Ei haluta olla neekereitä, mutta ei myöskään puoskareita.

Viikonloppuna soi pääkaupunkiseudun jäähallissa klassikko-laulu -70 luvulta: ”Halutaan olla neekereitä.” Soiko laulu sitten tarkoituksella vai sattumalta, ei vielä tiedetty, mutta kentällä oli samaan aikaan tummaihoisia pelaajia. Asiasta nousi valtava haloo – ”kiveäkään ei jätetä kääntämättä”, sanoi jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö. Asiaa tullaankin varmasti vielä käsittelemään ja joitain rankaisemaankin.

Neekeri-nimestä on tullut ihmisiä loukkaava, vaikka se ei paljoa mitään tarkoitakaan – mutta se on nykyisin rasistista vihapuhetta. Kake singers-yhtyeen kappaleen sanoittajakin pyysi heti tätä vuonna -77 sanoittamaansa kappaletta anteeksi – vaikka se ei vielä silloin tekovaiheessa ketään loukannutkaan. Silloinhan luettiin kouluissakin lähes oppiaineena Agatha Christien: Kymmenen pientä neekeripoikaa. Neekeri oli ennen Suomessa harmiton yleisnimi mustaihoisesta ihmisestä.

MUTTA kun lääketieteen professori haukkuu julkisesti ja viikoittain erilaisten CAM-hoitojen (Complementary and alternative medicine), eli täydentävien ja vaihtoehtohoitojen toimijoita/ ihmisiä: ”uskomushoitajiksi, puoskareiksi, surmiin syyllisiksi ja hoitoja terveyshuuhaaksi”, sekä heidän asiakkaitaan ”hurahtaneiksi” eli tyhmiksi, niin se on TIEDETTÄ.

Tätä Suomessa tapahtuvaa ja sallittua ihmisten leimaamista ja syyllistämistä todistamatta tai tuomioitta: huijareiksi, sairaiden hyväksikäyttäjiksi, terveyden vaarantajiksi, humpuukin myyjiksi ja jopa surmaajiksi – ei olisi loukkaavaa? Hoidoissa kävijät eivät siis syytä ketään, vaan aina se kolmas- ja ulkopuolinen osapuoli tai ammattikunta.

Luulisi jokaisen ymmärtävän tämmöisen haukkumisen ja syyttämisen loukkaavan ihmisiä, joita ei ole mistään tämmöisestä edes tuomittu. Ja vaikka kaikki terapeutit ja luontaisala olisikin näistä tuomittu, niin vuodesta toiseen ja viikoittainen jankkaaminen asiassa ei olisi muussa yhteydessä sallittua – mutta tässä on?

Lääketiede on kovin kaupallinen ja siksi hallitseva, mutta monet sairaat eivät ole tyytyväisiä lääketieteen tarjoamiin hoitoihin, hoidoissa ilmenneisiin haittoihin tai loputtomiin lääkekierteisiin? Muistan joskus jonkun sanoneen: ”Ihminen joka alati syyttää muita ihmisiä erilaisista virheistä, tekee sen hyvittääkseen tai peittääkseen sillä omat virheensä.”

Ilmiö on joka tapauksessa kovin rasistinen, jossa suurempi ammattikunta määrittää, mikä on tiedettä ja millä nimillä heikompia pitää kutsua, mistä heitä saa syyttää ja vielä tuomitakin. Toimintaa ovat suosineet myös monet suovaitsevuutta painottavat mediat, kuten Yle. Luulen tämän olevan Suomessa rasistisin ilmiö sitten noitavainojen.

Nimittelijät käyttävät tähän rasismiinsa korkeaa asemaansa hyväkseen, joka toiminnan mahdollistaa. Mutta sitä päivää odottaessa, milloin nämä professorit ja toimittajatkin pyytävät vaihtoehtoisten- tai luontaisten hoitojen edustajilta ja käyttäjiltä toimintaansa anteeksi? Sitä ennen kait kaikkia muitakin saa nimitellä ja tuomita, jos ovat pienempiä, vähemmistöä tai köyhempiä?

 

 

jouni jämsä

CAM-terapeutti yli 20 vuoden ajalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu