Eläinkokeissa homeopatia oli antibiootille verrannollinen tai tehokkaampi hoito
Iso-Britannian hallituksen teettämän selvityksen mukaan, vuonna 2050 kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain infektiosairauksiin, koska antibiootit eivät tehoa muuntuneisiin bakteereihin.
Superbakteeri on bakteeri, joka on kehittänyt vastustuskyvyn tavallisille antibiooteille. Kaikkein vastustuskykyisimpiä bakteereja ei saada nujerrettua millään tunnetuilla antibiooteilla. Yleisimpiä superbakteereja Suomessa on ESBL bakteerit.
ESBL on lyhenne sanoista Extended-Spectrum Beta-Lactamase. Sillä tarkoitetaan bakteerien tuottamia entsyymejä, jotka hajottavat tiettyjä antibiootteja, kuten penisilliinejä ja kefalosporiineja. ESBL:stä on monta muunnosta, joista jotkut tuovat vastustuskyvyn eli resistenssin myös muille tärkeille antibiooteille, kuten fluorokinoloneille.
Tyypillisiä bakteerilajeja ESBL:lle ovat Escherichia coli- ja Klebsiella-bakteerit. Joskus ESBL-tuottoa esiintyy suolistoinfektioita aiheuttavissa bakteereissa, kuten salmonelloissa. Moniresistenttejä salmonellakantoja on todettu useassa Euroopan maassa sekä ihmisillä että eläimillä, mutta Suomessa ne eivät ole yleisiä.
Suurin riski saada ESBL-bakteeri on siipikarjanliha. ESBL-bakteereita on löydetty Suomessa 22 prosentissa broilerinlihapaketeista ja hyvin satunnaisesti naudoista ja sioista. EU:ssa määrä on huomattavasti isompi, eli broilerin lihasta keskimäärin 57 % sisältää bakteeria, Belgiassa huimat 100 prosenttia.
Onko antibiootille vaihtoehtoa?
Meksikolaistutkimuksessa vertailtiin homeopaattista valmistetta ja antibioottia (siprofloksasiini, [fluorokinoloni]) kanojen salmonelloosiin. Kaiken kaikkiaan testattiin 800 kanaa (kanat kuuluivat joko ensimmäiseen tai toiseen laatuluokkaan). Hoitokertoja oli kaksi, molemmissa neljä toistoa. Hoito aloitettiin, kun kanat olivat kahdeksan päivän ikäisiä.
Baptisia tinctoria 30C tai siprofloksasiinia annettiin 10 päivän aikana kanoille juomavedessä. Salmonelladiagnostiikkakokeet tehtiin lintujen ollessa 0, 8 ja 49 päivää vanhoja ja kuolleisuus laskettiin hoitojen päätyttyä.
Kuolleisuus oli Baptisia tinctoria -ryhmissä (ensimmäinen/toinen laatuluokka) 0,7125 ja 2,037. Siprofloksasiini-ryhmässä vastaavat luvut olivat 0,7245 ja 2,1848. Hoito oli siis yhtä tehokasta homeopaattisella valmisteella kuin antibioottia saaneilla.
Tämä ei ole ainut tutkimus homeopatiasta siipikarjan tulehduksellisiin tai tartunnallisiin sairauksiin.
Samanlaisen lopputuloksen sai myös Berchieri et al 2006. (Evaluation of isopathic treatment of Salmonella enteritidis in poultry) Homeopaattista hoitoa saaneilla kanoilla oli pienempi riski kehittää salmonellaa.
Kuin myös Hadipour et al. 2011 salmonellaan liittyvien homeopaattisten lääkkeiden vaikuttavuuden ohella tutkijaryhmä totesi homeopaattisten lääkkeiden olevan edullisia, turvallisia käyttää ja niitä saaneet kanat olivat pulskempia.
Tämä on hyvä ja tärkeä uutinen päättäjille, sillä on jo pakko vähentää antibioottien liiallista käyttöä ja jo pitkään käytettyä vaihtoehtoa todistetaan tutkimuksilla yhä enemmän. Homeopaattinen valmiste tuo toivottavasti tähän ongelmaan (antibioottiresistenssi) toimivan vaihtoehdon siipikarjan ja vastaavissa tuotannoissa.
Lähtee:
Sandoval, Morfin, Lopez. Preliminary research for testing Baptisia tinctoria 30c effectiveness against salmonellosis in first and second quality broiler chickens. Br Homeopath J 87(03): 131-134, 1998 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1054/homp.1999.0228
Terveyskirjasto infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila: ESBL- ja CPE-bakteerit. Lääkärikirja Duodecim. 12.2.2020 https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01205
Ruokavirasto: Salmonella
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoonoosibakteerien-resistenssi/salmonella/
Berchieri, Turco, Paiva, Oliveira, Sterzo Evaluation of isopathic treatment of Salmonella enteritidis in poultry 2006
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/j.homp.2006.01.007
Hadipour et al. 2011 Evaluation of the Homeopathic Remedies Medication on commercial broiler chickens performance. https://www.researchgate.net/publication/273199110_Evaluation_of_the_Homeopathic_Remedies_Medication_on_Commercial_Broiler_Chickens_Performance
Myös Itävältä on korvaamassa antibioottihoitoja homeopatialla: https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Antimikrobielle-Resistenzen-und-Gesundheitssystem-assoziierte-Infektionen/Antimikrobielle-Resistenzen/NAP-AMR–Der-Nationale-Aktionsplan-zur-Antibiotikaresistenz.html
Luulisi, että maailmalla olisi kanojen suhteen jo siirrytty homeopaattisen hoitoon sen edullisuuden vuoksi. Jostain syystä näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaikka tutkimustuloksia on jo vuodelta 2006.
Suomessa salmonella on torjuttu muilla keinoin kuin antibiootteja käyttämällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suurin riski saada ESBL-bakteeri on siipikarjanliha. ESBL-bakteereita on löydetty Suomessa 22 prosentissa broilerinlihapaketeista ja hyvin satunnaisesti naudoista ja sioista. EU:ssa määrä on huomattavasti isompi, eli broilerin lihasta keskimäärin 57 % sisältää bakteeria, Belgiassa huimat 100 prosenttia.”
Broilereiden tuotanto on muutenkin arveluttavaa touhua.
https://www.elaintieto.fi/kana/kanan-ja-broilerin-hyvinvointi/
”Tehokkaan, lihasten kasvua painottavan eläinjalostuksen ansiosta broilerien lihakset kasvavat nopeasti. Tämä on tuonut mukanaan myös ongelmia: lintujen luusto ja sydän joutuvat koville, eivätkä aina pysy mukana kasvun vauhdissa. Nopean kasvun aiheuttamat sääriluunpään luutumishäiriöt sekä sydänperäiset sairaudet heikentävät broilereiden hyvinvointia. Kivuliaat jalkavauriot voivat saada linnut ontumaan ja passivoitumaan; verenkiertoelimistön ongelmat taas aiheuttavat sydänpysähdyksiä ja äkkikuolemia.”
Ilmoita asiaton viesti
2006 ja 2011 siis todettiin tutkimusten johtopäätöksissä, ettei noiden tutkimusten perusteella voi sanoa vielä mitään vaan tarvitaan lisätutkimuksia. Jos tutkijat oikeasti uskoisivat, että homeopatia olisi turvallinen ja halpa vaihtoehto antibiooteille niin jotain varmasti olisi tehty.
Homeopatia saattaisi olla hyvä vaihtoehto, jos se saisi vähentämään lääketieteellisesti turhaa antibioottien käyttöä lyhytaikaisten taloudellisten tuottojen tavoittelussa mutta on epäeettistä huijata farmareita myymällä heille vettä 1000€:n litrahinnalla ja valehtelemalla, että se on oikeasti vaihtoehto antibiooteille. Veikkaan, että tutkijatkin hoksasivat sen ja tästä epäeettisestä taktiikasta luovuttiin aika nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Löysin katsauksen aihetta koskeviin tutkimuksiin (v. 1981-2014, 52 tutkimusta), ”Efficacy of homeopathy in livestock according to peer-reviewed publications from 1981 to 2014”. Johtopäätös:
”Due to a lack of prognostic validity, replacing or reducing antibiotics with homeopathy currently cannot be recommended unless evidence of efficacy is reproduced by RCTs and proven in various farm practice conditions.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5256414/
Ilmoita asiaton viesti
Näin juuri. Erittäin kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä ollaan viranomaistenkin puolesta oltu monea humpuukia kohtaan, vaikka ei vuosikymmenten yritysten jälkeen ole saatu tuloksia aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Itävallan hallituksen kansallisen mikrobilääkeresistenssin toimintasuunnitelman (NAP-AMR) uusin versio vahvistaa homeopatian sekä muiden täydentävien ja vaihtoehtoisen hoitomuotojen käyttömahdollisuudet torjuttaessa mikrobilääkeresistenssiä (Antibioottiresistenssiä, AMR).
https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Antimikrobielle-Resistenzen-und-Gesundheitssystem-assoziierte-Infektionen/Antimikrobielle-Resistenzen/NAP-AMR–Der-Nationale-Aktionsplan-zur-Antibiotikaresistenz.html
Ilmoita asiaton viesti
Ei vahvistanut millään tavalla, että käytettäisiin. Vihjaus oli, että jos todisteita tehosta on niin voidaan käyttää mutta todisteita tehosta ei ole kymmenien vuosien ja satojen yritysten jälkeen löydetty.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesiassa kansa luottaa kansanparantajiin yleisesti. Tunnettujen parantajien vastaanotolle on ruuhkaa kuin suomalaiselle terveysasemalla.
Kansanparantajat käyttävät parantamiseen erilaisia kasvien lehtiä ja osia. Tietyesti rukousten kera.
Usko hoidon tehokkuuteen on oleellinen osa taudin paranemisprosessissa.
Indonesiassa onkin eliniän odote kymmenen vuotta lyhyempi niin naisilla kuin miehillä verrattuna Suomen vastaaviin lukuihin.
Tästä seuraa että Pratiisiin saavutaan yhä nuorempana.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö paikalliset parantajat ole oppineet myymään ravistettua hanavettä lääkkeenä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata Manu lähteä Jussi Kangasluoman vähä-älyiselle trollauslinjalle (se on US kiellettyä) – vaan vastatkaa asiallisesti blogin-kirjotukseen tai ei sitten lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ole vielä heränneet seuraamaan kansainvälisiä virtauksia. Puiden ja kasvien lehtiä keitellään ja monissa kasveissa onkin lääkeaineita.
Lisäksi hierotaan ja erilaisilla salvoilla lievitetään kipuja.
Rukoukset ja uskon vahvistamisella on tärkeä osa. Jos saadaan asiakas uskomaan parantajan hoitoon, niin ainakin pientäm paranemista saadaan aikaan.
Uskohan siirtää vaikka vuoria!
Ilmoita asiaton viesti
Eläimillä on havaittu olevan homeopatiasta paljon hyötyä ja löydökset ovat yhtä hyviä kuin ihmisten hoidoissa – joten uskon asioista homeopatiasta ei voida puhua.
Esimerkiksi homeopaattisesti hoidetun ryhmän porsailla oli merkittävästi vähemmän E. coli-ripulia kuin plaseboryhmän porsailla:
Camerlink, I., Ellinger, L., Bakker, E. J., & Lantinga, E. A. (2010). Homeopathy as replacement to antibiotics in the case of Escherichia coli diarrhoea in neonatal piglets. Homeopathy : the journal of the Faculty of Homeopathy, 99(1), 57–62. https://doi.org/10.1016/j.homp.2009.10.003
Ilmoita asiaton viesti
Tässäkin tutkimuksessa, kuten kaikissa muissakin todetaan aina, että näyttö ei riitä ja pitäisi tutkia lisää mutta kukaan ei koskaan viitsi sen enempää tutkia. Kun näitä kymmenittäin olet linkannut niin luulisi jo sinunkin hoksaavan, että homeopatialla on mahdotonta saada tutkimuksissa oikeata näyttöä tehosta.
Oletan, että olet hoksannut asian jollain tasolla kun siirryit käyttämään termiä ”puoltava näyttö”. Mutta sitäkään nämä eivät varsinaisesti ole, koska vastaavanlaatuista näyttöä voisi saada vaikka appelsiinimehulla tai pelkällä vedellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkotutkimuskehotus tarkoittaa luonnollisesti sitä, että asia on rekisteröity hyödylliseksi. Kyllä Aspiriiniakin tutkitaan vielä tänäkin päivänä.
Esittämäsi argumentit, Jussi, ovat pelkkiä mielipiteitä ja vihapuheitasi, ei koskaan mitään rakentavaa – mutta semmoisella ei ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.
Suomi on kaltaisten asenteiden johdosta maailman jälkeenjäänein maa näissä asioissa ja samalla sairain länsimaa, joten Suomi tarvitsee avoimempaa katsontaa. Keski-Euroopassa tunnetusti, mutta myös: Englanti, Norja, Tanska, ovat alkaneet hyödyntää homeopatiaa ja sitä saa myös sairaaloissa.
CAM-Norja
https://www.luontaishoitoala.fi/cam/norja/cam-hoidot/
CAM-Saksa
https://www.luontaishoitoala.fi/cam/saksa/
CAM-Tanska
https://www.luontaishoitoala.fi/cam/tanska/cam-hoidot/
CAM-Sveitsi
Ilmoita asiaton viesti
”Jatkotutkimuskehotus tarkoittaa luonnollisesti sitä, että asia on rekisteröity hyödylliseksi.”
Ei välttämättä. Tutkimus voi olla myös heikkolaatuinen tai tutkijat tietävät, ettei esim. homeopatian kohdalla ole koskaan mahdollista oikeasti todistaa mitään tehoa, koska tutkittavana on pelkkä ravisteltu vesi. Kyseessä on kuitenkin miljardibisnes, jossa on mahdollisuus myydä vettä 1000€:n litrahintaan. Ei sellaiselle porukalle tarvitakaan tämän kummempia todisteita, minkä sinä hyvin todistat.
”Esittämäsi argumentit, Jussi, ovat pelkkiä mielipiteitä ja vihapuheitasi, ei koskaan mitään rakentavaa – mutta semmoisella ei ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa.”
Esittämäni argumentit ovat kaikkien länsimaiden terveysviranomaisten ja asiantuntijoiden konsensus asiasta. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, ettei yhdelläkään homeopaattisella valmisteella ole mitään hoitavaa vaikutusta. Siitä on oikein omat monikansalliset määräykset, jotka sinäkin olet lukenut mutta et ymmärtänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Moni länsimaa on juuri terveysviranomaisten johdolla virallistanut homeopatian osaksi tervyedenhoitoa, mutta ei esim. vettä.
Myöskään direktiivillä ei ole EU:ssa lääkevalamisteeksi luokitellut: vettä, uskomusta, plaseboa tai kaiken tietäväksi Jussi Kangasluomaa, mutta homeopatia on direktiivillä lääkevalmisteiksi suojattu.
Mutta en lähde trollaukseesi, jos et pysty rakentavaan keskusteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuo direktiivi vain määrittele sen että homeopaattinen valmiste on valmistettu tiettyjen laatuvaatimusten mukaan ja sen myyntipakkaus täyttää tietyt vaatimukset. Käytännössä se takaa sen on homeopaattinen valmiste on turvallinen käytettynä ohjeen mukaan. Sillä että valmiste on rekisteröity homeopaattinen lääkevalmiste ei ole mitään tekemistä homeopatian toimivuuden kanssa. Se on vain tuoteturvallisuuden valvontaa ja pakkausten tuotemerkintöjen määrittelyä.
Jos puhutaan homeopatian valvonnasta niin esimerkiksi minäkin voin nimittää itseäni homeopaatiksi luettuani Wikipediasta artikkelin siitä ja perustaa vastaanoton. laillistetuksi hierojaksi tai lääkäriksi en voi itseäni nimittää ja vastaanottoa perustaa koska Valvira ja poliisi puuttuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Olet, Jani, siinä oikeassa, Direktiivi vahvistaa tiettyjä laatuvaatimuksia, mutta homeopatia on luokiteltu siten myös lääkevalmisteeksi, eikä esim. elintarvikkeeksi tai uskonnoksi. Direktiivit eivät luonnollisesti kerro hoidon toimivuudesta – mutta homeopatiassa siitä kertoo tutkimukset ja erityisesti pitkä- ja laaja suosio.
Suomessa voit kertoa ainakin vielä olevasi homepaatti ilman koulutusta, mutta siitä ei ole sinulle mitään hyötyä – koska homepaatin luokse mennään tulosten perusteella ja ammattina se on kohtalaisen vaativa.
Mutta pohjoismaissa ainakin Tanskassa nimi on jo rekisteröity koulutusta vastaaville.
CAM-Tanska https://www.luontaishoitoala.fi/cam/tanska/cam-hoidot/
Ilmoita asiaton viesti
Lehmien utaretulehdus tutkimuksessa, lumelääkettä saaneilla oli 4,5 kertaa enemmän subkliinistä utaretulehdusta kuin homeopaattisen hoidon saaneilla eläimillä.
Control of subclinical bovine mastitis Utilization of a homoeopathic combination R. Searcy , O. Reyes , G. Guajardo
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/S0007-0785(95)80033-6
Ilmoita asiaton viesti