Prof. Juhani Knuuti kirjassaan todisti, luontaisala on paikkansa ansainnut ja tarvitsee virallistamista.

Arvoisa
Uusi Suomi/ Media
Sosiaali ja terveysministeriö
Perhe- ja peruspalveluministeri
Lähestyn teitä asialla, joka koskettaa lopulta yli puolia suomalaisista.

Lääketieteen prof. Juhani Knuuti teki pitkään töitä kootakseen kirjan (Kauppatavarana terveys), jossa kertoo vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitojen sekä luontaisvalmisteiden mahdollisista huuhaasta ja haitoista. Kirja ansaitsisikin tulla valituksi vuoden Luontaistuotteeksi – ja toivonkin että raati harkitsee asiaa vakavasti. Kirja todistaa, ettei haittoja alalla juuri ole ja yhdisti kovasti luontaisalaa.

Kirjassa esiin tuodut epäkohdat olivat lopulta: teoreettisia, perustuivat mielipiteisiin, väärin ymmärryksiin, olivat virheellisiä ja haitallisiksi mielletyt ainesosatkin vaikutuksiltaan olemattomia tai esitetyt ”tiedot” maailmalla oikaistu jo kauan sitten. Todellisia ongelmia ei siis alalta löytyisi. Monet asiat nyt myös korjaantuvat, kun kirjan virheitä parhaillaan oikaistaan turpaduunari.fi sivustolla.

CAM-(Complementary and alternative medicine) alat, kuten akupunktio, homeopatia, vyöhyketerapia… tekevät lukuisten veromaksajien mielestä arvokasta ja terveyttä edistävää työtä. Sairaat saavat niistä usein lääkekuureja paremman avun, joten miksi kansalaiset eivät saisi etsiä verorahoilleen aina tilanteisiin sopivia hoitoja? Verorahoilla ei enää toivoisi tukevan vain patenttilääkkeitä tai oirehoitoa, vaan laajemmin kansalaisten tarpeita.

Suomikin voisi EU-maiden tavoin alkaa jo virallistamaan CAM-ammatteja ja -hoitoja. Prof. Knuutin kirjankin tietojen myötä, on perusteetonta Suomessa enää jatkaa luontaisalan sivuuttamista. Esimerkiksi Sveitsi v. 2011, virallisti hoidot kansan äänestyksellä, jossa 85 % sveitsiläisistä halusi CAM-hoidot liitettäväksi kansalliseen terveydenhuolto-ohjelmaan ja sairasvakuutuksiin.

Suomessa usein myös vedotaan, CAM-alaa ei valvota tai jäsenistö ei halua valvonnan piiriin. CAM-ala ei ole koskaan valvontaa vastustanut. Valvonta olisi hyvä asia, vaikka Valviran yhteyteen, mutta osasto olisi hyvä koostua luontaisalojen asiantuntijoista. Nyt esimerkiksi luontaistuotteita valvoo Ruokavirasto, joka saa toimeksiantonsa usein lääketieteen edustajilta, kuten jo Tukeskin ja media saanut jo pitkään.

Suuri ammattikuntiin kohdistuva tasa-arvokysymys on myös verotus. Terapeutit joutuvat maksamaan palkkioistaan heti 24 % alv:n (paitsi alle 10 000€/v. tienaavat), kun taas: Terveydenhoito, lääkärit, fysioterapeutit, naprapaatit, kiropraktikot, osteopaatit, ravitsemusterapeutit, kuntouttavat hierojat, hammaslääkäri tai hampaanvalkaisijoiden ei tarvitse alv:ta maksaa.

– CAM-hoidot kuuluvat Kaupparekisterissä: Terveyspalveluihin, ja alan toimijat hoitavat edellisten lailla työkseen sairaita. Puhumme Suomessa terveysammattien kohdalla merkittävistä eriarvoisuuksista, joissa työt ja lopputulokset ovat kuitenkin yhdenvertaisia.

Kaikilla koulutetuille terveydenalan toimijoille pitäisi olla samankaltainen kohtelu, kuten puhutella aina ammattinimikkeillä, kansalaisilla olla verrannollisesti tuettu hoitovalinnanvapaus. Myös vapauttaa kaikki alan toimijat alv:ta, tai sitten kaikki alan toimijat maksavat alv:ta yhtälailla.

Toivonkin päättäjiltä kansalaisten tarpeiden huomioimista ja esitettyjen epäkohtien korjaamista. Ihmiset kyllä osaavat valita itse hoitonsa, kuten Keski-Euroopassakin, jossa ihmiset ovat Suomalaisia terveempiä ja keski-ikä korkempi.

 

 

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu