”Valheenpaljastaja” – toimittajako?

Ylen nettisivuilla kirjoittaa valtakunnan valheenpaljastaja, Johanna Vehkoo. https://yle.fi/aihe/kategoria/oppiminen/valheenpaljastaja

Olen usein miettinyt, mistä Vehkoo on saanut tämän veroahoilla maksetun aseman ja päätösvallan: tuomita ihmiset valehtelijoiksi tai valheisiin uskoviksi?

Nimitykset ovat voimakkaita kannanottoja kansaa ja ammatinharjoittajia kohtaan, joita toimittaja ei ole koskaan tavannut, haastatellut ja kirjoitukset eivät olisi toimittajan näkemyksiä, vaan faktoja.

Valehtelijoiksi, mis- ja disinformaatioista, Vehkoo leimaa: kansalaisia, ammattikuntia ja valemedioiksi ne, jotka poikkeavat hänen tai työnantajansa uutisoinnista. Myös lääkärikoulutuksen ulkopuolelle jäävät perinnehoidot, luontaisvalmisteet (”uskomushoidot/ huuhaat”) kuuluvat yleistetysti näihin valeinformaatioihin ja huijauksiin.

Minusta laajalti ihmis- ja -ammattiryhmiä vastaan toimiva ”valheenpaljastaja ja totuuden” kertoja ei edusta niinkään faktoja, demokratiaa tai edes toimittajalta odotettua tutkivaa journalismia – vaan enemmänkin uskonnollista toimijaa, joka julistaa totuudet ja tuomitsee kysymättä vääräoppiset. Tai missä vaiheessa demokratiassa ja journalismissa on totuudet päätetty kysymällä asia vain yhdeltä taholta ja vähiten tuomituilta? Näitä toimittajia on ikävä kyllä enenemissä määrin ja hamuavat lisää valtaa.

– Vallitseviin rokotusasioihin (uusin Vehkoon valheen paljastuskirjoitus) en itse ottaisi edes kantaa, koska rokotuksissa faktat (hyödyt/ haitat) selviävät aina vasta jälkikäteen.

– Valeuutissyytökset ovat kyllä monilta osin toimittajalta omia mielikuvia, koska valtamedian sivuuttamien asioiden kertominen ei tarkoita valetta.

– Myöskin yksipuoliset ”uskomushoito ja huuhaa” kirjoitukset perustuvat pääosin aina asenteellisuuteen. Meitä länsimaita hallitsee suurlääketeollisuus, joka kustantaa 90 % kaikista tutkimuksista https://www.camtieto.fi/%ef%bb%bfnakokulmia-laaketieteen-murrokseen-osa-1/, joten eniten tutkittu tai isolla rahalla tutkittu, ei ole pelkkä faktan määritelmä. Tai sitten voisi kieltää polkupyörälläkin ajamisen, koska sitäkään ei ole isolla rahalla tieteellisesti todistettu ja rekisteröity.

Toimittajilta toivoisi vähemmän tuomitsevaa asennetta ja irrottautumista vallitsevasta tiedeuskoisuudesta ja poliittisesta olemuksesta. Voin esittää tässä itse yhden faktan, että 100v. päästä tämän päivän tieteestä ei ole jäljellä kuin rippeet ja nykyisille faktoille silloin nauretaan – joten faktoja on vaikea määrittää tai nimetä asioista uskomuksia, joten valheenpaljastaja todennäköisesti syyllistyy näissä vain itse: uskomuksiin, dis- ja osin misinformaatioon.

+10
jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu