Uraäiti Piia Malmberg ei ymmärrä, miksi äidin pitää hoitaa vauvaansa

”Pia Malmberg ei ymmärrä, miksi äidin pitää hoitaa vauvaa kotona ainakin vuosi – meni töihin heti synnytyksen jälkeen.” https://yle.fi/a/74-20077542

Minäpä kerron. Vauva tarvitsee ensisijaisesti äitinsä syliä, koska aistiin sen läheisimmäksi. Lapsi tarvitsee myös rintaa ja äidin maitoa – joihin isä tai päivähoito ei pysty.

Yleistä on viedä vauva kesken unien laitostamaiseen päivähoitoon, jossa kylmä syli syöttää korviketta. Lapsi haetaan sitten illalla sieltä pois ja kauppareissun jälkeen iltapala ja nukkumaan. Tukeeko tämmöinen vanhemmuus myöskään äidin tyytyväisyyttä?

Päivähoidossa lapsi saa myös helpoiten erilasia tulehduksia ja pian antibioottikierteen. Tutkimusten mukaan jo yksi antibioottikuuri altistaa kehon viisinkertaiselle tulehdusriskille, joten korvatulehdus-kierre on aika todennäköinen. Tutkimusten mukaan taas antibiootit altistavat: allergioille, käytöshäiriöille, suolistosairauksille, diabetekselle, syöville, Parkinson taudille, Ms-taudille – jotka kaikki lisääntyneet räjähdysmäisesti ja lista on loputon.

Tasa-arvo hömpötys ja naisten uraputket ovat yksi yhteiskuntaa rapauttavista asioista. Emme tule koskaan korvaamaan keskenämme tai yhteiskunnan toimesta: äidin ja isän roolia ja niiden erilaista tarvetta lapselle. Lapsi ei saisi olla esine, joka otetaan esiin silloin, kun hetki sille on sopiva.

– Jos kysyttäisiin, haluaisitko sinä syntyä kotiin, josta sinut viedään heti aamusta laitosmaiseen hoitoon vai perinteiseen kotiin, jossa äiti hoitaa ja isä käy töissä? Tai haluaisitko myöhemmin sitten uusioperheen pelinappulaksi, jossa asut vuorottain eri perheissä? Näihin malleihin kuitenkin pyritään.

Ydinperhe ja kotiäiti eivät edusta nykypäivää, vaan urat, erot ja yhteiskunta hoitaa.

Uskon että lapsen parasta ei nykymaailmassa useinkaan ajatella – vaan mikä tuntuu itselle siinä hetkessä parhaalta. Ihmetellään kyllä, miksi nuoret oireilevat, syrjäytyvät, etsivät tukea muista nuorista ja lopulta sitten päihteistä.

 

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu