Parantamista vai tutkittua hoitoa pitäisi yleisemmin tarjota?  

Sairasta patistetaan vain lääkäriin, syömään lääkkeitä ja unohtamaan: ”puoskarit, uskomushoitajat”. Uskomushoidoilla tarkoitetaan Suomessa hoitoja, joita on käytetty maailman laajuisesti satoja tai tuhansia vuosia, joita toiset väittävät sittten olevan: tutkimattomia, todistamattomia tai perustuvan plaseboon.

Mutta taas sairasjonot vain pitenevät kaikissa ikäluokissa ja yhä nuoremmat sairaseläköityvät, vaikka niitä tutkittuja lääkehoitoja on enemmän kuin koskaan?

Kerron yhden esimerkkimallin, joita tapahtuu lukuisia päivittäin.
Kansalaisella on tullut polvi kipeäksi ja menee ohjatusti lääkäriin. Lääkäri vääntelee polvea ja sanoo sen yhä noremmille olevan ehkä kulunut ja määrää tulehdus- kipulääkkeen. Lääke auttaa jonkin aikaa, mutta myös kroonistaa säryn. Potilas palaa myöhemmin lääkärin puheille, kun kivut ovat levinneet laajemmalle, tarvitsee sairaslomaakin ja vahvemman lääkityksen.

– Kansalainen alkaa sitten kolmannella kerralla jo tuskastua tilaansa ja kun lääkärin otattamissa verikokeissakaan ei ilmennyt sairautta, joten lääkäri määrää tuskailevalle potilaalleen mielialalääkkeen. Näin potilas ei reagoisi niin kipuun, mutta ei oikein mihinkään muuhunkaan.

– Potilas alkaa passivoitua ja jää pois työpaikastaan ja hakee harmitukseen lievitystä hiljalleen myös alkoholista. Pian perhe-elämä alkaa rakoilla, kun ei ole enää entisensä ja ero astuu voimaan. Lääkäri lisää masennuslääkkeen, unilääkkeen ja alkoholi auttaa osaltaan. Potilas tuntee kaikesta häpeää, syrjäytyy, eikä halua tavata ketään.

Näin meillä on yhdestä pikkuasiasta kumuloitunut syrjäytynyt kansalainen, jolle on tullut monia diagnooseja, lääkkeitä ja ikää katsomatta pian eläkeläinen. Tämä eri yksityiskohtineen on hyvin yleinen ilmiö. Usein nuoren uraputki eläkkeelle alkaa väsymyksen kertomisesta lääkärille.

Polvikipua, kuten lukuisia muitakaan oireita ei pitäisi useinkaan hoitaa vain lääkkein, vaan kartoittaa syy. Harvoin kipeytyneen polven vika on polvessa. Yleisimmät tapaturmattomat polvikivun syyt viittaavat: maksan, munuaisten, sapen tai vatsan ongelmiin ja niitä taas häiritsee useimmiten yksilölle sopimaton ruoka, kuten: maito, vehnä, liha, happamat, tuliset… ruoat, tai ei juo tarpeeksi vettä.

– Pitkäaikainen tulehdustila kyllä kuivattaa nivelpinnat ja syntyy ns. kuluma, mutta harvoin polvet varsinaisesti kuluvat. Pikkuserkkuni Lasse Virenin polvet eivät ole kuluneet, vaikka hän juossut pari kertaa maapallon ympäri, mutta monen nuoremman sohvaperunan polvet ovat maatessa ”kuluneet”.

Kertomus oli esimerkki, kuinka syntyy lopulta kokonaisvaltainen sairaustila/ epäonnistuminen ja hyvä asiakas järjestelmälle, mutta tulee potilaan lisäksi yhteiskunnalle kovin kalliiksi. Lääkärikunta kun ei myöskään ota vastuuta hoitojensa lopputuloksesta, niin ihmisille pitäisi olla yhteiskunnan tukemana laajempi mahdollisuus valita tilanteeseen sopivista hoidoista.

Asenteellinen skeptisyys perinnehoitoja vastaan on turhaa ja lopulta kallista. Aikoinaan Kiinassa lääkärille maksettiin niin pitkään potilaistaan palkkaa, kun ne olivat terveitä – länsimainen malli on tästä mallista toinen ääripää ja tarvitsisi myös päivitystä.

Listaan sairaustiloja, jotka tunnetusti ovat usein hoidettavissa kehoa tukevilla ja syitä poistavilla hoidoilla: Päänsäryt/ migreenit, verenpaine, nivelkivut, alaselkä kivut/ issias, suolisto-ongelmat/ haavainen paksusuoli, tulehduskierteet, väsymys, unettomuus, lapsettomuus…, eikä näiden sairauksien hoitaminen estä ketään käymästä: ennen, kesken tai jälkeen hoitojen lääkärin luona. Väitän tämän mallin laajasti yleistyvänä säästävän terveydenhoitokuluissa vuosittain miljardeja ja säilyttävän satoja ihmisiä työelämässä/ opiskelemassa.

Teoria uhasta, että vakavasti sairas ei mene oikeaan lääkäriin, on todella vähäinen siihen haittaan verrattuna, mitä lukuisat oirelääkkeet aiheuttavat haittoina nyt kansalaisille – ja lopulta vesistöille.

 

 

jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu