JSN (MTV) ei kunnioita journalismin ohjeita, tutkimustuloksia, lakia – mihin valvonta sitten perustuu?

Onko lääketiede ja media jo liian suuria demokratiaan – tai siis voiko liika valta olla edes demokratiaa?

MTV:n toimittaja, skeptikko, Ivan Puopolo kertoi MTV:n Uutisaamussa 4.5.2021 katsojille – ”Tiede naisten” kirjaesittelyssä: ” – homeopatia on hyvä esimerkki siitä, että sillä ei ole tukenaan mitään tieteellistä näyttöä ja siinähän itse asiassa käytännössä juodaan vettä…”

Olet sinä homeopatiasta mitä mieltä tahansa, niin ihmisten leimaaminen rikollisiksi on laitonta. Se että asia muotoillaan epäsuorasti, ei muuta sitä tieteeksi tai jos syyttäjinä ovat lääkärit tai toimittajat.

Puopolon sivuavasti siis syyttää elinkeinonaharjoittajia petoksesta – homeopaatit myisivät vettä lääkkeenä sairaille. MTV:tä pyydettiin oikaisemaan perätön väite, mutta eivät halunneet, vaikka itsekin tuomitsevat ”valemedioita”.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen mukaan kyseessä on petos: ”Jos myy sairaille vettä lääkkeenä” – ja semmoisesta syyttävä, syyllistyy luonnollisesti laittomaan väittämään – jos ei voi väitettään todistaa ja Ivan, MTV tai kukaan mukaan ei pysty.

Asiasta kanneltiin Julkisen Sanan Neuvostoon, vedoten: homeopatiasta tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin, EU-direktiiviin, Fimean lausuntoon, kemiaan, oikeustieteen professorin-, Suomen Yrittäjien-, lääket. dosentin- ja EU-komission- asiasta tekemiin lausuntoihin: https://www.edilex.fi/uutiset/70516 ja journalisteille laadittuihin selviin ohjeisiin (lopussa).

JSN hylkäsi kantelun. Mitään edellä mainittuja kantelussa ei käsitelty – vaan raadin hylkäys perustui kahden CAM-aloja intohimoisesti vastustavan lääkärin: Juhani Knuutin, 6v. sitten kirjoittamaan TS-blogiin ja lääkäri, Veera Salmisen, lähes yhtä vanhaan, Lääkärilehdessä kirjoitettuun kritiikkiin homeopatiasta.

– Kyseiset tekstit JSN kirjuri oli jostain arkistoista kaivanut ja jätti kantelijan todistelähteet pöytäkirjasta pois. – Eli, JSN:ssa maallikot päättivät tuloksen jo vuosia aiemmin. JSN päätoimittajalta Eero Hyvöseltä odotettiin vielä pitkään s-postilla tarkennusta, miksi asiassa ei huomioitu lainkaan tosiasioista? – mutta Hyvönen ei halunnut asiaa kommentoida.

Kerron tässä nyt oleellisia ja tieteellisiä asioita Medialle ja JSN:lle:
Uskottava journalismi perustuu asioihin perehtymiseen ja valvonnan syytä valvoa ohjeita – tai demokratia häviää, kuten Suomessa on jo pitkälti käynyt.

– Toiseksi, lääketieteen koulutuksen saanut on asiantuntija korkeintaan omissa opeissaan, jos ei todista perehtyneensä myös muihin oppeihin – mutta heitä harvoin kuullaan – koska ovat Suomessa ”puoskareita.”  Poikkeamme jo muusta Euroopasta ja Suomesta on tulossa media-, ja lääketiedevaltio.

Knuutin maallikko-kirjoituksia ovat jopa tiedeyhteisöt palkinneet. Ei ihmisten tai elinkeinoharjoittajien haukkuminen tai luokittelu huijareiksi ole tiedettä, syrjäytä faktoja tai käytäntöjä. Kyse ollut vainosta, joka heikentää uskoa yhtälailla tieteeseen ja varsinkin lääketieteeseen.

Lääkäriliitto saa vuosittain lääketeollisuudelta käyttöönsä liki 40 000 000€.
Toivottavasti kansaa informoiva media, JSN tai tiedeyhteisöt eivät saa siitä osaansa, koska se voisi selittää, miksi Suomi on jakautumassa: lääketiede ja media vs. huuhaa ja tyytyväiset käyttäjät. https://www.laakariliitto.fi/uutiskirjeet/uutiskirjeuutiset/laaketeollisuus-yhteistyohon-37-5-miljoonaa-euroa-vuonna-2020/

Raha ei paranna. Terveydenhoito ei tarvitse enää yhtään lisää verorahaa tai lääkäreitä, vaan osaamista ja irti sidonnaisuuksista.

– Sairaudet eivät ole lääkkeiden puutosta, ja lisääntyvä diagnosointi lääkehoidoille ei ole lisännyt suhteessa hyvinvointia – vaan lisännyt: verokuluja, sairasjonoja, pahoinvointia, vesistöjen saastumista tai muuntuneet bakteerit,- virukset, saastuneet meret, -järvet, -pohjavedet, vaikutukset perimään… ennakoivat tikittävää aikapommia.

JSN yleisimmät ohjeet joita ei noudateta tai valvota:

  1. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
  1. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
  1. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
  1. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.
  1. Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.
  1. Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeenpäin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.
  1. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.
    http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Jos ohjeita ei tarvitse noudattaa, ne kannattaa uskottavuuden nimissä silloin poistaa.

+2
jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.
En ole kovin poliittinen tai uskonnollinen, mutta realismi on tärkeää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu