Lääkäreiden palkkiot vs. moraali

Lääkäri ei ole vain kutsumustyö, vaan yhä enemmän kaupallinen ala. Lääkäreiden palkat nousevat nousemistaan ja mitä enemmän on sairaita, sitä enemmän vaaditaan palkkaa. Eli karrikoiden, mitä huonommin lääkärit onnistuvat työssään, sitä enemmän saavat jatkossa palkkaa. Porkkana toimii veronmaksajan silmin siis väärin.

Diagnoosien lisääntyminen ja yksipuoleinen oireiden ja hoitohaittojen lääkitseminen, on tehnyt lääkärin työstä kiireistä ja tylsää ja usein enää vain raha motivoi, mutta ei pitkään sekään.

Englannissa lääkärit pyytävät motivaation sailymisestä jo 35 % palkankorotusta ja pian varmaan Suomessakin. Pikavilkaisulla, yksityinen erikoislääkäri Suomessa laskuttaa jo 133€/ 10 min. – eli n. 800€/h. 10 min. ajassa, potilas ei kuitenkaan ehdi kuin esitellä itsensä ja saada laskun. Käytetäänkö sairastuneen tilaa jo liikaa hyväksi? Lääkäreiden ei tarvitse maksaa palkkioistaan myöskään muiden tavoin 24 % alv.

Vertailun vuoksi, terapeutti laskuttaa 50–80€/h, josta maksaa 24 % alv:n ja vastaanotto sisältää tarvittavia hoitoja.

Hoitajat tekevät sairaaloissa paljolti sen hoitotyön, mutta palkka on murto-osa lääkärin palkasta.

Syystä hoitajat ovat lähteneet muihin töihin tai maihin. Sairaalaosastoja jouduttu hoitajapulan vuoksi sulkemaan, joka kertoo hoitajien tärkeydestä. Hoitajien palkkoja ei velkaantunut yhteiskunta voi korottaa, joten pitäisikö kakkua jakaa oikeudenmukaisemmin?

Lääkäreiden työssä palkan perusteina puhutaan usein vastuusta.

Kaikki kunnia lääkäreiden työlle ja osaamiselle, mutta kun lääkäri noudattaa käypähoito-suosituksia, niin ei hänellä työssään todellisuudessa vastuuta ole. Virheet tai lääkehaitat ovat paljolti potilaan asia, yhteiskunta maksaa jatkotoimenpiteet tai potilasvakuutus korvaa osassa virheitä jotakin.

Lääkäri koulutetaan lääketeollisuuden edustajaksi, eli määräämään lääkkeitä – mutta miksi lääkäreiden palkkaa ei maksa osaltaan silloin lääketeollisuus?

– Kaikessa muussa tuotemyynnissä, sisään heitossa, tuotteen edustaja maksaa konsulteille palkat tai provisiot. Nyt yhteiskunta ja potilaat maksavat tuotteen, konsultin palkan, jakelut ja tuotteen aiheuttamat haitat. Lääketeollisuus korjaa vain satoa.

Pitäisikö päivittää sairaanhoidon palkkiot, kasvavat lääkekulut ja nostaa kissa pöydälle, kuinka kannattavaa ja kestävää nykyinen malli edes on?

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu