Ukrainan sodan arvioinnissa tarvitaan välillä viileää arviontia
Suomen maanpuolustuskorkeakoulussa vierailevana tutkijana oleva Ilmari Käyhkö kirjoitti YLEn nettisivujen blogissaan viisaita sanoja tutkijoiden roolista sotien arvioinnissa. Hän totesi, että sodan oloissa on suuri houkutus nähdä todellisuus mustavalkoisena Edelleen hän jatkoi ” On tehtävä selvä ero kenen kuuluu valaa uskoa ja luoda toivoa- ja kenen työ analysoida todellisuutta. Ukrainan sodassa perustellusti tuomitaan Venäjän hyökkäys. Ukraina on saavuttanut kovilla uhrauksilla torjuntavoiton kuten Suomi talvisodassa. Venäjä ei koko maata vallannut ja vaihtanut hallitusta. Toiveajattelua sen sijaan saattaa olla, että Ukraina voittaa sodan ajamalla Venäjän joukot pois kaikilta valtaamiltaan alueilta. Sodan syitä arvioitaessa ei ainoana syynä pidä nähdä Venäjän johtajien pahuutta, vaikka pahat miehet kyllä Venäjän johdossa on. Naton ideologin oppi-isä yhdysvaltalainen diplomaatti ja turvallisuuspolitiikan merkittävä tutkija Georg Kennan kirjoitti 5.2.2007 New York Times lehdessä, että Naton laajentuminen liian pitkälle Itä-Eurooppaan johtaa äärikansallisen militarismin nousuun Venäjällä ja uuteen kylmään sotaan. Johti lopulta kuumaan sotaan. Venäjällä Naton uhkaa liioitellaan, eivät Nato maat Venäjälle ole hyökkäämässä. Mutta pelot myös vaikuttavat poliittisiin päätöksiin, ehkä viisailla länsivaltain ratkaisuilla olisi Venäjän johdon pelkoja vähentää.
Sotaa on pian vuosi käyty ja tilanne asemasodassa, jossa Venäjä hallitsee viidennestä Ukrainan alueesta. Sota käytännössä lännen ja Venäjä sota, jossa Ukraina joutuu kärsimään inhimilliset tappiot ja infrastruktuurinsa tuhot. Nato ja EU maat toimittavat aseita. Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley on arvioinut Venäjä ja Ukrainan henkilötappioiden oleva suunnilleen yhtä suuria, Venäjän ehkä hieman enemmän. Molemmilla haavoittuneiden ja kaatuneiden määrä on ehkä 50000 ihmisen tasolla. Oikea sotien aiheuttama kuolleisuus selviää vasta sodan jälkeisissä tutkimuksissa. Sodan aikana molempien osapuolten julkistamat tiedot ovat propagandaa. Ukrainan ns. voittoa voi toivoa, mutta ehkä se on epätodennäköinen. Time lehden nro:n 1-2/2023 artikkelissa Elliot Ackerman piti Suomen johon toimintaa talvisodan päättämisessä tilanteeseen nähden onnistuneena. Myönnyttiin katkeriin alue luovutuksiin, mutta maan itsenäisyys säilyi ja Helsingissä pysyi vallassa suomalaisten valitsema hallitus. Suomalaisen tutkimuksen perusteella tiedämme, että rauhan teko 13.3.1940 oli välttämättömyys itsenäisyyden säilymiselle. Rauhan tekemisen ratkaisi neljä miestä Mannerheim, Ryti, Tanner ja Paasikivi todennäköisesti vastoin kansan enemmistön tahtoa. Mutta ratkaisu oli suomalaisten kannalta viisas.
Pääministeri Risto Rytin puheessa eduskunnalle 15.3.1940 oli harkittuja sanoja. Hän sanoi: ” Rauhan tekeminen vaatii usein suurempaa rohkeutta ja aloitekykyä kuin sodan aloittaminen. ……. sodan kerran puhjettua kulkee se omien kovien lakiensa mukaan. Siihen sisältyy aina yllätyksiä. Läheskään kaikkia tekijöitä ei voida arvioida ja laskea samalla tarkkuudella kuin rauhan aikana. ….. Kun toinen puoli haluaa rauhaa, on toinen kenties kokonaan sitä vastaan. Satunnaisten tekijäin johdosta saattaa kumminkin sodan aikana esiintyä hetkiä, jolloin molemmilla on halu rauhaan. Tällöin on näihin lentäviin hetkiin tartuttava, sillä on mahdollista, etteivät ne toista kertaa uusiudu.” Suomen lähdettyä jatkosotaan valtaamaan takaisin kirjoitti Ryti päiväkirjaansa 31.12.1941: ”Vaikea, jännittävä, raskas vuosi. Säilytettävä kylmäverisyys ja ulkokohtaisuus. Ei tunneajattelua eikä myöskään toiveajattelua. Historia ei kuuntele propagandaa, vaan kulkee tekojen ja tosiasioiden pohjalta kylmän loogillisesti. ” Ehkä Ryti jo tuolloin ennusteli jatkosodan päätyvän uudeksi Suomen selviytymistaisteluksi kuultuaan Saksan merkittävistä tappioista joulukuussa Moskovan edustalla.
Komentaja Mark Milley arvioi Ukrainan sodan päättyvän kun kumpikin osapuoli toteaa, että sotatoimilla ei saavuteta enää tuloksia. Tilanne voi johtaa aselepoon ilman rauhansopimusta. Rauhansopimuksia ei viime vuosikymmenien sodissa juuri ole tehty. Valitettavasti jännitteinen tilanne voi jatkua pitkään, ratkaisuja valtioiden välisen yhteistyön synnylle on yritettävä. On oikein tukea Ukrainaa, mutta länsimailla ei ole oikeutta yllyttää Ukrainaa jatkamaan sotaa pidempään kuin he katsovat mahdolliseksi. Tällä sodalla ei ole voittajia. Toivottavasti Ukrainassa löytyy tarvittaessa samaa viileää harkintakykyä kuin oli talvelal 1940 ylipäällikkö Mannerheimilla, pääministeri Rydillä, ulkoministeri Tannerilla ja ministeri Paasikivellä
Eikö sitä viileää harkintakykyä tarvitse ollenkaan edellyttää venäläisiltä?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Ehkä Putin tekiviileän harkitun ratkaisun käskiessään hyökätä Ukrainaan? Blogistin mielestä?
Oikeasti blogi jumiutui talvisodan vertailuun ja unohtaa oikeastaan täysin sen, ettei Ukraina ole mikään Kremlin päämäärä sinänsä, vaan osa laajempaa tavoitetta palauttaa Venäjän valtapiiri. Siinä Ukraina on vain alku, ainakin Putinin mielestä. Miten käy, jos Ukrainassa Venäjä onnistuu joko täydellisesti tai Kremlin kriteereillä riittävästi? Mikä maa on seuraavaksi tulilinjalla?
Ilmoita asiaton viesti
Me emme voi tietää Venäjän tavoitteista muuta kuin sen. että se haluaa estää Ukrainan liukumisen lännen vaikutusvaltaan ja ryhtyi sotaan, joka ei ole edes sen itsensä kannalta järkevää. Minä arvioisin Ukrainan hallinnan tärkeimmäksi päämääräksi. Neuvostoliiton, Venäjän asevoimat ovat käyttäneet sotilaallista voimaa silla alueella, johon puna-armeija 1945 eteni ,ei pidemmällä. Unkari 1956, Tshekkoslovakia 1968, Ukraina 2014 eteenpäin. Kreikan sisällissodassa Stalin 1948 lopetti kommunistien tuen. Viileää harkinta tarkoitti sitä, että jos tutkijana arvio sotaa ei pidä toiveiden näkökulmasta sitä tehdä. Hyökkäyssotaan lähtevä valtiojohto ei viileää harkintaa harjoita. Haluaisin rohkaista keskustelua siitä miten tässä saattaa käydä ja onko tilanteesta ulospääsyä.
Ilmoita asiaton viesti
”Neuvostoliiton, Venäjän asevoimat ovat käyttäneet sotilaallista voimaa silla alueella, johon puna-armeija 1945 eteni ,ei pidemmällä”
Noh, entäpä Afganistan, Neuvostoliiton naapuri, Pohjois-Korea (jonka ilmapuolustus oli Neuvostoliiton harteilla sodan aikana), Etiopia ja monet muut?
Itsekin uskon että ulospääsyä on Venäjälle tarjottu monta kertaa, mikä selittää tipottaista aseapua. Bidenhän jopa tarjosi ennen hyökkäystä Venäjälle mahdollisuutta turvallisuuneuvotteluihin ja Ukraina tarjosi keväällä 2022 mahdollisuutta puolueettomuusasemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on hyökkäys Afganistaniin, joka aloitti maan pitkän edelleen jatkuvan surkeuden. Tarkoitin Eurooppaa. Korean sodassa Neuvostoliitto oli taustatukija, kuten Yhdysvallat monissa muissa sodissa. Pääsotijat olivat Pohjois-Korea, Kiina ja vastassa eteläkorealaiset ja USA ja Britannia. Aasiassa ei tehty Jaltan kaltaista etupiirisopimusta maailmansodan voittajien kesken kuten Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs sinä tiedät Putinin mielen, oletko päässyt hänen päänsä sisään.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako blogisti että Ukrainan täytyy kylmän viileästi ”harkita” ja antaa Venäjän pitää valtaamansa alueet?
Ilmoita asiaton viesti
Minä tarkoitan sitä Krimin osalta tai sitten annetaan Krimin itsenäistyä. Sale Niinistö oli soittanut Jukka Tarkalle ja keskustellut ehdotuksestamme ”myönteiseen” sävyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Niin että oikein Niinistö oli keskustellut jonkun Tarkan kanssa Ukrainan sodan ratkaisusta ”myönteiseen” sävyyn?
Onko tuo pilaa vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole pilaa, Jukan Facebookista löytyy. En osaa kännykällä linkittää enkä jaksa enää tänään avata läppäriä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei noita asioita Jukka Tarkka ja Sauli Niinistö päätä. Ukrainalaiset päättävät itse.
Toivottavasti suomalaiset eivät vaan mene söheltämään ja leikkimään jotain ”lääkäriä”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuollaista löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä löytyy, Jukan 20.1. postauksen kommenteissa.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/n%C3%A4in-jukka-tarkka-ratkaisisi-sodan-ukrainassa-putin-voisi-myyd%C3%A4-t%C3%A4m%C3%A4n-kotiyleis%C3%B6lleen-suurena-voittona/ar-AA164D87?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=c3e3afbc2c7e45c28f2071e461b05d36&fbclid=IwAR0VAMibieEqjNMkpLTsh1xKSqupKvJ6TXo7fLrCCjvz5dmRrdD6fOBmiJ8
Samaisella sivullaan Tarkka puhuu tiukkaan sävyyn siitä että Ukrainalle pitäisi antaa kunnollista aseapua, että Ukrainassa on myös Suomen turvallisuudesta kyse.
Puhuu siis ns. kahdella kielellä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, että Salestakin kuulee vielä. Luulin, että on hävinnyt johonkin uuden vuoden puheen jälkeen, koska näyttää siltä, että Suomen ulkopolitiikkaa hoitaa selkeästi Sanna yhdessä Marinin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi selkeäsi lukea mitä kirjoitin, että Ukrainan hallitus päättää sodankäynnistä ja miten sen joskus lopettaa. Menneiden vuosisatojen sotia kun tarkastelee voi valtion olemassaolon pelastaminen edellyttää epämiellyttäviä ratkaisuja. Taustaa tälle tilanteelle saa mm. Time lehden artikkelista ja amerikkalaisten professorien arvioista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei oikeastaan puutu muuta kuin uusi Neville Chamberlain julistuksineen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä ole sanallakaan kirjoittanut ymmärrystä Munchenin vuoden Tshekkoslovakian myynnin tueksi. Alkuperäinen Käyhkön sanoma oli, että tuki ja toiveet ovat eri asia kuin kriisin analysointi. Venäjän epäoikeudenmukaisen hyökkäyksen aiheuttamaa sotaa käytäneen valitettavasti vielä pitkään ja hyvä olisi arvioida sodan päättymisen mahdollisuuksia ja miten eteenpäin. Valitettavasti voi olla, että on edessä kylmää sotaa tiukempi vastakkain asettelu erityisesti Euroopassa. 1970-alusta lähtienhän olivat taloussuhteet, kulttuuri- ja urheilusuhteet Neuvostoliiton ja lännen välillä aika monipuoliset. Toivotaan, että joskus nähdään parempia aikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavaasti ainakin itse ymmärrän kirjoituksesi juuri ”rauha meidän ajallemme” mukaisena.
Jos muu maailma hyväksyy minkäänlaista lopputulosta jossa Venäjä saa aariakaan Ukrainan alueesta niin silloin kyse on samasta asiasta.
Munchenin ”sopimus” oli loppu Hitlerin valloituksille, uskottiin. Oliko se?
Britit ja Ranska antoivat sitten kuitenkin Puolalle turvatakuut jotka ne myös lunastivat.
Venäjän suhteen nyt olisi välittömästi tehtävä vastaava jossa edellytetään että Venäjä vetäytyy kaikilta valtaamiltaan alueilta tai tulee oikea sota.
Mitkään tällaiset höpöpakotteet eivät vaikuta yhtään mitään. Venäläiset nauravat niille.
Olisi välittömästi, ilman mitään jurdiikan ja ”sopimusten” taakse piiloutumista lopettava kaikenlainen kanssakäyminen Venäjän kanssa. Se kirpaisee kyllä mutta me elämme sellaisessa yltkylläisyydessä että ei haittaisi vaikka saisimme vähän kontaktia maan pintaankin.
Munchenin ”sopimus” tehtiin koska pelättiin uutta sotaa.
Nyt on sama tilanne, pelätään täysimittaista sotaa Venäjän kanssa.
Kuitenkin, Ukrainan sodan alusta alkaen sota on askel kerrallaan eskaloitunut ja eskaloituminen tulee jatkumaan niin kauan että Venäjä pysäytetään tai Venäjä itse ymmärtää että se tullaan pysäyttämään.
Saksan sosialistit eivät edelleenkään suostu Leopardien ja muun raskaan aseistuksen antamiseen Ukrainalle. Miksi?
Nähdäkseni kyseessä on muun Euroopan ja Venäjän heikentäminen niin että Saksa pääsee entistä enemmän dominoivaan asemaan Euroopassa. Saksa haluaa samalla osoittaa Venäjälle että ei se halunnut Venäjän tappiota. Näin se varmistaisi tulevaisuudessakin halvan energian saannin Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ymmärtänyt kirjoitukseni täysin väärin. En esittänyt mitään ratkaisua sodalle. Lähtökohtani oli Ilmari Käyhkön tutkijan roolin kuvaus. Tutkija analysoi sodan ja politiikan prosesseja, mistä johtuvat ja ehkä mihin johtavat. Analyysissä ei esitetä tukea tai toiveita, ne ovat poliittisten kantojen asioita. Muncheniin vertaaminen historiatonta, Tshekkoslovakia ei kuunneltu neuvotteluissa, sillä ei ollut mahdollista puolustautua tai ehkä olisi ollut jos olisi ollut itseluottamusta ja mutta antautui. Ukraina hallitus saa viestinsä kaikkialle, saa mittavaa aseellista tukea ja käy sotaa. Mutta ei ulkopuolelta voi julistaa tavoitteita Ukrainalle. Ukrainan hallitus katsoo itse onko sen mm. mittavien tuhojen vuoksi tavoiteltava joskus edessä olevan tilanteen mahdollistavia ratkaisuja rauhasta. Risto Rytin 15.3. puheessa tämä hyvin esillä, hän ei ollut antautuja. Mauno Koiviston sanontaa lainaten valtion tärkein tavoite on selviytyminen. Ukrainalla oli ennen sotaa paljon ongelmia demokratiassaan ja taloudessa. Niiden selvittäminen on mahdollista vain rauhan oloissa. Venäjä pystyy johdon halutessa jatkamaan sotaa hyvin pitkään. Talous pakotteet melko vähän vaikuttavat Venäjän autoritäärisen johdon ei tarvitse huolehtia kansalaisten hyvinvoinnista ja kansalaisilla ei mahdollisuutta vaikuttaa johdon päätöksiin ja hallituksen vastustajat päätyvät vankileireille. En todella usko rauhaan meidän aikanamme koska pelkään, että olemme siirtyneet sotien aikakauteen. Minulla tutkimuksessani yhtenä teoreettisena lähtökohtana klassinen realismi, sen mukaan rauhan jaksot ovat välivaiheita ennen seuraavaa sotaa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen 20 vuoden päästä toinen maailman sota. Kylmän sodan jälkeen varsin julmat Jugoslavian hajoamissodat. Sotia Lähi-Idässä ja Afganistanissa- Nyt vajaan kolmen vuosikymmenen jälkeen Euroopassa Ukrainan sota. Täytyy silti yrittää vaikuttaa, että jotkut sodat päättyisivät osapuolille kohtuullisiin rauhanratkaisuihin. Valtiot kamppailevat aina vallasta, myös EU:n ja Naton sisällä, mutta toivottavasti talouden ja politiikan keinoin. Venäjällä ei ole poliittista ja taloudellista vetovoimaa, onnettomat yrittävät sotilaallisella voimalla säilyttää valtansa. Ensi vuosikymmenen maailman kohtalon kysymys on Kiinan ja Yhdysvaltain kamppailu maailman herruudesta, toivottavasti sitä ei käydä sodan keinoin
Ilmoita asiaton viesti
Taas näitä, jotka ovat mestaroimassa ukrainalaisten puolesta rauhanehtoja. Mitäs jos annettaisiin ukrainalaisten itse päättää?
Ilmoita asiaton viesti
Aikaa vaikeaa keskustella, jos ei lueta mitä toinen on kirjoittanut. Kirjoitin, että Ukraina päättä tietenkin itse toiminnastaan ja sodan jatkamisesta tai lopettamisesta. Me emme voi olla Iso-Britannian roolissa talvisodan aikaan jolloin se kehotti Suomea jatkamaan sotaa aika epätoivoisessa tilanteessa. Time lehden artikkelissa asia mm. aika hyvin esillä. Ei olla mestaroimassa, vaan todetaan, että sodan logiikka voi viedä Rytiä lainaten ties mihin ratkaisuun ja jos tutkijana arvio maailmanhistoriaa niin oikeudenmukaisuus on harvoin valtioiden välisten suhteiden perusta. Tämän ovat mm. antiikin legendaarinen historioitsija Thudykides, Niccolo Machiavelli ja moderni poliittisen realismin oppi-isä Hans Morgenthau osoittaneet. Kannattaa lukea. Voimakkaamman tahto toteutuu paremmin. Sodan lopputulosta ei meistä kukaan voi tietää. Veikkaan, voin olla väärässä, sodan vuoden-kahden vuoden päästä päätyvän taistelujen loppuun olemassa olevissa asemissa, jotka ovat mitkä silloin ovat. Rauhansopimusta ehkä ei synny vaikka pitkään neuvotellaan. Näin on käynyt mm. Koreassa 1953 päättyneessä sodassa, Intian ja Pakistanin sodassa 1960-luvulla ja Israelin ja Syyrian sodassa vuodesta 1973. Tällaista maailmanmeno joskus on.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sitten ylipäätään kirjoitit tämän blogikirjoituksen?
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin siksi, että halusin rohkaista monipuolista arvioivaa keskustelua Ukrainan sodasta ja siitä miltä tulevaisuus saattaa näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hallitus päättää omasta toiminastaan, ei oikein viisaasti ja Ukraina omasta linjastaan. Vaikeaa kun ei oikein ymmärretä selvää tekstiä. Silloin kun arvioidaan konfliktia ei pidä toiveiden antaa vaikuttaa arvioon. Venäjän toiminta on tuomittavaa, mutta silti arvioitava miten voi käydä. Minulla lähteinä oli läntisiä vaikuttajia ja Risto Ryti, eivät Venäjän politiikan kannattajia. Lukekaa mm. Time lehden 1-2/2023 artikkeli tai Yhdysvaltain asevoimien komentajan useita arvioita viimeisen kuukauden aikana
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sota päättynee rauhanneuvotteluihin tai tulitaukoon kuten lähes kaikki sodat. Ukraina ei valtaa Moskovaa tai sen koommin Venäjä Kiovaa. Se, miten Krimille tai vaikka Donbassille käy jää nähtäväksi.
Kuitenkin, houkuttelevuudestaan huolimatta talvisota-analogia vie harhaan. Talvisodassa Suomi sai runsaasti aseapua mutta sen määrä ei ole verrattavissa Ukrainan saamaan aseapuun joka on suurempi kuin useamman vuoden Venäjän asevoimien koko hankintabudjetti. Venäjä ei ole myöskään Neuvostoliiton tapainen supervalta jolla oli Suomen näkökulmasta loputtomia divisioonia ja taloudellisia voimavaroja – Neuvostoliittohan kykeni saattamaan Suomen perikadon partaalle vain osalla joukoistaan. Tällaista kykyä Venäjällä ei ole, tilanne on huomattavasti tasavertaisempi. Sota on myös Venäjän osalta myös rajoitettu, Venäjällä on tavoitteena mobilisoida noin prosentti koko väestöstään, mihinkään täysimittaiseen mobilisointiin maa ei edes kykene.
Analogioita voisi hakea pikemmin Vietnamin sodasta jossa Pohjois-Vietnamilla oli turvattu tukialue – Kiina – tai vaikkapa Iranin-Irakin sodasta jossa Iranin asevoimat sodan kuluessa rappeutuivat teknologisesti kehittyneestä armeijasta kohti jalkaväkijoukkoja Irakin armeijan kehittyessä. Edellä mainitut analogiat eivät tietenkään ole ideologisia ja tulee muistaa että Ukrainan sodan kuolinluvutkaan eivät ole onneksi noiden isojen sotien tasolla.
Tilanteessa on monia muuttujia ja tarkkaa lopputulosta on vaikea ennustaa, kesän jälkeen olemme viisaampia. Tässä vaiheessa viisainta voisi olla pohtia laskiaispullia, hilloa vai mantelimassaa?
Ilmoita asiaton viesti
Deutsche Welle raportoi ukrainalaisten suurista tappioista Bahmutin suunnalla. Orihivistä (Orehov) Putin on ilmeisesti jatkanut etenemistään. Kello ei näytä käyvän Ukrainan eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Kello ei näytä käyvän Ukrainan eduksi.”
Iso kuva on Ukrainan vahvistuminen ja Venäjän heikentyminen. On houkuttelevaa vetää kylien puolustuksesta tai valtauksesta suuria johtopäätelmiä hiukan kuin jossain Korean sodan kukkulataisteluista ikään.
Emme ole nähneet Ukrainan Hersonin valtauksen jälkeen kummankaan osapuolen suuria maaoperaatioita jotka ratkaissevat sodan kulkua ainakin tämän vuoden osalta. Kesällä sitten. Siihen mennessä Ukrainaan on virrannut kymmenien miljardien edestä parasta sotarautaa mitä maailmasta löytyy, Venäjälle taas ei.
Verta virtaa joka tapauksessa ja parastahan olisi että Putin myöntäisi tappionsa jolloin säästyisi myös venäläistä verta.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä vastaan, vaikka jo liikaa. Jukka Raustian näkemys on oikeastaan saman suuntainen kuin minun. Talvisodassa Suomi oli enemmän altavastaaja kuin Ukraina nyt. Neuvostoliitto oli 50 kertaa suurempi kuin Suomi. Venäjä kolme kertaa suurempi kuin Ukraina. Mutta Ukrainankin henkilötappiot ovat suuria ja infra tuhoutumassa pahasti. Sota ei tosiaan pääty kummankaan antautumiseen. Todennäköisesti jonkinlaiseen aselepoon ja ehkä jotkut alueet sillon Venäjän hallussa. Rauhansopimuksesta neuvotellaan kauan ja ehkä sellaista ei synny koskaan kuten esimerkiksi Koreassa. Emme tosiaan tiedä miten lopulta käy, mutta laskiaispullien ohella hyvä arvioida sodan vaikutuksia ja miten joskus päästäisiin sodan loppumiseen, tiedä sitten koska.
Ilmoita asiaton viesti
”hyvä arvioida sodan vaikutuksia ja miten joskus päästäisiin sodan loppumiseen, tiedä sitten koska.”
En tarkoittanut pohdinnan olevan hyödytöntä, päin vastoin, valitan jos siitä tuli sellainen kuva. Epäilen vaan että isot käänteet nähdään kesällä, ehkä vasta loppukesällä. Tuohon mennessä Ukrainalle tullut isompi aseapu on saapunut ja joukot koulutettu ja muodostettu.
Mutta samalla Ukrainan johdolla voi painaa todellakin jo seuraava talvi ja infran kestävyys. Jää nähtäväksi miten laskelmat painavat suuntaan ja toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
” On oikein tukea Ukrainaa, mutta länsimailla ei ole oikeutta yllyttää Ukrainaa jatkamaan sotaa pidempään kuin he katsovat mahdolliseksi. Tällä sodalla ei ole voittajia ”
Ei sodalla ole koskaan voittajia, mutta venäläisten toteuttama kansanmurha Ukrainassa on rikos.
Rauha, yhteistyö ja solidaarisuus – linjalla mennään. Kelpo Sosialistin Liittokansleri Scholzin venkoilu ja haluttomuus se vaan jatkuu ja jatkuu. Ei päätöstä Leopardeista.
Autetaan siis ukrainalaisia vähän, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että Ukraina selviäisi voittajana.
Noloa, mutta Saksalla on NATO ssa ja EU ssa toki ihan omat suuntalinjat.
Ilmoita asiaton viesti