Omistaako kosmologi prof. tai lääket. prof. tieteen?  

Uskonnollisuus ei ole ihmisten aivotoiminnasta mihinkään kadonnut, vaikka jumaluskoisuude ovat Suomessa vähentyneet. Tiedeuskoisuus on uskonto muiden joukossa. Tieteeseen uskova ajattelee monien muiden uskovien tavoin olevansa itse oikeassa. Voidaan kuitenkin miettiä, kuinka paljon tiede on koskaan lopulta edes ollut oikeassa – joten olisiko se nytkään oikeassa?

Kosmologian prof. Kari Enqvist, valittiin Tiedeakatemian jäseneksi 2004. Enqvist kirjoittelee usein Ylen nettisivulla ja lehtiin kritisoiden tiedemiehenä uskovia. Olisi kyllä kiva tavata joskus ”tiedemies”, mutta Suomessa niitä tuskin on. Albert Einstein taisi olla viimeinen oikea tiedemies ja Suomessa parhaatkin vain hänen tiedon levittäjiä. Mutta usko lienee siirtävän vuoria omankin kapasiteetin arvioinnissa.

Teorioiden tuputtaminen: alkuräjähdyksestä, evoluutiosta tai mustista-aukoista, ei tee kenestäkään tiedemiestä. Kyseiset teoriat perustuvat ainakin toistaiseksi vain uskomuksiin. Oikean tiedemiehen ei tarvitsisi alati tuomita myöskään muiden malleja, vaan todistaisi ne näytöillä vääriksi. Uskooko ihminen raamattuun vai evoluutioon, on eroja. Raamattuun usko pohjautuu aiempien ihmisten havaintoihin ja muistiinpanoihin, eli historian kirjallisuuksiin. Tieteessä taas kehiteltyihin teorioihin: alkuräjähdyksestä, evoluutioon – joten voisi kysyä, kumpi ryhmä perustuu enemmän uskoon?

Lääket. prof. Juhani Knuuti valittiin Tiedeakatemian jäseneksi 4.9 2020 – jota valintaa on paljon kritisoitu. Knuuti kirjoitti ennen valintaansa ”tiedekirjan” (Kauppatavarana terveys), jossa hän itselleen vieraista aloista kirjoittaa kaikkea negatiivista. Kirja saattaa hivellä tiettyä ajattelijakuntaa, mutta kun kirjaa ovat alojen asiantuntijat tutkineet, ovat he löytäneet siitä jo yli 60 asiavirhettä. Kirja paljastui lähinnä mielipidekirjoitukseksi, jonkalaista Knuuti itse kutsuisi huuhaaksi ja terveydelle vaaralliseksi.

Knuuti mainosti kirjaansa nyt 17.9 IL Sensuroimaton Päivärinta ohjelmassa kertoen: vitamiinit eivät hyödytä flunssassa, keto-ruokavalio ei eroa muista ruokavalioista, rokotushaitat ovat aina sattumaa ja homeopatia on plaseboa. Kansalla on kuitenkin eri näkemyksiä ja miksi ”plaseboa” valvovat sitten EU:n Lääkelaitokset ja miksi ”plasebosta” löytyy paljon myös tieteellistä näyttöä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jouni-jamsa/homeopatiasta-tieteellisia-tutkimuksia-osa-5-ihmiset-hiv-syopa-adhd-pms-korvatulehdusyht-58/

Professoreiden ja Tiedeakatemioiden jäsenten toivoisi koostuvan maltillisista alansa asiantuntijoista, että arvostus tieteeseen säilyisi. Jotta ei käy kuten Suomeen 1987 perustetulle Skepsis ry:lle, jota peukuttaa lopulta kovin pieni ryhmä. Jos erkaantuu liikaa valtaväestöstä, on kyse lahkosta ja työsarkaa valtaväestön kumoamiseen sitten riittääkin.

Medikalisoitumisella ja muita hoitomuotoja vastustamalla on lopulta vain huonoja vaikutuksia. Kuten kansan luottamus lääkärikuntaan heikkenee ja käynnit lääkärissä ovat silloin epämiellyttäviä. Myös juttuja julkaisevien lehtien tilauskannat ovat syystä vähentyneet roimasti – ja kukapa tilaisi lehteä, jossa häntä alati haukutaan elinkeinonharjoittajana huijariksi tai asiakkaana tyhmäksi?

– Medikalisoituminen kuluttaa verorahat, tuhoaa vesistöt ja pian kaikkien terveyden. Sen on huomannut myös WHO, joka suosittaa strategiassaan lisäämään perinnehoitojen käyttöä jäsenmailleen – eli korvaamaan lääkehoitoja: akupunktiolla, homeopatialla…, mutta Suomessa mentäisiin vastavirtaan.

Asemansa käyttö muiden Ihmisten tuomitsemiseen ei ole tiedettä, viisautta tai edes kovin sivistynyttä. Palkittu historioitsija Mirkka Lappalainen perusteli asiaa kirjassaan (Pohjoisen noidat 2018): ”Noitavainot voivat palata. – Satoja ihmisiä teloitettiin noituudesta huhupuheiden perusteella Ruotsissa ja Suomessa 1600 luvulla”. Lappalainen näkeekin tässä ajassa huhuyhteiskunnan piirteitä.
Ei Knuutikaan ole itse vielä perehtynyt yhteenkään tuomitsemaansa hoitoalaan tai todistanut tiedemiehenä niistä mitään.

 

 

jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu