Toimittaja Vehkoo, Journalistiliitto ja toimittajien työn vastuu

Hovioikeus ei muuttanut Johanna Vehkoon tuomiota, kun oli Facebookissa haukkunut ulkomaalaistaustaista/ kunnallispoliitikko, Junes Lokkaa: ”rasistiksi ja natsipelleksi.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen: ”Pitää hovioikeuden arviota relevanttina.” . Eri mieltä oli Vehkoon asianajaja Martina Kronströmin ja Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho: ”Hovioikeuden tuomio kohtuuton ja perusteltiin niukasti.” https://yle.fi/uutiset/3-11568269

– Journalistiliitto ja pilapiirtäjä Ville Ranta, ovat Junes Lokka-pilakuvan myynnin tuloilla korvaamassa Vehkoon oikeudenkäyntikulut. Näin Journalistiliitto haluaa antaa tukensa Vehkoon toiminnalle ja vähättelyt oikeuden päätökselle. Onkohan Journalistiliitto mahtanut olla eri mieltä, kun vaikka Perussuomalaisia on tuomittu ihmisten nimittelystä ja paljon vähäisemmistä vertauksista?

Myös Ylen Journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen kommentoi: ”Johanna Vehkoo on tehnyt hyvää ja perusteltua työtä Ylelle ja Yle on valmis edelleen käyttämään freelancer-toimittaja Vehkoon palveluja.”

Yhteiskuntaa hiertää epäoikeudenmukaisuus ja tekopyhyys, joka näkyy usein juuri journalismissa. Verorahoilla toimiva Yle vaatii nollalinjaa ihmisten nimittelemisessä, mutta vain joissakin yhteyksissä. Johannan Vehkoo on tehnyt paljon ”hyvää ja perusteltua työtä” – varsikin eri alojen ja toimijoiden tuomitsemisessa ja nimittelyssä, kuten ”Valemedioiden” ja ”uskomushoitojen” kohdalla (google).

– Ainakin nämä työt ovat tapahtuneet poliittisesta näkökannasta kuin tarpeesta, joten kuinka laajalle väelle Vehkoon työ on ollut aina ”hyvää ja perusteltua”?

– Faktan tarkistaja ei saisi olla puolueellinen – ei varsinkaan verorahoilla toimivassa Ylessä. Faktan tarkistaja ei saisi etsiä vastauksia ja nimityksiä vain oman tai edustamansa yhtiön näkökannan pohjalta ja jakaa niitä ihmisille faktoina – ainakaan verorahoilla toimivassa Ylessä.

– ”Valemediakin”, on valemediaa vain muuhun mediaan uskovalle, ja ”uskomushoito” taas uskomushoitoa, pelkästään muihin hoitomuotoihin uskoville.

Toimittajan, saati faktan tarkistajan tehtävä ei ole myöskään määrittä tai käyttää eri koulukunnille väsättyjä pilkkanimityksiä tai yleistymisiä. Myös teoreettisilla vaaroilla ja nimillä ihmisten tuomitsemien tai pelottelu on kyseenalaista työtä, jota toisessa yhteydessä kutsutaan kiihotukseksi.

Ihmisten tuomitsemisella ja nimittelyillä on sama vaikutus, koskee se sitten: maahanmuuttajia, seksuaalivähemmistöjä, poliittista näkökantaa, tai eri hoitomuotoja. Pahennusta lisää vielä se, jos yritetään laillisia elinkeinoja heikentää omien näkemyksien johdosta, johon usein näillä Ylen ”faktan tarkistuksilla” on pyritty.

Journalistiliitto/ jäsenistö pitäisikin laittaa arvokoulutukseen ja verorahoilla toimiva Ylen toimitus päivittää eduskuntavaalien tavoin 4v. välein – ettei tapahtuisi politikoitumista ja edustus olisi laajempaa. Näin saisimme uskottavamman median, joka ei jakaisi nykyisellään kansaa tai kansa mediaa.

 

 

jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu