Kuka omistaa tieteen tai hyötyy terveistä?

Kuuntelin 28.4 Yle-Lahtea, jossa toimittaja haastatteli Juhani Knuutia, joka edustaisi tiedettä ja toimisi huuhaata vastaan. Myös hiljan professoriliitto palkitsi Knuutin, vuoden professoriksi, joka herätti monessa ihmetystä. Se että joku leimaa eri koulukuntia ”huijareiksi” ja ihmisiä ”tyhmiksi” ei kaikki pidä tieteenä, mutta ehkä professoriliitto. Knuuti kertoi kyseisessä haastattelussa (menetetyistä) ihmisistä, jotka ”ovat lukinneet ajatuksen” huuhaaseen. Mikä sitten on huuhaata ja voiko sen päättää puolestasi joku toinen?

Jos ihminen on tyytyväinen hoitoon tai tuotteeseen, niin miten sen voi joku ulkopuolinen vesittää? Tai miksi prof., Knuutin, kouluttamat lääkärit eivät hoida potilaitaan niin hyvin, ettei muita malleja edes ajatella?

Kyse ei siis ole lopulta tieteestä tai huuhaasta, vaan joidenkin tarpeesta tuomita muita. Noitavainot ovat olleet jo, kuten uskonpuhdistuksetkin, eivätkä teot tehneet maailmasta sen parempaa. Luudalla lentämisestä Knuuti ei ole alan toimijoita vielä syytänyt, mutta ennen kun siihen päästään, toivoisi toimittajilta ja politikoilta ryhdistymistä.

Todellisuudessa ongelma hoitoasioissa ei ole huuhaa, vaan medikalisoituminen, lisääntyvä diagnosointi ja terve ihminen ei hyödytä järjestelmää – siksi heitä ei pian edes ole. Sairaita on nykyisin enemmän kuin koskaan, kuten lääkäreitäkin ja sairasjonot vain kasvavat, kuten lääketeollisuuden osakkeet ja lääkäreiden palkat.

Kerron tässä joitain esimerkkiä, joita voisi jo nostaa pöydälle:
Pysyviä asiakkaita lääketieteelle syntyy usein jo lapsista. Usein se alkaa antibiootin aiheuttamalla korvatulehduskierteellä (tuhoaa enemmän hyödyllisiä bakteereja kuin haitallisia), jossa tutkimusten mukaan jo yksi kuuri altistaa viisinkertaisen suuremman tulehdusriskin, kun oli ennen kuuria – eli kierre alkaa hoidon johdosta. – Myös monien tutkimusten mukaan antibiootit altistavat: allergioille, käytöshäiriöille, suolistosairauksille, syöpiin, diabetekseen, väsymysoireyhtymään, jotka kaikki moninkertaistuneen antibiootin kulta-aikoina. Ihmisistä siis myös tehdään sairaita, koska Suomessa ei saa lääkäri kehoa tukevia (huuhaa)hoitoja käyttää, vaan ainoastaan lääkitä.

Pitkällä kokemuksella voin kuitenkin kertoa, että homeopatialla korvatulehdus parantuu yleensä kahdessa päivässä, kun antibiootilla voi mennä kaksi vuotta ja vakavat sairauden sen päälle. Sama koskee poskiontelotulehduksia tai virtsatulehduksia. ”Tutkittuun tietoon” uskovat ovat sitä mieltä, että näitä käytännön asioita ei saisi kertoa ääneen tai saada aikaan laki kieltämään lapsilta kyseiset vaihtoehdot.

Tai, miksi leikata nuorelta paksusuoli ja asentaa avannepussi kylkeen, jos homeopatia ja akupunktio käytännössä parantaisivat useassa tapauksessa haavaisen suolen? Se että asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu (koska hoitoa ei voi patentoida), ei pitäisi olla este yrittää käytännönpohjaisesti pelastaa nuoren suoli, saati lääkärin kieltää se mahdollisuus, joka on jopa aika yleistä.

Tai, miksi leikata ”tieteen nimissä” välilevynpullistuma, joista suuri osa sairastuu ja eläköityy pysyvästi operaation johdosta kipupotilaaksi, jos sen voisi hoitaa useimmiten terveeksi pelkällä akupunktiolla?

Tai, miksi migreeniä hoidetaan lääkkeillä, joiden haitta voi pahimmillaan olla kuolema, jos säryistä voi päästä eroon akupunktiolla?

Tai, miksi kakkostyypin diabeteksen hoito ei ole lähtökohtaisesti ruokavalio – vaan haittoja omaava lääkehoito?

Tai, tai, tai, listä olisi pitkä, kehon parantaminen vs. oireiden lääkitseminen, joten erilaisten gurujen puheet pitäisi testata myös käytännössä. On myös selvää, että tiedettä hallitsee liikaa kaupallisuus. Ihmisillä, lemmikeillä, vesistöillä, ei ole pian varaa hoitaa kaikkea lisääntyvästi lääkkeillä, vaan aika hyväksyä tosiasiat.

+1
jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu