Miten asioista voi yhteiskunnassa keskustella, jos sitä ei sallita tai valheet ovat pääosassa?
Tätä asennetta tapahtuu monessa muussakin aiheessa, mutta yhden ääripään minä tunnen.
Jos esitän blogissa kansalle ”uutta tietoa”, Homeopatiasta, tieteellisiä tutkimuksia arvostetuilta tiedesivustoilta, niin uusimman ohjeistuksen mukaan ne poistetaan valheina/ huhuina ja blogistia rangaistaan.
– Jos kirjoitan sitten jostain muusta mielipiteitä herättävästä aiheesta, niin aina joku- tai jotkut kommentoijat yhdistävät asian pilkkaavasti homeopatiaan. Homeopatiavitsailulla yritetään blogistia loukata ja leimata asiassa huru-ukoksi. Kyllä minä sen sallisin, eikä se minua loukkaa, koska tiedän heiltä vain panokset loppuneen, mutta semmoinen pitää sitten sallia myös heitä kohtaan.
– Koska, jos vastakommentoin samalla aaltopituudella kommentoijalle, niin kommenttini usein poistetaan henkilöön menevänä.
– Jos taas vastaan kommentoijalle (virallisemmin) tieteellisellä linkillä: homeopatian olevan tutkimusten mukaan myös todistettua, käyttäjien tyytyväisyydestä puhumattakaan, niin kommentointi poistetaan taas valheena/ huhuina.
– Jos tyydyn kertomaan omasta kokemuksestani työssäni, niin kommentti poistetaan mainostamisena.
– Ainoa miten voisin selvitä ehjin nahoin, olisi vaieta, tai olla mollaajien kanssa samaa mieltä – mutta se taas ei vastaisi totuutta, saati sananvapautta.
Epäoikeudenmukaisuus rajaa merkittävästi keskusteluja ja keskustelijoita. Ei voida puhua myöskään sanavapaudesta, demokratiasta tai edes sivistyksestä, jos mediaa ja kansaa hallitsee aina jokin ”kirkko”, oppi ja -mieliset.
Samainen ”kirkko” määritti aiemmin kansalle, että homot ovat sairaita. Turha oli homojen silloin yrittää väittää olevansa terveitä, kun päätös oli iskostettu kansan mieliin.
Viisautta ei ole vain vastaanottaa kaikkea, vaan pystyä myös itse ajattelemaan. Ja jos ei ymmärrä jotakin, se ei tee siitä vielä väärää tai laitonta.
Sananvapautta, rakentavaa keskustelua ja sanailuakin pitää sallia – mutta kaikille.
Mielestäni blogien pelisäännöt pitäisi noudattaa ensisijaisesti sananvapautta ja kirjoittajien oikeuksia. Sääntöjä voi päivittää vaikka blogistien kanssa yhdessä, koska sermin takaa tulevat perustelemattomat tuomiot tuntuvat olevan kaikille aina niin epäselviä.
Jalkapallossakin sovittiin yhteisesti videotarkastukset, koska ei haluttu enää epäoikeudenmukaisia tuomioita. Myös oikeuden päätöksissä on aina valitusportaita.
Parasta homeopatiassa lienee ”teleoloogiset” vaikutukset, vaikka täsmä ja osuvuus merkitsee paljon, ja vähällä.
Ihminen päätyy toimimaan tuottaen tilannetta, jonka pohjalta parempi elää, ja monia asioita lähtee paremmalle (automaattinen ja mukaanrakentuva toimivuus vs pähkääminen / imbessillismi).
Homeopatian reitti ei ole ainoa, joka voi tällaiseen johtaa.
Mukana on kirjoluonteista, jolla päästään samaan, ja ehkä vähemmin komplikaatiohankaluuksin.
On kuitenkin aika oletettavaa, että uskonhypppyjä tarvitaan, ja mitenkä tulevat suoritetuiksi tai sovelletuiksi… riskaabelia on aina, tai arveluttavaa, mille toteamiselle tosiaan on perusteita ehdottomina, jos tarkkoja ollaan (redusointi-painotteinen tulkinta, aavistelun sijaan (polaariastelma)).
Analyyttisesti nämä menee vaikeaksi, tosin vaikeutta on mukana sen takia, että aihe on vähän epätartuttava, ja etenkin yleisemmissä yhteyksissä, kun riskiä on toisaalta paljon, myös lokaalipaneutumisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Uhriutua voi toki kaikki. Keskustelussa homeopatiasta ja sen vaikutuksista on jokaisella keskustelijalla oma – ja perusteltu – mielipide. Blogisti ei ymmärrä uskomushoito-käsitettä. Se on perusteltu ja oikeudenmukainen kuvaus homeopatiasta ja muista vaihtoehtohoidoista, joihin alistuvat perustavat uskonsa varassa.
On tietenkin harmillista, että joudut esimerkiksi Ukrainan sodasta keskustellessasi nimitellyksi uskomushoitoblogiesi johdosta. Se, että venäjämielisyytesi ei ole riippuvaisuussuhteessa uskomushoitajuuteesi, ei liene kaikille selvää. Monet saattavat ajatella sinua varsin sekavaksi ja/tai vastavirran kulkijaksi ja tässä kontekstissa käsittää ja yleistää kaiken sanomasi samaan, yhtä vähäarvoiseen mielipiteiden sarjaan.
Ilmoita asiaton viesti
En olisi osannut paremmin muotoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköistä (todennäköistä) ongelmaa, ei toisaalta voisi ehkä paremmin pohjustaa, tällä varsin herkällä alueella, kuin mitä näissä aika automaattisesti aikaansaadaan.
Näissä on ne todennäköisyydet, että aika sataa, satasella mennään.
No, kyseessä tietämys, mitä poikkeuksiin on liittää. Poikkeuksella, ei muuten.
Joku neropatti totesi kyseenalaisvaltiovalikoinnissa sen, että Israel ei valittuna ainokaisena, vaan joku muukin valtio (x?) rinnalle, ettei I-poiminta olisi vaikuttanut liian hankalalta.
Selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Tää on malliesimerkki siitä miten käydään henkilöön, mistähän sunkin ”viha” kumpuaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta taas Niemeläinen kommentoi täysin asiallisesti todeten, että uskomushoitonäkemys ei liity näkemykseen Venäjästä ja sen toimista ja siten vaikka Puheenvuoron poliittisissa keskusteluissa on epäreilua vetää homeopatiakortti esille.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaanpa muutama argumentointivirhe, joita sinäkin Hytönen komppasit.
Heti aluksi ”Uhriutua voi toki kaikki.”, on epätosi ainakin tämän Jämsän kirjoituksen suhteen, koska hän puolustaa sananvapautta ja tasapuolista kohtelua kaikkia kirjoittajia kohtaan.
”Se, että venäjämielisyytesi…”, on myös vailla pohjaa, koska ei se, että arvostelee lännen toimia tee kenestäkään venäjämielistä, enkä ainakaan itse ole huomannut tämmöistä Jämsän kohdalla.
”Monet saattavat ajatella sinua varsin sekavaksi ja/tai vastavirran kulkijaksi…”, ketkähän monet, eli itse en ainakaan niihin kuulu, vaan pidän Jämsää yhtenä fiksuimmista kirjoittajista.
Suosittelen lukemaan tuon linkittämäni artikkelin.
Ilmoita asiaton viesti
Minun nähdäkseni Jämsä kirjoittaa omasta puolestaan ja vääryydeksi kokemistaan asioista. Pidän tällaista kirjoittelua uhriutumisena.
Se, että Jämsä ehdottaa eroamista sotilasliitosta, Natosta, koska pitää Venäjää uhkana nimenomaan länsiliittoutuneelle, on hyvin venäjämielistä kirjoittelua.
Kun katsot Pyykölän, Hyvösen ja minun kommenttini, huomaat, etten ole kommenttini osalta yksin. Sinua en joukkoon ”monet” ole tässäkään tapauksessa lukenut.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomushoitoja kannattavat ovat varmasti lähes kaikessa eri mieltä tieteellisen ja todeksi todistetun tiedon kanssa. Eli homeopatia on hyvä, samoin Venäjän toiminta Ukrainaa kohtaan. Eräs taikurikin tykkäsi avaajan kirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa Niemeläinen, Hytönen, Pyykkölä… Jos tekisitte nyt sen, mitä blogissa esitin ja ajattelisitte itse, niin pääsisitte ehkä asiassa eteenpäin.
– Uskomushoito nimeä käytetty vain Suomessa ja se on yhden asiaan täysin perehtymättömän lääkärin keksimä pilkkanimitys – joten voiko nimitys olla silloin totuus?
– Tai onko Suomi edellä kävijä terveydenhuollossa, jolla varaa määritellä muualta tulleita hoitoja? Ei ole, vaan länsimaista sairain kansa.
– Pohjoismaista: Norjassa ja Tanskassa voi homeopatiaa valita jo sairaaloissakin.
– Maailmalla nämä hoidot ovat virallisesti: CAM-Complementary and alternative medicine.
– Joka kolmas eurooppalainen on käyttänyt tai käyttää homeopaitaa ja n. 55 000 lääkäriä määrää niitä siellä potilailleen.
– Lääkelaitoksen valvovat kaikissa EU-maissa direktiivin vahvistettuja homeopatialääkkeitä ja Fimea ei valvo: uskomuksia, vettä tai plaseboa.
– Eläimet ja lapset reagoivat homeopatiaan jopa tietäviä paremmin, joten usko ei voi olla silloin se vaikuttava ”aines”.
– Tieteellisiä tuloksia löytyy satamäärin, vaikka homeopatiaa ei pitäisi edes tutkia muiden lääkkeiden tavoin, koska homeopatialla ei lääkitä, vaan herätetään sairastavan puolustusta.
– Homeopatian tuomitsee aina ne, jotka eivät ole perehtyneet asiaan mitenkään – eli juuri ne uskojat.
Siinä nyt jotakin pohdittavaa, mutta mitkä ovat sinun aiemmat todisteet näkemyksellesi? Yhden lääkärin tai kenen vaan keksimä nimitys, ei ole koskaan mikään näyttö tai peruste.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa Jämsä, ajattelin itse asiaa ja sinun vääräksi kokemaasi kohtelua ja yritin parhaan tahtoni mukaan selittää, miten kokemuksesi on syntynyt.
Uskomushoidoksi kuvaan hoitomuotoja, jotka perustuvat lähinnä hoitoa antavien ja sellaiseen turvautuvien uskosta hoitoon. Termi on mielestäni hyvin kuvaava. Eikä se, että jossakin maissa uskomushoitoja annetaan sairaaloissa, tee hoidoista sen uskottavampia. Annetaanhan Suomessakin sairaaloissa sielunhoitoa sairaalapappien toimesta.
Suomi taitaa olla maailman kärkimaita erikoissairaanhoidon tuloksista. Annat väärää tietoa suomalaisten sairauksista. Toki perusterveydenhuollon ongelmat ovat yleisessä tiedossa. Erikoissairaanhoito kuormittuu tarpeettomasti, kun perusterveydenhoito ei pysty vastaamaan tarpeeseen.
Uskomushoidot ja -hoitajat eivät pysty tuohon tarpeeseen vastaamaan. Se on terveydenhoidon tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Et Niemeläinen selvästi tunne homeopatiasta mitään ja silti kirjoitat kuin asiantuntija.
Miksi uskomushoito-nimitystä tai vastaavaa ei käytetä missään muussa maassa? Vaikka niissä käytetään ja tunnetaan nämä hoidot paljon Suomea paremmin?
Kyllä näissä nimityksissä on pilkkaaminen se ainoa tavoite. Eivätkä eläimet tule kuntoon uskolla ja eläimiä hoidetaan maailmalla paljon homeopatialla. Se jo riittäisi minulle vakuudeksi siitä, että kyse ei ole uskomuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Fimea ei valvo: uskomuksia, vettä”
Kunnissa on omat virkamiehet, jotka valvovat juomaveden laatua varmistaakseen sen turvallisen käytön kuluttajille.
Samasta syystä Fimea valvoo homeopaattisia lääkkeitä.
Se, että Fimea valvoo homeopaattisia tuotteita, ei ole kannanotto sen puolesta, että se pitäisi niitä lääkkeinä, vaan varmistaakseen, ettei niistä ole haittaa ihmisten terveydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuokin on juuri sitä uskomusta ja siksi kannustan ajattelemaan.
Ei Fimea valvo vesiä tai mitään ravinteita, että ovat puhtaita, vaan Fimea valvoo kaikkia lääkkeiksi rekisteröityjä valmisteita, kuten homeopatiaa.
Eikä homeopatian lääkkeellisyys lopu lääkelaitosten valvontaan, vaan homeopaattisia lääkkeitä valmistavat vain lääketehtaat ja myyvät lähinnä vain apteekit ympäri maailmaa, paitsi ahdasmielisessä Suomessa vain harva apteekki.
Suomen ahdasmielisyys johtuu siitä, että täällä on ja ollut muutama asemaansa hyväksikäyttävä, joka ei ymmärrä ja halua ymmärtää, miten heille vieras homeopatia toimii, niin se pitää kieltää.
Mikään demokratia ei toimi niin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Jouni yksi fiksuimmista kirjoittajista täällä ja puhut nykin täyttä asiaa.
Usealle ei vieläkään ole tullut selväksi, että pysytellään blogin aiheessa, joten jokaisen kannattaa lukea edes kerran tämä: Argumentum ad hominem.
Ilmoita asiaton viesti
”Homeopatiasta, tieteellisiä tutkimuksia arvostetuilta tiedesivustoilta”
Olen huomannut, että nykyään kaikkea perustellaan tieteellä, ja monesti tiede onkin pseudotiedettä. Koskee myös perinteisiä tiedeinstituutioita, eli pelkkä arvostus ei vielä ratkaise mitään. En ota kantaa homeopatian toimivuuteen, mutta sitä epäilen, että aiheesta ei löydy yhtään pätevää tieteellistä tutkimusta, koska aihe ei suosi tiedettä. Laita linkki tutkimuksiin, niin voimme pohtia niiden tieteellistä merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo olisikin jo rakentavaa keskustelua.
Mutta kuten blogissa kerroin, niin en voi laittaa niitä linkkejä, jos en saa siihen ensin lupaa. Niitä on sivuilta poistettu jo niin monta kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Koska et laittanut linkkiä, katsoin itse. Huomasin, että olin väärässä, eli aiheesta löytyy myös päteviä tieteellisiä tutkimuksia https://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(05)00996-2/abstract
Huomaa kirjallisuustutkimuksen varovaisesti muotoiltu johtopäätös: ”Our analysis of published literature on homeopathy found insufficient evidence to support clinical efficacy of homeopathic therapy in cancer care.” Ehkä homeopatiahoitajaa lohduttaa kuitenkin se, että ”insufficient evidence” on eri asia kuin ”debunk”
Ilmoita asiaton viesti
Olitko yllättynyt tuloksista?
Juhani Pertun toimittamasta linkistä voi jokainen käydä lukemassa tieteellisiä homeopatiatutkimuksia syöpäsairaille, kuten vaikka hiirille tai lapsilla, jolloin ainakaan uskomuksella ei ole mitään tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ollut yhtään yllättynyt, tuossahan sanotaan että tutkimuksessa ei löytynyt riittävästi todisteita homeopatian tehosta syövänhoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se varovaisesti mutoiltu jöhtopäätös.
Mutta luitko ne tutkimukset?
Ilmoita asiaton viesti
En lukenut. Voin huomenna perehtyä joihinkin noista Pertun linkittämän sivun tutkimuksista. Tähän mennessä en vaan ole löytänyt yhtään sellaista tutkimusta joka osoittaisi homeopatialla olevan hoitavaa vaikutusta sairauksien hoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Asenteesi saattaa estää löytämästä kyllä jatkossakin. Katsos kielteinen uskomus on vahvempaa kuin myönteisyys ja skeptikot väittävät vastaan aina tappiin asti ja myönteisimmillään sitten vain katoavat paikalta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä luotan yleensä tutkijoiden itsensä tekemiin johtopäätöksiin. En aina vaan yleensä, siksi että jotkut homeopatiatutkimukset ovat olleet huijausta. Mutta ei siitä sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro tarkemmin, mitkä homeopaattiset tutkimukset olleet huijausta tai miten?
Lääketieteessä on kyllä tehty paljonkin huijauksia ja lääkeyhtiöitä rangaistu jopa miljardisakoilla, kun vääristelleet tutkimustuloksia ja tuhansia ihmisiä kuollut niiden vääristelyiden johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluisin esimerkki on meta-analyysiksi naamioitu sveitsiläinen
”Homeopathy in Healthcare – Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs”.
Sen tekijät olivat itse homeopaatteja yhtä lukuunottamatta, ja yrittivät todistella homeopatian tehoa ”tulkitsemalla” uudestaan vanhoja, puutteellisiksi ja virheellisiksi todettuja tutkimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon enemmän on tehty homeopatian vastaisia väärennyksiä tai esitetty täysin vääriä tuloksia. Juhani Knuuti niitä paljon aiemmin levitteli, kunnes ne osoitettiin julkisesti valheiksi.
”Australian meta-1800 tutkimusraportti” oli huiputusta:
https://jounijamsa.fi/prof-juhani-knuuti-ja-media-australian-meta-1800-tutkimusraportti-oli-huiputusta/
Tai Venäjän tiedeakatemia ja homeopatia
https://luulostatietoon.fi/virheellista-tietoa/venajan-tiedeakatemia-ja-homeopatia/
Kerro jos haluat näitä lisää?
Ilmoita asiaton viesti
Australian raportista käytiin joskus pitkä keskustelu, enkä ole sen suhteen mieltäni muuttanut.
Pseudotieteen vastainen komissio toimii Venäjän tiedeakatemian puheenjohtajiston yhteydessä kuten nettisivuillasi mainitset, mutta se ei tarkoita ettei sen muistiossaan esittämät tiedot olisi paikkansapitäviä, on fakta että homeopatian tehosta ei ole pitävää tieteellistä näyttöä.
Muistio herätti Venäjällä vastustusta, osittain poliittisista syistä, koska sitä tekemässä oli ”Evolution Foundation” jota tuki edesmennyt Aleksei Navalnyi. Toinen syy oli vanha kunnon korruptio, kun muistio julkistettiin homeopaattisten valmisteiden kysyntä Venäjällä laski voimakkaasti, ja yksi pahiten kärsineistä yrityksistä oli Materia Medica jonka omistaja oli tiedeakatemian jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
”on fakta että homeopatian tehosta ei ole pitävää tieteelistä näyttöä.”
Mikä on homeopatian teho?
Ks. tuosta Juhani Pertun linkistä vaikka:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15751331/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11505416/
Näyttö hyvä ja uskomukset tuskin voineet vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista. Tutustun tutkimuksiin ja palaan asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisestä tutkimuksesta ei löydy vapaasti luettavaa versiota mistään joten on hieman vaikea sanoa onko se luotettava vai ei. Toinen tutkimus käsitteli syöpähoitoja saavien lasten suutulehdusta ja sen mukaan Traumeel S -valmiste tehosi tulehdukseen hyvin. Mutta. Erään toisen tutkimuksen, jossa oli huomattavasti enemmän potilaita, mukaan Traumeel S ei eronnut plasebosta:
”No statistically beneficial effect from Traumeel was demonstrated for mucositis. We could not confirm that Traumeel is an effective treatment for mucositis in children undergoing HSCT.”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22504933/
Huom! Tutkimuksissa käytetään tulehduksesta eri nimitystä mutta ne tarkoittavat samaa, stomatitis = (oral) mucositis.
Ilmoita asiaton viesti
Homeopatiaa ei edes pitäisi tutkia millään kaksoissokkotutkimuksilla tai jotakin sairasryhmää kohtaan yhdellä lääkkeellä vs. plasebo.
Lääkäri ja kemisti, Samuel Hahnemann, joka keksi homeopatian, huomasi, että sen aikaiset lääkkeet (elohopea, arsenikki…) toimivat yhtä hyvin, jos niitä oikeaoppisesti laimensi, mutta haitat jäivät pois.
– Huomasi myös sen, että jos aine aiheuttaa alkumuodossaan joitakin oireita, niin oikeaoppisesti laimennettuna se paransi semmoisista oireista kärsiviä. Eli vaikka sipuli, joka aiheuttaa silmien valumista ja nuhasuutta, niin homeopaattisena se auttaa nuhaan ja vetistäviin silmiin.
Mutta huomasi myös sen, että homeopatia ei hoida sairauksia, vaan sairastavaa, joten lääke pitää useinkin valita ihmisen oireiden ja erilaisten persoonien myötä. Tällöin oikea lääke henkilölle voi auttaa mihin tahansa hänen vaivaan, mutta toiselle taas sama aine ei vaikuta samoihin vaivoihin lainkaan, jos konstituutio ei täsmää.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuo, mitä kirjoitat, on vastoin tervettä arkijärkeä. Teoria, jonka mukaan aine oikeaoppisesti laimennettuna hoitaa, ei yleensä pidä paikkaansa. Yhtä lailla ei ole järkevää väittää, että lääke pitää valita ihmisen persoonan mukaan.
Tietenkin näin saa uskoa ja jotkut uskovat, mutta en itse lähtisi kokeilemaan homeopaattista hoitoa tai lääkkeitä, vaikka saisin sellaista maksutta.
Ilmoita asiaton viesti
Et uskoisi kännykkäänkään, jos et olisi itse kokenut sen toimivan. Koska on sula mahdottomuus, että puheesi kulkee satoja kilometrejä ja muut puheet eivät sekoitu siihen.
Ei ole sama miten laimennetaan, vaan voimakas paukutus laimennosten välissä kehittää liuokseen nykytiedon mukaan nanopartikkeleita ja ne vaikuttavat elolliseen.
Tutkimukset ovat todistaneen myös kasvien hyötyvän homeopatiasta, vai menikö asia jo vielä vaimeammaksi ymmärtää.
Yleisneuvo, älä tuomitse asiaa, jos et ymmärrä tai tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
”Homeopatiaa ei edes pitäisi tutkia millään kaksoissokkotutkimuksilla…”
Eli hoidon tehoa ei pitäisi mitata menetelmällä, jolla mitataan hoitojen tehoa?
Ilmoita asiaton viesti
Homeopatian tehoa ei voi tutkia tieteellisesti, vaan sen tehoon pitää vain uskoa, mutta sitä ei saa kutsua uskomushoidoksi?
Ihan järkeenkäypää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, homeopatia ei ole lääkitsemistä ja ei puhuta tehoista. Se on hiukan sama, jos äänitetään psykoterapeutin puhe potilaalle ja kuuntelutetaan sitä kaikille masentuneille – ei toimi. Homeopatia on työkalu ja vaikuttamista yksilön omaan parantamisjärjestelmään.
Paras näyttö saadaan, jos tehdään ovensuu kysely tai vertailututkimus.
Otetaan esimerkiksi kymmenen astmaatikkoa, joita lääkärit hoitaa omalla tavalla ja toinen ryhmä homeopaatin menetelmin. Katsotaan kuukauden päästä, kummassa ryhmässä on terveempiä ja vähemmän lääkkeitä tarvitsevia.
Olen haastanut tähän monta lääkäriä, mutta eivät ole halunneet lähteä, mutta jatkavat nimittelyä, joka taas ei todista mitään, mutta monet silti uskoo niitä.
Ilmoita asiaton viesti
” Laita linkki tutkimuksiin, niin voimme pohtia niiden tieteellistä merkitystä.”
Profiilissasi kerrot olevasi insinööri. Toisena insinöörinä voin kertoa, että se ei tee meistä päteviä arvioimaan lääketieteellisten tutkimusten merkitystä.
Yleisestikin ottaen, jos asiaan perehtymättömälle esitetään muutama tutkimusartikkeli jostain asiasta, ei hän pysty tekemään niistä järkeviä johtopäätöksiä. Esimerkiksi: uuden lääkkeen vaikutusta on tutkittu 100 eri tutkimuspaperissa. Tulosten perusteella nämä jakautuvat kolmeen ryhmään:
A (85 kpl): lääke on hyödyllinen
B (10 kpl): lääkkeellä ei ole vaikutusta
C (5 kpl): lääke on haitallinen
Tämän tyyppisellä näytöllä lääke saattaisi saada myyntiluvan. Mutta jos joku poimii pelkästään ryhmien B ja C tutkimukset, saa hän aivan toisenlaisen kokonaiskuvan.
Ilmoita asiaton viesti
”Profiilissasi kerrot olevasi insinööri. Toisena insinöörinä voin kertoa, että se ei tee meistä päteviä arvioimaan lääketieteellisten tutkimusten merkitystä.”
Profiilissa esittelen itseni vaatimattomasti, vaikka olen julkaissut monia vertaisarvioituja tutkimuksia, mukana myös yhdessä lääketieteellisessä julkaisussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Ihan mielenkiinnosta kysyn, minkä aiheen tutkimuksia? Google Scholarilla en onnistunut löytämään.
Ilmoita asiaton viesti
Materiaalitekniikkaa. En mainitse profiilissani mitään tieteeseen liittyvää, koska en halua täällä tieteestä keskustella. Homeopatia on kuitenkin riittävän epätieteellinen aihe, joten sen kohdalla teen poikkeuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoro on mediayhtiön alusta ja se noudattaa toimituksen linjaa siinä, millaisia kirjoituksia se sivullaan sallii.
Nähdäkseni sinä olet ainoa Puheenvuorolainen, joka mainostaa omaa yritystoimintaa ja sitä hoitotapaa, johon se perustuu.
Väyrynen on ehkä toinen, mutta vähän satunnaisempi tapaus.
Homeopatia on varsin kiistanalainen asia, etkä ole ilmeisesti onnistunut osoittamaan toimitukselle, että se olisi toimiva tapa hoitaa ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
En minä mainiosta yritystäni täällä mitenkään. Oikaisen vain julkisuuteen syötettyjä virheellisiä väittämiä ja nimityksiä, joita ei olisi edes pitänyt sinne perusteetta kenenkään edes levittää.
Sekoitat minut ehkä nyt Juhani Knuutiin, joka tuo blogiin aina pienen otteen ja pyytää lukijoita omille sivuilleen lukemaan siitä- ja niitä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi täältä on ensimmäinen kommentti piilotettu? Sehän oli täysin asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, tuo lienee riittänee, koska saahan tällä roikkua pää alaspäinkin.;)
Ilmoita asiaton viesti
Jos menet tuonne oman profiilisi sisälle, niin pystyisikö sieltä palauttamaan kommenteista kommenttiasi? Jos ei, niin voisit hieman muokata sitä, niin ei olisi ihan samanlainen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tunne homeopatiaa millään tavalla, mutta ymmärtääkseni noilla hoidoilla pyritään ihmistä parantamaan luontaisin, lääkkeettömin keinoin. Se on sinänsä kannatettava ajatus, koska elimistö pystyy itse korjaamaan monia sairauksia, kunhan sitä autetaan.
Lääketeollisuus ei oikein tykkää siitä, että halutaan edistää lääkkeettömyyttä. Se sattuu hyvään pisnekseen. Tästä syystä on marssitettu läjäpäin asiantuntijoita todistelemaan lääkkeettömiä vaihtoehtoja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lääketeollisuus on niin mahtava, ettei se tietenkään halua sen varpaille astuttavan.
Aikoinaan minulla oli hieman kohonneet kolesteroliarvot ja sen pitempään tutkimatta minulle määrättiin elinikäinen kolesterolilääkitys. Eräs hoitoalalla ollut tuttavani sanoi minulle, että kokeile ensin punariisiä, jota saa luontaistuotekaupasta kapseleina. Näin tein ja kolmen kuukauden kuluttua kontrollissa, olivat arvoni täysin raja-arvojen mukaiset. Nykyisin en edes punariisiä käytä, vaan verigreippi ajaa saman asian.
Ilmoita asiaton viesti
Vertauksena voisi esittää, jos Kokoomus saisi päättää, niin vain heitä saisi äänestää. Tai jos Mersu-kauppias saisi päättää, niin Suomessa saisi myydä vain Mersuja. Lääkäri ei ole ihmistä parempi tai uskottavampi.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkäri on aina sairauksiin liittyvissä asioissa uskottavampi asiantuntija kuin ihminen, joka ei ole lääkäri. Tai lakimies on oikeudenkäyttöön liittyvissä asioissa uskottavampi kuin maallikko. Vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu tietysti sairauksista. Kyllä minäkin menen tarvittaessa lääkäriin ja ohjaan tarvittaessa asiakkaita sinne.
Yksi pohdinnan aihe kuitenkin on, miksi monien lääkärikäyntien jälkeen mennään sinne homeopaatin luokse ja nämä ihmiset ovat yleensä tyytyväisä lopulta siihen homeopatiaan? Jos vaikuttava aine on uskomus, niin uskotaanko homeopaattia sitten lääkäriä enemmän?
Ja kyllä lääkäritkin käyttävät paljon homeopatiaa, varsikin Keski-Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ei kannata aivan sokeasti luottaa. Tulee mieleen tapaus Antti Heikkilä. Varsin monet lääkärit ovat haukkuneet hänen näkemyksensä alimpaa helvettiin. Oikeassa hän silti on ollut. Kymmenet tuhannet ovat saaneet avun vaivoihinsa ja hänen ajatuksensa ovat nojanneet tutkimustuloksiin. Kaiken takana on ollut pyrkimys lääkkeettömyyteen ja sehän tunnetusti ei kaikille ole mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Heikkilän tapauksessa kaiken takana taitaa kuitenkin olla pyrkimys kirjamyyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Et näytä tietävän, mistä puhut.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli en tiedäkään, että en ole lääkäri. Mutta jos yksi lääkäri sanoo että kova rasva on terveellistä ja myy väitteellään kirjoja samalla kun kaikki muut lääkärit sanovat toista, on mielestäni aika helppoa päättää, kumpaan tietoon luottaa enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten edellä mainitsin, perehdypä asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, tuosta voi aloittaa.
https://www.hs.fi/feature/art-2000005932658.html
Ilmoita asiaton viesti
Heikkilän ajojahdin takan olivat Knuuti ja skeptikot. Mielenkiintoista oli se, kun prof. Juhani Knuuti kirjoitti pian oman kirjan: Kauppatavarana Terveys, joka vilisi paljon virheitä ja asenteita. HS tai muukaan media ei tehnyt virheistä juttua, vaan kirjaa käytetään oppikirjana yliopistoissa, vieraannuttamaan oppilaita luontaishoidoista.
https://turpaduunari.fi/kauppatavarana-asennevamma/
Ilmoita asiaton viesti
Knuuti on kyllä hyvä kirjoittaja. Ainoa vika hänessä on se että hän kirjoittaa tänne liian harvoin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiinnosta, kun homeopatia näyttää herättävän niin paljon keskustelua täällä, tutustuin googlessa aiheeseen. Lisäksi kävin Jouni Jämsän kotisivuilla lukemassa asiakaskertomuksia, tieteellisiä tutkimuksia ym.
Olen todella vaikuttunut, että hän omaa niin hyvän koulutuksen ja kuitenkin asiaan perehtymättömät katsovat oikeudekseen nimitellä häntä halventavilla nimityksillä tai muuten aliarvioida hänen ammattitaitoaan ja tietämystään. Lisäksi luin täältä Puheenvuorosta pari Juhani Knuutin blogia, joissa oli asiaan liittyvää vilkasta keskustelua ja ei voi kuin päätään pyöritellä, elämmekö oikeasti nyky- vai jotakin keskiaikaa.
Ihminen on itsensä paras asiantuntija ja jos homeopatia auttaa meitä tunnistamaan mikä meitä vaivaa, niin ehdottomasti suosittelen.
Lopuksi, en tunne Jouni tai Satu Jämsää millään tavalla, enkä ole käynyt heidän vastaanotollaan. En laita myöskään linkkiä mihinkään, jottei sitä katsottaisi mainostamiseksi ja blogia sen takia poistettaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Toden totta, homeopaatit ja muut poppamiehet elävät keskiaikaa, Knuuti ja muut tolkun ihmiset nykyaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se Lamminpään ”nykyaikaa”, kun: harjoittaa nimittelyä, esittää vääristäviä tietoja, leikkiä asiantuntijaa asioissa, joissa ei ole mitenkään asiantuntija? Knuuti ollut eniten julkisuudessa asioissa, joissa ei ole millään muotoa asiantuntija, ei edes kokemus sellainen.
Knuuti on käyttänyt paljon asemaansa hyväksekseen ja myös media on tarkistamatta uskonut häntä, mutta ei enää nykyisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Puolakka asiaan perehtymisestä.
Mielenkiintoista näissä keskusteluissa on lisäksi se, että nämä kovimmat nimittelijät ja syyllistäjät, edustavat täällä vihervasemmistoa ja ”suvaitsevuutta”.
Ja media, joka on suoltanut ulos alan pilkkaamista ja perättömiä lyömäaseita aiemmat 20v., painottavat vastaavissa vainoissa aina nollatoleranssia. Työoikeuden prof. Seppo Koskinen, nimittikin vallitsevaa ammattirasismia juurikin vainoksi.
Mitä taas kotisivujen tietoihin tulee, niin asiakaspalaute kertoo promillesta ja koulutus CV:tkin täysin alle totuuden, mutta siitä ehkä joskus lisää.
Ilmoita asiaton viesti