Huumeiden kriminalisointi poistettava

Suurimmat rikokset ihmiskuntaa vastaan lienevät kieltolait. Yhdysvalloissa vankeja jo 2.3 miljoonaa. Maailman vankilat ovat täynnä huumediilereitä, salakuljettajia tai käyttäjiä. Huumeiden käyttö lisääntyy valtavalla volyymillä ja kriminalisoinnin myötä hinnat ovat pilvissä. Syystä toiset velkaantuvat, toiset rikastuvat ja huumesotaa/ väkivaltaa on jo joka puolella. Tavallisia ohikulkijoita kuolee ampumisiin ja ryöstöihin lukuisia päivittäin. Pelkästään Meksikossa kuolee huumesodan johdosta yli 30 000 joka vuosi ja ilmiö laajenee asteittain kaikkialle.

Tavallinen nuori joutuu Suomessakin helposti järjestämään, josta voi olla vaikea poistua ja joutuu tekemään pian vakavia rikoksia maksaakseen vain epämääräisen velkansa tai joutuisi hengenvaaraan. Vallitsevan tilanteen johdosta velkaantuneet myyvät pian huumeita itsekin ja etsivät uusia käyttäjiä ja rahoittavat samalla oman käyttönsä. Näin pyramidi jatkaa kulkuaan ja paisuu koko ajan suuremmaksi.

Huumeongelmiin ei voi hakea apua yhteiskunnan puolelta, koska touhu on laitonta ja voi sitä kautta paljastaa muitakin ja joutua taas hengenvaaraan. Kiellot tunnetusti kiehtovat nuoria, joten on helppo houkutella uusia käyttäjiä. Mitä koukuttavampia huumeita myy, sitä paremmin kauppa jatkossa käy.

Kaiken takana on kriminalisointi. On virheellistä ajatella, että huumeiden käyttöä pitäisi rangaista vielä kovemmin, mutta se tie on jo nähty ja pahentaisi asiaa entisestään. Monissa valtioissa joutuu 30 vuodeksi vankilaan huumeiden kanssa pelaamisesta ja varsinkin niissä maissa huumeiden johdosta kaikki vankilat on ylibuukattu.

Ainoa järkevä keino on siis laillistaa huumeiden käyttö. Valtiot valvoisivat luontaisten, kuten kannabiksen, taikasienten ja kati-huumeiden tyyppisten valmisteiden myyntiä, laatua ja verotusta. Näin väkivalta- ja kiristysrikollisuuden lisäksi erilaiset muuntohuumeet jäisivät pian pois ja rähinähuume alkoholin käyttökin vähenisi.

Jengi ei enää kokeilisi epämääräisiä muuntohuumeseoksia salaa, kun voisi päihtyä hallitusti ja valvotummin turvallisemmista valmisteista. Itsensä huumaaminen kun ei tule koskaan häviämään ihmisten tarpeena, vaikka juuri sinä et olisi koskaan päihteitä kokeillutkaan. Porttiteoriat ovat teorioita tai sitten pitää kahvi kieltää.

Synteettiset huumeet ovat kuoleman huumeita. Se että on lähdetty laillistamaan tyypillisesti vain lääketeollisuuden ”korvaushuumeet”, on kuolleisuus vain lisääntynyt. Yhdysvalloissa yleisin alle 50v. kuolinsyy, kuten varmaan Suomessakin ovat opioidit. 3/4 Suomessa tapahtuvista huumekuolemista johtuu opioideista. Vaikka tätä lääketieteelle valuvaa bisnestä kutsutaankin ”korvaushoidoksi”, se on vaarallisin huumausaineiden käyttömuoto.

Huumeiden käyttö olisi saatava vapautumaan luontaisiin valmisteisiin tai tilanne huononee entisestään. Suomi voisi olla kerrankin edellä kävijöitä ja romahduttaa samalla Suomen rikollisuus, jolloin poliisit ja vankeinhoitomiljardit vapautuisivat tärkeämpiin tarkoituksiin.

Esteenä on lähinnä asenne, koska puhutaan rikollisuudesta ja eihän ”rikollisuutta” voi vapauttaa tai huumeriehumisesta tehdä sallittua? Mutta käyttövapaus ei ole rikollisuutta toista ihmistä kohtaan, vaan estäisi ihmisiä joutumasta vaarallisimpien aineiden ja hallitsemattoman järjestelmän uhriksi.

Nykyinen epämääräinen sekakäyttö: opioidit ja alkoholi tekevät ihmisistä useimmiten itselle ja muille vaarallisia, mutta miksi juuri ne ovat niitä sallituimpia?

jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu