Poliitikoille – Puoskarilaki olisi turha ja lain vastainen

Suomessa pieni ryhmä vaatii kovasti puoskarilakia, joka kieltäisi ihmisten hoitaa itseään monipuolisesti. Kiihkeimpiä asiassa ovat lääketieteen edustajat ja skeptikkomieliset.

On syntynyt pakkomielteinen tarve saada perinnehoitojen käyttö puoskarilailla kielletyksi ja hoitoja tarjoavat leimattua vaarallisiksi. Oikeita ongelmia ei ole ollut esittää, joten vaatimukset perustuvat lähinnä keksittyihin nimittelyihin, teoreettisiin vaaroihin ja joukko hysteriaan.

Netin kautta tilatut Hopeavedet ja Mustasalvat ovat olleet myös tekaistuja lisäsyitä leimata alaa. Hopeavettä käytetään Euroopassa ja Amerikassa tulehduksiin, koska antibiootit ovat niin haitallisia, mutta CAM-hoitoihin (Complementary and alternative medicine) eivät kyseiset tuotteet kuulu tai puoskarilaki niiden tilaamiseen vaikuta.

CAM-hoidot ovat pääosin kehoa tukevia hoitoja, jotka ovat osoittautuneet vuosisadoissa turvallisiksi ja sairaita auttaviksi ja siksi niitä sairaat käyttävät. Hoitoihin päädytään yleensä suositusten kautta ja useimmiten vasta monien lääkärikäyntien jälkeen. Eikä suinkaan niin, että vakavasti sairas lähtee ex tempore lääkärin sijasta vain CAM-hoitoon – kuten halutaan yleistää. Tai kyseiset kävijät ovat sitten pettyneet lääketieteeseen jo niin pahoin, etteivät halua lääkehoitoja enää lainkaan, ja heitä on lisääntyvästi.

Oli syy tai sairaus sitten mikä tahansa, ihmisellä pitää olla oikeus hoitaa itseään jatkossakin haluamallaan tavalla – valita vaikka pelkkä lääketiede, mutta pakottaa yhteen malliin ei pidä. Ei ole mielekästä, että tulevaisuudessa ihmisten pitäisi hoitaa vapaassa maassa itseään joiltain salaa.

Lääkärin tehtävä on auttaa, jos ihminen tulee apua pyytämään – ei olla syyttävä, tuomitseva, kieltävä, määräävä. Kansaa kummastuttaa, miksi ihmiset joihin pitäisi voida luottaa, olisivat riistämässä heiltä vapauden hoitaa itseään halutusti? Se myös rikkoisi ihmisten perusoikeuksia ja perustuslakia, potilaan itsemääräämisoikeuslakia ja lääkärit omaa valaansa:

Perustuslaki 6.2§ persusoikeudet/ yhdenvertaisuus, kieltää asettamasta ketään eri asemaan: sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Potilaan itsemääräämisoikeudesta 6§: Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.
Lääkärin valassa: kunnioitan potilaan tahtoa.

Lääketieteen professoreille, jotka haluavat monopolin alalleen, neuvoisin muiden tuomitsemisien sijasta opettamaan oppilailleen yhteistyötä potilaidensa valintojen kanssa, tai kouluttaa tulevat lääkärit sitten niin, ettei kenenkään tarvitse etsiä vaihtoehtoja. Pakottaminen ihmiset yhteen oppiin, ei ole tätä päivää. – sitä tehtiin aikoinaan raamattu kädessä, joten ei tarvitse Pharmaca Fennica kädessä.

CAM-hoitoja tarvitaan todellisuudessa paljon nykyistä enemmän – jos halutaan vähentää lisääntyviä hoitohaittoja, sairausjonoja, sairauskierteitä, sairaanhoitokuluja ja vesistöjen saastumista. Lääkehoito harvoin pyrkii poistamaan sairauden syitä, johon taas kehoa tukevat hoidot ovat kehitelty.

Huomioitavaa on myös se, että CAM-hoidoissa käyvät eivät valita tai halua rajoituksia, joten kenen etua puoskarilaki edes ajaisi? Se kieltäsi ihmisiltä asioita, joista he kokevat hyötyä. Jos taas valvontaa CAM-alalle halutaan, niin se olisi ok, mutta ongelmana on ollut se, että samat henkilöt jotka syyttävät luontaisalaa villiksi ja valvomattomaksi, vastustavat eniten alan valvomista, koska ala virallistuisi.

Luontaisalalle vain oma virasto, jossa valvoisivat alaa tuntevat henkilöt. Muutoinkin virastot pitäisi olla Suomessa itsenäisempiä, kuten vitamiineja valvovaa Ruokavirastoa ei saisi ohjata lääketieteen edustajat. Lääketieteen edustajien pitäisi keksittyä vain siihen omaan alaansa, jossa työtä kyllä riittää.

jouni jämsä

CAM-terapeutti, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessa yllättävän monessa. Saatat olla myös manipuloitu ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on suurempaan kuin koskaan ennen, mutta sen havaitsemiseen tarvitsee aiempaa enemmän ajatuksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu