Yleä on vaadittu EU:n toimesta muuttamaan toimintaansa – poistuisiko samalla sallittu vihapuhe?

https://yle.fi/uutiset/3-11781730. Yleä on EU:sta käsin vaadittu muuttamaan mediasivujaan vähemmän verkkomediaksi.

Aihe tuskin on häirinnyt itse Yle-veronmaksajia, mutta Ylen nettisivuston tyyli, vihapuhe ja valeuutisointi ovat kansaa paljon kärjistäneet. Myös Ylen nettisivustojen kommenttikeskustelut ovat olleet kovin sensuroituja, jos kommentoija on ollut aiheesta eri mieltä kuin kirjoittaja.

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kertoi, kuten monesti aiemminkin: ”Suomessa on valemediaa ja vihapuhetta”. Syytteisiin ei tyypillisesti tullut täsmennystä: kuka, ketkä tai mikä media, vaan arvio oli nähdäkseni mutua.

Itse täsmentäisin, että Yle ja HS ovat olleet pahimmat viha- ja valepuhujat jo vuosikymmeniä – jos kysyy asiaa luontaisalan toimijoilta tai niiden asiakkailta – ja miksi ei kysyttäisiin, koska asia koskettaa 1/3 suomalaisia?

Jos haluat vihata ihmisryhmiä julkisesti ilman seuraamuksia, niin voit syyttää ihmisiä: ”uskomushoidoista, huuhaasta, -huijareiksi, tyhjän myyjiksi, käärmeöljykauppiaiksi, vastuuttomiksi, haitallisiksi, hörhöiksi, ihmisten kuolemista ja heidän asiakkaita tyhmiksi” – kunhan vetoat ”Tieteeseen”.

– Näin purkaneet omaa pahaa oloaan Ylellä mm: toimittajat, kosmologian prof., valtakunnan psykiatri, lääket. prof., skeptikot, lääkäriksi opiskelevat… – Eikä tarvitse esittää puheilleen mitään näyttöä, selvittää taustoja, täsmentää syyllisiä tai uhreja.

Ei ihmisten haukkuminen tai leimaaninen huijariksi tai tyhmiksi ole kuitenkaan tiedettä.
Kyse on vihapuheesta, jolle ei ole todellisia tai tieteellisiä perusteita. Tai sitten toivoisi todisteita, uhreja ja tuomioita esille, jos joku on jotakin huijannut tai vahingoittanut – ja sekin todiste koskisi vain sitä tapausta.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen antoi vuonna 2018 monisivuisen selonteon sopimattomasta menettelystä elinkeinon harjoittamisessa, jonka mukaan esim. ”uskomushoitajaksi” leimaaminen saattaa täyttää rikoksen merkit, koska siinä heikennetään laillista elinkeinonharjoittamista.

 Suomen Yrittäjät antoi myös monisivuisen selonteon, jossa mm. Perustuslain 18 § turvaa suomalaiselle oikeuden työhön ja elinkeinovapauden: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.”

 – Uskomushoito-sanan käyttö pian sitten hiipuikin ja nyt sitä kierretään sanalla ”Huuhaa” tai ”terveyshuuhaa”. Toiminta on ammattirasismiin tai työpaikkakiusaamiseen verrattavaa toimintaa, jollaisen ilmiöön Ylellä on nollatoleranssilla muissa yhteyksissä.

 Vastaavaa vainoa ei tietääkseni tapahdu muissa EU-maissa. Vainoksi asian minulle ilmaisi eräs oikeustieteen emerit. professori, kun näytin hänelle Hannu Lauerman ja Markku Myllykankaan useita viha-artikkeleilta aiheesta.

 Merja Ylä-Anttilalle tässä osa Ylen toistuvaa vihapuhetta. Voin laittaa teille myös journalistien ohjeet, työoikeuden prof. Seppo Koskisen ja Suomen yrittäjien useamman sivun kannanotot kokonaisuudessaan.

1
https://yle.fi/uutiset/3-11293703
Huuhaa-väkikin on vähin äänin siirtynyt hopeavedestä käsidesiin” – kirjoittaa Kari Enqvist.

2
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/05/valheenpaljastaja-huuhaa-elaa-sitkeasti-suomalaisessa-mediassa Toimittaja Johanna Vehkoo: tasapuolisuudenkaan puolesta ei halua julkaista positiivis-sävyistä materiaalia vaihtoehtohoidoista.

3
https://yle.fi/uutiset/3-11310132
Ylen Sanna Kähkösen mukaan, ”Skepsis ry on tieteellinen yhdistys.”
Vaikka jäseneksi pääsee ilman tutkintovaatimusta?
Skepsiksen jäseneksi pääsee halutessaan kuka vain, erillistä koulutusta, opintoja, tutkintoa, ym. ei tarvita. (https://www.skepsis.fi/LiitySkepsiksenJaseneksi)

Samalla logiikalla voisi lopettaa ison osan yliopistoja täysin turhana, koska tieteelliseksi osaamiseksi riittää peruskoulu.

https://www.skepsis.fi/HuuhaaPalkinnot.
Huuhaa-palkinnot kohdistuvat sangen yksipuolisiin kohteisiin. Listaa katsoessa voi olettaa, millaisen mielipiteen heiltä saa kysyttäessä CAM-hoidoista, sekä millä tavalla he pyrkivät vaikuttamaan sanan-, toiminnan- ja ihmisoikeuksiin.

4
https://yle.fi/uutiset/3-9964399
Yle on aiemminkin usein uutisoinut Skepsis ry jakamasta huuhaa-palkinnosta:
https://yle.fi/uutiset/3-7667674
https://yle.fi/uutiset/3-6969958
https://yle.fi/uutiset/3-9339602

5
https://yle.fi/uutiset/3-11317326
Prof. Knuutin mukaan ravintolisia saa kyllä syödä, mutta ei silloin, jos ajattelee niiden ehkäisevän sairaaksi tuloa: ”Ravintolisien avusta koronaviruksen torjunnassa ei ole tieteellistä näyttöä. Niitä ei saa markkinoida koronan hoitoon tai ehkäisyyn.”

Väite lienee tyypillisesti virheellinen, koska ainakin Kiinassa oli jo sitä ennen huomattu C-vitamiinin hyöty koronassa ja kuukausi aiemmin myös Helsingin yliopisto julkaisi vaikutuksia vastaaviin ongelmiin tutkimuksen: https://www.helsiki.fi/fi/uutiset/terveys/c-vitamiini-voi-lyhentaa-tehohoidon-kestoa.

6
https://areena.yle.fi/1-4530615
Terapeuttien salanauhoitus MOT:n toimituksellisen materiaalin hankintana.
Jokainen voi tahollaan miettiä, miten kokisi jos omalla toimistolla puheesi tietämättään nauhoitetaan, kriittisen taho sen editoisi ja julkaistaisiin Ylen kanavalla primetime aikaan?

7
https://yle.fi/uutiset/3-8655279
”Käärmeöljykauppias, puoskari, uskomushoitojen tekijät, humpuukimaakarit”. ”Kuka suojelee dementoituneita mummoja, lapsia tai mielenterveyspotilaita uskomushoidoilta? Eivät ainakaan poliitikot.” Kirjoittaa Yleltä toimittaja Sanna Ukkola.

8
https://yle.fi/uutiset/3-8635004.
”Uskomushoidot, huuhaa, uskomuslääkintä”, Ylen Satu Miettinen kutsuu CAM-hoitajia ja kertoo jutussa vankimielisairaalan psykiatri Hannu Lauerman keksimät tarinat, jossa mielisairaat ovat surmanneet: yrttihoitajan- ja homeopatia käyntien johdosta ihmisiä – ja siksi pitää saada pian puoskarilaki.

– Lähdeviitteet ja oikeuden päätökset syyllisistä, kuten tyypillisesti kaikki muukin todistusaineisto puuttuivat. Miksi Ylen faktan tarkistaja Satu Miettinen ei ole vaatinut edes jotakin todisteita, kuten journalismin ohjeet: 8., 10., 11. ja 12. niin vaativat?

– No, koska mielikuvitusjutuissa niitä ei ole – sen voin tässä sanoa. Myöskään kyseistä yhteyttä surmiin ei ole homeopatiassa tavattu maailmalla yli 200 vuoteen.

9
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/10/terveyshuuhaa-kukoistaa-netissa-nain-opit-tunnistamaan-sen
Terveyshuuhaa on skeptikko Pauli Ohukaisen mielestä: ”Hyvinvoivan ja vakaan yhteiskunnan sivuvaikutusta. Kun ei ole akuutteja kriisejä ja uhkia, on mahdollisuus keskittyä mehupaastoihin ja superfoodeihin.”

10
https://yle.fi/uutiset/3-10463143 Uutisessa toimittaja Tatu Kuukkanen antaa vahvasti ymmärtää, että Hopeaveden tai Mustasalvan takia tarvittaisiin puoskarilaki. Tämä on virheellinen uutisointia, koska kyseessä ovat tuotteet, joiden tilaamiseen ja käyttöön ei puoskarilaki vaikuttaisi millään tavalla – mutta asialla halutaan tarkoituksella leimata CAM-hoitojen antajia.

11
https://yle.fi/uutiset/3-10484603
Lääkärit pitävät salassa ”uskomushoitojen” käytön, koska pelkäävät kollegoidensa nuivaa suhtautumista ja lääkärinoikeuksiensa menettämistä, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Pia Vuolanto. ”Juttua täsmennetty 5.11. klo 9:31: Jutussa oli käytetty uskomushoitojen rinnalla myös termiä vaihtoehtohoidot, mutta kyseinen termi on nyt poistettu jutusta. Yle siis poisti tutkijan nimeämän termin ja politikoi vihatermillä.

12
https://yle.fi/uutiset/3-11744413
Lääketieteen professori Knuuti – ”Järjetöntä huuhaata tulvi ruudulle kymmenittäin jo parissa päivässä”.
Toimittajan Yrjö Hjeltin juttu oli täynnä virheitä, kuten Knuutin mainostama kirjakin, josta löydetty jo 75 virhettä https://turpaduunari.fi/kauppatavarana-asennevamma/ (miksi Yle edes mainostaa vihakirjaa) ja kyseisen jutun kommenttikenttään ei päässyt kukaan asiantuntija, vaan ne kirjoitukset sensuroitiin.

13
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/01/30/kasvoin-huuhaan-keskella-matkani-siita-pois-on-ollut-hidas-noyryyttava-ja
Tämä Ylen juttu vaikutti täysin fiktiiviseltä, jolla oli tarkoitus mustamaalata aloja ja elämäntapoja.

14
https://yle.fi/uutiset/3-11733888
Knuuti, ”oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan”.
Professorit kannustavat vihapuheeseen tieteen nimissä ja Yle markkinoi.

Kysynkin vielä Yleltä:
– Miksi Yle sensuroi CAM-hoitojen hyödyt ja -tutkimukset?
– Missä on Ylen faktan tarkastus?
– Missä on toimittajien osaaminen: journalismin ohjeiden noudattaminen ja tuomittujen kuuleminen?
– Mihin katekoriaan perustuvat psykiatrin ja lääket. prof. toistuvat puheet Ylellä, jos eivät ole totta?
– Jos lääketieteen edustaja ottaa yhteyttä ja haluaa arvostella itselleen täysin vieraita aloja, niin miksi siihen edes suostutaan, kun hän on asiassa maaliko ja edustaa kilpailevaa toimijaa?
– Saako kuka tahansa tulla Ylelle ja syytellä keitä tahansa, jos on korkealla omalla alallaan?

jouni jämsä

Kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen. Epäoikeudenmukaisuutta on Suomessakin yllättävän monessa ja ihmiset manipuloidaan ajattelemaan asioista määrätysti. Eriarvoisuus on valikoidun moralisoinnin johdosta suurempaan kuin koskaan ennen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu