Yle nimittelee ja tuomitsee ihmisiä keksityin perustein

Ylen-nettisivulla julkaistiin 27.10 jo usein aiemminkin julkaistu mielipidejuttu, jossa toimittaja/ faktan tarkistaja Johanna Vehkoo ja skeptikko Pauli Ohukainen yleistivät lääketieteen ulkopuolisia hoitoja/ valmisteita: ”harhaanjohtavaa, huuhaata, virheellistä, taikauskoa, haitallista…”

Tuotteita tai hoitoja ei suuremmin yksilöity, vaan kaikki yleistettiin mainituin tavoin – paitsi Homeopatiaa myyvät apteekit Ohukainen nosti erikseen esiin: ” Se, että apteekki myy homeopaattisia valmisteita, ylläpitää taikauskon kulttuuria.”

– Ohukaisen toinenkin vertauskin ihmetytti, koska Ohukainen oli asiassa itse täysin maallikko, joka ei noudattanut edes omia vaatimuksiaan: ”Putkiasentajan näkökulma putkiremontista on painavampi kuin jonkun maallikon. Samaan tapaan terveyden alan ammattilaisen tai tutkijan näkemyksen tulisi painaa enemmän kuin sellaisen, joka ei ole saanut alan koulutusta tai tee sitä työkseen.”

Juttu perustui mielipiteisiin ja oman ideologian mainontaa. Faktan tarkistaja Vehkoo ei ollut ottanut yhteyttä tarkistaakseen: ”huuhaa” myyjiin tai -käyttäjiin tai Ohukainen tarkistanut Homeopatian asemaa hoitomuotona – jossa myytävät valmisteet ovat direktiin suojattuja lääkevalmisteita, joita valvovat maiden Lääkelaitokset ja homeopaattisia lääkkeitä myyvät maailmalaajuisesti apteekit. Missään virallisessa asiayhteydessä homeopatiaa ei liitetä ”taikauskoon”.

Jutussa mainostettiin kovasti myös Ohukaisen ideologista facebook sivua – vaikka Yle ohjeistaa: ”Ylen julkaisemat sisällöt eivät saa sisältää mainontaa eivätkä markkinointiviestintää.” Juttu oli myös kovin ihmisiä syyllistävä – mutta miksi?

– Ymmärtäisin jos Lääkärilehti, jonka palkkalistoilla Vehkoo myös kirjoittaa, tekee kilpailevista hoidoista jäsenilleen mustamaalausta – mutta ei verorahoilla toimiva Ylen pitäisi alati tuomita ihmisiä joidenkin mielipiteiden tai asenteiden johdosta.

Jos Yle haluaa kertoa asiassa totuudenmukaisesti, on syytä ottaa yhteyttä hoitoja käyttäviin ja tarjoajiin, eikä vastustajiin.

Ylellä on nettisivu-keskusteluissaan lukijoille Suomen kovin sensuuri, mutta kuka valvoo mitä toimittajat tai heidän vierailijat siellä kirjoittavat? Mielestäni Ylenkin pitäisi jo sivistyä ja jättää pois: ”uskomushoito/ terveyshuuhaa/ huijausta/ puoskarointia” termistö, tai sitten kertoa, kuka on huijannut ja ketä tai kuka ei ole ammattilainen?

Näyttäisi että lukuisissa Ylen huuhaa-jutuissa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jouni-jamsa/julkinen-kirje-ylelle/, täysin maallikot yleistävät laillisia elinkeinonharjoittajia huijareiksi ja leimaavat kysymättä kansalaisia uhreiksi.

Jos Yle ei kykene tekemään aiheesta asiallisia juttuja, niin noudattaisi ainakin journalistin ohjeita:

  1. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.
  2. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
  3. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
  4. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.
  5. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.
jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu