatkin. Vaikka Venäjälle joku palanen Luhanskist, Donetkista jäisikin ei se mikaan voitto ole. Sodan tuhojen korjaus vie sitten vielä pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä arvion tilannetta siitä näkökulmasta, että Venäjä voi pitkässä sodassa lähettää Ukrainaa enemmän sotilaita kuolemaan. Venäjä on myös saanut sotateollisuutensa pyörimään 24 vuorokaudessa ja ohjustuotantokin on käynnissä. Venäjän historiaa kun lukee niin keisarikunnan, Neuvostoliiton ja nyt Venäjän aikana maan valtiontaloudesta on voitu käyttää vaikka kolmanneksen tai enemmän sodankäynnin menoihin.”
Valtiontalous oli keisarin aikoina lähinnä sotilasmenoja… Mittapuu valtion menojen osuudesta sotilaskäyttöön on hiukan kummallinen, yleensä mittapuuna käytetään osuutta bruttokansantuotteeseen verrattuna Venäjä kykenee bruttokansantuotteestaan käyttämään sotilasmenoihin alle 5%, paljon vähemmän kuin vaikkapa USA ja Iso-Britannia 1970-1980 -luvuilla rauhantilassa. Putin pelännee suuremman summan käytön johtavan sisäisen tuen vähenemiseen.
Venäjän sotateollisuus on merkittävästi pienempi kuin länsimaiden puolustusteollisuus ja tuottaa tehottomammin vanhentunutta kalustoa. Venäjä kykeni esimerkiksi vuonna 2022 tuottamaan 27 taistelulentokonetta siinä missä yksin Ranska pystyi tuottamaan 14 ylivertaista Rafale-konetta, USA täydellisen ylivertaista F-35:ttä 141 kappaletta. Venäjä on alivertainen myös muiden sotatarvikelajien tuotannossa.
Enemmän sotilaita Venäjä voi toki lähettää kuolemaan, mutta sotilaille pitäisi olla materiaalitaisteluissa myös välineistöä. Tilanne voi alkaa muistuttamaan hiukan Iranin-Irakin sodan tilannetta Venäjän ottaessa Iranin roolin taantuvana armeijana, tai pitkittyessään Korean sotaa Venäjän ottaessa Kiinan ”vapaaehtoisjoukkojen” roolin kehnosti aseistettuna jalkaväkipainotteisena armeijana.
https://www.sipri.org/publications/2023/sipri-insights-peace-and-security/russias-military-expenditure-during-its-war-against-ukraine
”Despite difficulty in accessing information on budget spending, total budgeted military spending in 2023 can be estimated at 6648 billion roubles. This represents 4.4 per cent of forecast Russian gross domestic product. ”
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun Trump aloittaa toisen kautensa USA:n presidenttinä, tulemme näkemään vielä monia vaiheita täällä Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minulla suurta erimielisyyttä ole kommentteja antaneiden kanssa Venäjän tilasta, kansalaisten hyvinvoinnin ja demokratian mahdollisuuksien näkökulmasta maan tulevaisuus on synkkä. Mutta Venäjä on ollut erikoinen maa sodankäyntikyvyltään monina vuosisatoina. Paul Kennedy kirjassa Imperiumien nousu ja tuho tuo hyvin esille talouden vahvuuden olleen keskeinen tekijä Britannian ja sittemmin Yhdysvaltain maailman vallalle. Hän on tutkinut 600 vuoden kehitystä. Keisarillisen Venäjän talouden tuottavuus ja BKT/askohti oli aina jäljessä lännestä. Silti Pietari suuren aikaan aseellisella voimalla tehtiin Venäjästä todellinen suurvalta. Aleksanteri I löi Napoleonin Grand Armyn ja marssitti joukkonsa Pariisiin. Kennedy välillä käyttää osuutta valtion menoista johdon linjan osoituksena. Neuvostotalous oli aina jäljessä lännestä, silti luotiin valtava sotilaallinen potentiaali. Tunnen hyvin maailman valtion kansantuote vertailut, joissa Venäjä heikoilla. Mutta sotilaallista voimaa ei niistä voi suoraan päätellä. Mm. panssarivaunun rakentaminen on Venäjän valtiolle halvempaa kuin hyväpalkkaisessa sotateollisuudessa lännen markkinataloudessa valmistaminen. Lisäksi sotilasmenot voi yksinvaltainen hallinto pistää aina kaikkien muiden menojen edelle. Venäjällä ennen ja nyt ihmishenkien uhraaminen taistelussa vallasta on ollut aina mahdollista, lukekaa vaikka professori Jukka Korpelan kirjoja Venäjän vanhoista ajoista. Minulla mm. Moshesin ja Käyhkön kanssa yhtyvä näkemys, että Venäjä pystyy pitkään sotaan, talouspakotteet eivät taloutta kaada, jos vakavia ongelmia tulisikin Kiina auttaa. Vallankumousta ei synny: ruokaa riittää, palkat ja eläkkeet maksetaan. Hyökkäyssotaan lähtö on aina vastuutonta ja hölmöä mutta kun ovat lähteneet niin jatkavat sotaa niin kauan kuin Venäjän johdon mielestä siedettävä tulos on nähtävissä. Todellista voittoa ei tietenkään uhraukset huomioiden ei tule. Mutta valittavasti koko Ukrainan yhteiskuntakoneistolle sodalla on tuhoisa vaikutus, joka kestää pitkään. Toivotaan, että aselepo joskus syntyy, rauhansopimusta saa odottaa, jos yleensä tulee. Seurataan tapahtumien kehitystä täällä hienossa ja turvallisessa Suomessa ja jatketaan joskus syksyllä keskustelua kun nähdään mihin päin tapahtumat kehittyvät Hyvää alkavaa syksyä!.
Ilmoita asiaton viesti