Homeopatiahoito vähentää uuden tutkimuksen mukaan merkittävästi sairastelua ja lääkehoitoja.

Sairasvakuutusyhtiön raportti kertoo homeopatian kustannustehokkuudesta. Tulos on vakuuttava!

Sairasvakuutusyhtiö Securvita julkaisi 15.9.2020 raportin, jossa vertailtiin 15700 homeopaattista hoitoa saaneiden henkilöiden terveys perinteisiä lääkehoitoja saaneiden vertailuryhmään. Homeopatiaa käyttäneet henkilöt olivat käyneet rekisteröidyn homeopaatin hoidossa vähintään kolme vuotta.

Tutkijat totesivat, että homeopaattisten valmisteiden käyttäneiden henkilöiden terveys oli huomattavasti paremmassa kunnossa kuin perinteisten lääkkeiden käyttäneiden henkilöiden terveys, mitä tulee sairasvakuutuskuluihin ja lääkitystarpeisiin. Homeopatia-asiakkaat tarvitsivat paljon vähemmän perinteisiä lääkkeitä.

Myös niiden lasten ja aikuisten tarve perinteiseen lääkitykseen oli huomattavasti pienempi tapauksissa, joissa laajempien kroonisten terveysongelmien takia olisi normaalisti ollut korkeampia lääkekuluja. Tässä tuli vakuutusyhtiölle selvää säästöä.

Lisäksi todettiin, että vakuutusyhtiön homeopatiaa käyttävien asiakkaiden tarve käyttää masennuslääkkeitä ja kipulääkkeitä oli ollut huomattavasti pienempi kuin muiden, konventionaalisen lääkitysten käyttävien asiakkaiden tarve.

Raportista selviää myös, että homeopatian etu lasten allergioiden, ihottumien ja astman hoidossa oli ylivertainen verrattuna perinteiseen lääkehoitoon. Homeopatiaa saaneiden lasten vaivat monesti parantuivat tai ainakin helpottuivat, kun taas perinteisiä hoitoja käyvien asiakkaiden joukossa ne yleistyivät vuosi vuodelta. Taas lisää säästöä vakuutusyhtiölle.

Masentuneiden sairaspoissaolopäiviä pystyttiin Securvitan raportin mukaan homeopaattisella hoidolla vähentämään 10% kun taas vertailuryhmässä se nousi 33%. Masennuksesta kärsivien poissaolo työstä on huomattava kuluerä sairasvakuutusyhtiölle ja koko yhteiskunnalle.

OECD on laskenut, että mielenterveyshäiriöiden kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle on noin 11 miljardia joka vuosi. Yleisin mielenterveyshäiriö on masennus. Työkyvyttömyyseläkkeet, sairauspoissaolot ja tuotannon menetykset ovat isoja kulueriä. Masennuslääkitys on usein ainoa hoitomuoto, mikä tarkoittaa, että ihmiset ovat yleensä monivuotisessa sairauskierteessä, ilman kunnon hoitoa tai terapiaa.

Millaisia säästöjä voisi homeopatialla saada aikaiseksi? Heti alkuun 11 miljardin mielenterveyden kustannuksista 0,5% säästö olisi jo 55 miljoonaa euroa.

Olisiko Suomessakin hyvä välittää vakuutusyhtiöille kyseiset tutkimusten tiedot? Yksi suomalainen vakuutusyhtiö on jo korvannut homeopaattisen hoidon kustannukset. Suomalaistenkin kannattaa alkaa keskustella vakuutusyhtiönsä kanssa ja esittää toivomuksia.

Esimerkiksi homeopatiaa käyttäville lapsille käytettiin antibiootteja huomattavasti harvemmin. Homeopaattisella hoidolla antibiooteilla hoidettujen pienten lasten määrä laski 16,7% kolmen vuoden tutkimusjaksolla, kun taas vertailuryhmässä se kasvoi 73,9%. Myös allergiaa, neurodermatiittia ja astmaa sairastavat lapset hyötyivät homeopaattisesta hoidosta vertailuryhmään verrattuna.

Myös aikuisilla potilailla oli selvästi positiivisia vaikutuksia sairastuvuuden vähenemiseen ja siihen liittyvään elämänlaadun parantumiseen. Esimerkiksi kipulääkkeiden käyttö väheni homeopaattisen hoidon aikana mm. syöpäpotilailla ja vastaavasti lisääntyi vertailuryhmässä.

https://www.securvita.de/fileadmin/inhalt/dokumente/auszuege_SECURVITAL/202004/securvital_0420_6-11.pdf?fbclid=IwAR2tRkHz1bK9bGpTO79WIYpuDdPQnAa6Jtx_DFuyUC7V1XyslJCmU10RNhg

https://www.krankenkassen-direkt.de/news/mitteilung/SECURVITA-Langzeitstudie-Homoeopathie-ist-wirtschaftlich-und-wirksam-2692040.html

 

 

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu