Valta kuulu Suomen kansaa edustavalle eduskunnalle myös perustuslain tulkinnassa

Perustuslakivaliokunnan huomautettua ulkoministeri Haaviston epäkohteliaasta  ja sopimattomasta henkilöstöjohtamisesta  on ryhdytty perusteettomasti kiistämään valiokunnan merkitystä ja vuosikymmeniä jatkunutta arvostettavaa toimintaa perustuslain tulkitsijana. Ministerien ja kansanedustajien rikosoikeudellisen vastuun selvittäminen on varsin pieni osa valiokunnan työstä. Melko harvojen rikosoikeudellisten asioiden käsittely on pääosin sujunut yksimielisesti hyvin asiallisesti. Vihreät tällä kertaa ryhtyivät liian innokkaasti puolustamaan omaa ministeriään vaikka valiokunta  selkeästi totesi Haaviston toiminnan moitittavaksi. Se, että ministerien ja kansanedustajien tehtävissään tekemien mahdollisten rikkomusten viemisessä tuomioistuimen käsittelyyn on korkea kynnys on poliittisen demokratian kannalta perusteltua. Monissa autoritäärisissä maissa on tekaistuilla tai tekoja liioittelevilla  rikosilmoituksilla tai turvallissuuviranomaisten keksimillä syytteillä vahingoitettu tai estetty hallitusta vastustavien politiikkojen toimintaa. Ei ole hyväksi jos ministerin  vastustajat voisivat kehitellä tuomioistuimiin usein päätyviä juttuja.

Perustuslakivaliokunnan tärkein tehtävä on tulkita ovatko hallituksen esitykset uusiksi laeiksi tai muutokset lakeihin perustuslain mukaisia. Perustuslain mukaan Suomessa valta kuuluu kansalle, jota edustaa vaaleilla valittu eduskunta. Kansanvallan kannalta on tärkeää, että eduskunta itse tulkitsee ennen lain hyväksymistä onko uusi laki perustuslain mukainen. Tämä tulkinta on perustuslakivaliokunnan tärkein tehtävä. Emme tarvitse demokratiaa heikentävää lakimieselitiin ryhmää tulkitsemaan mitä eduskunta saa päättää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa korkein oikeus palauttanut liittovaltio tason kuolemantuomioiden mahdollistamisen, käsittelee onko köyhien terveydenhuoltoa parantava Obama care perustuslain mukainen ja mahdollisesti rajaa naisten oikeutta aborttiin. Nämä ovat vaaleilla valittaville politiikoille kuuluvia päätöksiä, eivät pienelle lakimiesporukalle kuuluvia asioita. Pidetään kansanvalta kunniassa ja arvostetaan eduskunnan perustusvaliokunnan toimintaa yhtenä demokraattisen oikeusvaltion peruspilarina.

 

JoukoSillanpaa

Valtiotieteen maisteri, väitöskirjan valmistelua Suomen kokonaismaanpuolustuksen historiasta Helsingin yliopistossa, Itäkeskuksen sosialidemokraattien varapuheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu