Avoin kirje Juhani Knuutille – Huomenta Suomen keskustelu ja puoskarilain tarpeesta

Maikkari noudatti kerrankin asiassa journalismin ohjeita ja kuuli osaltaan myös syytettyä osapuolta.
https://www.mtv.fi/sarja/huomenta-suomi-1487/pitaisiko-laaketieteen-ulkopuolisia-hoitoja-saadella-tiukemmin-20673863

Arvoisa Prof. Juhani Knuuti

Olet ajanut epämääräisin määritelmin, hyvin kyseenlaisin nimityksin ja väittämin Suomeen puoskarilakia jo kymmenen vuotta. Kuten nytkin ilmaisit maikkarin aamussa: ”… lääketieteen ulkopuolisia selvästi haitallisia ja vaarallisista hoitoja.”

Kertoisitko Knuuti jo vihdoin, mitkä ovat ne: ”Lääketieteen ulkopuoliset selvästi haitalliset ja vaaralliset hoidot” ja ketkä niitä tarjoavat?

Muistutan, että teorioilla ei voi länsimaissa jakaa tuomioita, syyttää ihmisiä tai ammattikuntia – joten kerro vihdoin, mitkä hoidot ovat käytännössä niitä haitallisia ja vaarallisia CAM-(Complementary and alternative medicine) hoitoja?

Semmoiset hoidot ja tekijät ilmoitetaan sitten yhdessä poliisille ja pääsemme asiassa eteenpäin.

Muutetaan vallitseva kieltoyhteiskunta hoitojen suhteen avoimeksi ja lopetetaan lääketieteen pitäminen kirkkona, jota ei saisi muut tieteet kyseenalaistaa. Nykymalli syö turhaan potilaan luottamusta lääkäreihin ja yhteiskuntaan.

Perehdytään lisäksi, mitkä lääketieteelliset hoidot ovat osaltaan niitä ”vaarallisia”, suhteessa hyötyihin ja olisivatko monet vaarattomammin hoidettavissa? Alla yleisempiä sairaustiloja, joihin lääkehaittojen ja kroonistumisen myötä etsitään näitä perinne-, vaihtoehto-, täydentäviä-, CAM-hoitoja:

Selkä kivut, välilevyn pullistuma, korva-, poskiontelo- ja virtsatulehdus, väsymys, suolistosairaudet, ulcerosa colitis, päänsäryt, migreeni, sarjoittainen päänsärky, lapsettomuus, allergiat, siitepölyallergiat, fibromyalgia.

Siinä joitain yleisiä vaivoja, joissa lääketieteessä usein ammutaan tykillä hyttystä, lääkehaitat ovat merkittäviä tai lääkehoito vähentää usein vain oireita. Mitä jos näiden potilaiden terveys ei enää hoidoista jatkossa vaarantuisi tai sairaus jatkuisi kierteenä, jos ensisijainen hoitosuositus olisikin CAM-hoito? Miksi näitä asioita enää salaamaan.

Ihmisessä on parantumismekanismi, jota eri tavoin aktivoimalla saadaan moni sairaus parantumaan. Myös yksilölle räätälöity ruokavalio tukee parantumista ja estää tulehdustilojen syntyä.

Listaa voisi pian yhteistyössä jatkaa. Eikö kuitenkin potilaan ja yhteiskunnan etu on aina tärkeämpi, kuin yhden ammattikunnan tai markkinatalouden. Eikä asia tarvitse kuin asennemuutoksen ja perehtymisen tosiseikkoihin, jolloin myös säästöjä syntyisi merkittävästi. Suurin este ja uskomus on tällä hetkellä siellä vastapuolella.

Lääketieteen pitäisi ottaa enemmän mallia CAM-hoitoista, joilla autetaan kehota parantumaan. CAM-hoitojen loputon vertaaminen lääkehoitoihin ja -tutkimuksiin on taas turhaa, koska puhutaan niin täysin eri vaikutusmenetelmistä.

Puoskarilaki onkin ehkä turhin asia, mitä ministerit joutuneet käsittelemään jo kymmeniä kertoja. Semmoiset lait ovat muutoinkin peräisin ajoilta, joita ei nykyisellään muistella hyvällä.

Olen ollut CAM-alalla 25v., enkä ole törmännyt Suomessa vaarallisiin CAM-hoitoihin ja luulen että semmoiset olisi myös kielletty. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä CAM-hoitoihin, joten pitäisikö heitäkin jo vihdoin kuunnella?

Rakentavat kommentoinnit huomioidaan ja asiattomat poistetaan 

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu