Kansanedustaja Mia Laiho (Kok) vaatii Suomeen puoskarilakia

Outoa että kansanedustaja haluaa viedä ihmisiltä perusoikeudellisen valinnanvapauden https://www.verkkouutiset.fi/mia-laiho-esittaa-puoskarilakia/#82e8fffc.

Puoskarilaki tarkoittaisi, että diagnoosin saaneet eivät voisi enää päättää, miten itseään hoitaisivat. Kansanedustajalta outo vaatimus, koska kyseinen kieltolakihan romuttaisi ihmisen perusoikeuksia ja olisi perustuslain- ja potilaan itsemääräämisoikeuden vastainen.

Perustuslaki 6.2§: persusoikeudet/ yhdenvertaisuus, kieltää asettamasta ketään eri asemaan: sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Potilaan itsemääräämisoikeus 6§: Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Toimisiko laki sairaiden parhaaksi, jos heidän pitäisi syödä vain synteettisiä lääkkeitä tai sitten ei saa hoitaa itseään mitenkään? Mihin lääketiede on ihmisiä hivuttaen viemässä?

Lääkärit, joka Laihokin koulutukseltaan on, ovat myös valassaan vannoneet: Kunnioitan potilaani tahtoa.

Kunnioitus tuntuu loppuvan heti siihen, jos sairastunut haluaa hoitaa itseään haluamallaan tavalla.

Todellisuudessa puoskarilaki heikentäisi myös lääkärin asemaa ja nostaisi kynnystä mennä lääkäriin, koska voisi saada diagnoosin, joka veisi vapauden omiin valintoihin. Jo nyt vallitsevien vastakkainasetteluiden johdosta lääkärille ei voi kertoa asioita avoimesti ja puoskarilaki romahduttaisi luottamusta entisestään.

Ruotsissa on puoskarilaki, johon usein vedotaan. Lakia ei Ruotsissakaan enää juuri noudateta ja sitä on lievennetty. Laki on Ruotsissa jäänne vuodelta 1960, jolloin mm. lapsia piti kurittaa väkivallalla, vaimon asiat päätti yksin mies, homous oli sairautta tai rikollista ja ihmisiä pakko steriloitiin. Edes Neuvostoliitossa ei kielletty ihmisiä hoitamasta itseään halutusti tai monipuolisesti.

Palkittu historioitsija Mirkka Lappalainen kirjoitti 2018 kirjan: Pohjoisen noidat: ”Noitavainot voivat palata” – ”Satoja ihmisiä teloitettiin noituudesta huhupuheiden perusteella Ruotsissa ja Suomessa 1600 luvulla”. Lappalainen näkeekin tässä ajassa huhuyhteiskunnan piirteitä.

Suomessa on noin 10 000 CAM-(Complementary and alternative medicine) terapeuttia, jotka ovat laillisia elinkeinonharjoittajia. Miksi Kokoomuspoliitikko haluaa leimakirveillä heikentää yrittämistä? Ei ole Laiho, Juhani Knuuti tai kukaan muukaan vielä osoittanut todellisia haittoja CAM-hoitojen johdosta – millekään sairasryhmälle.

– Vaaraksi on uskoteltu teoriaa, että sairas ei menisi ”oikeaan” hoitoon. Sairashan voi mennä vaikka jalkapallo-otteluun tai Baariin lääkärin sijasta, joten sairailta pitäisi kyseisillä perusteilla kieltää sitten elämä.

Mia Laihon mainitsemat: Hopeavedet ja Mustasalavat, joita ihmiset ovat tilanneet netin kautta, eivät liittyisi mitenkään puoskarilain tarpeeseen tai miten kyseinen laki estäisi ketään tilaamasta niitä myös jatkossa? Joten ihmetyttää poliitikko Laihon tietämys asioista?

Laihon tietämys homeopatiankin kohdalla tuntui olleen hatara? Homeopatia on EU-direktiivin myötä virallistettua lääkevalmisteita, jota Suomessa valvoo Fimea. Homeopatiahoidoista on tehty myös lukuisia tieteellisiä tutkimuksia, jossa homeopatia on todettu eri sairasryhmille hyödylliseksi, kuten vaikka Laihon mainitsemien syöpäsairaiden hoidossa. Tieteellisiä tutkimuksia homeopatiasta.

Kukaan ei saisi olla uhka ihmisten perusoikeuksille: poliittisin, ideologisin tai tietämättömyyden johdosta.

 

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu