Ylen ja Knuutin viikonlopun väittämiin tieteellisiä oikaisuja

Prof. Juhani Knuutin 23.1 (Luontaishoitojen päivänä) Ylen-nettisivulla esitettyjä kirjansa väittämiä luontaishoidoista https://yle.fi/uutiset/3-11744413, olivat mielipiteinäkin virheellisiä.

Kirjasta itsessään on löydetty jo 75 virhettä https://turpaduunari.fi/kauppatavarana-asennevamma/

Yle-nettisivun kommentointiketjusta asiantuntijoiden sensurointi ja pelkästään Knuutia tai toimittajaa kehuvat kommentit herättivät myös paljon keskustelua. Kirjan mainonta, ammattikuntien yksipuolinen mustamaalaus ja puolustuksen sensuuri, olivat Yleltä taas iso riman alitus.

 https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jouni-jamsa/yle-yllapitaa-ammattivihoja/

Tosiasiassa Knuutin toistuvat kampanjat muiden ”huuhaahoidoista”, ovat esittäjänsä omia uskomuksia, joilla määritelmillä ei tieteen kanssa ole mitään tekemistä. Tai sitten: vaino, nimittely, vähättely, virheellinen tieto, vihapuhe, oman aseman väärinkäyttö, ovat tieteitä.

Ylen sivulta Knuutin kirjan esittämät väittämät ja niihin vastauksia:

 Homeopatia
– Selkeästi huuhaata. Se on lumehoitoa ja sillä on vain lumevaikutus

 Vastaus: Homeopatiasta on sadoittain tutkittua näyttöä (ihmisiin, eläimiin, kasveihin) ja homeopatiaa valvovat valtioiden Lääkelaitokset. http://www.jounijamsa.fi/tieteellisia-tutkimuksia-homeopatiasta/

 Akupunktio
– Sillä on vaikutusta joissain tietyissä vaivoissa, esimerkiksi migreenissä ja niska-hartiavaivoissa, mutta meridiaanit ovat mielikuvituksen tuotetta.

Vastaus: WHO mukaan akupunktio auttaa 100 eri- ja kiinalaisten asiantuntijoiden mukaan liki kaikkiin sairauksiin. Meridiaani taas on synonyymi länsimaalaiselle hermolle, jota akup. hoidolla aktivoiden saadaan epätasapainossa olevaa kehoa tasapainoon, jolloin sairaustila tulisi tarpeettomaksi. Näin säästyttäisiin Suomessakin vuosittain monilta lääkehaittakuolemilta ja turmiollisilta alaselkäleikkauksilta. https://www.acupuncture.org.uk/public-content/public-traditional-acupuncture/4026-who-list-of-conditions.html

 Kuppaus
– Perinnehoito rentouttaa, mutta pahan veren poistaminen on humpuukia. Ei ihmisessä mitään pahaa verta ole.

Vastaus: Kuinka paljon Knuuti on kuppausverta tutkinut? Kyllä kait kylmissä pintakerroksissa voi seisonutta ja hapetonta verta olla? Kuppausta on käytetty sairaustilojen hoitoon jo tuhansia vuosia ympäri maailmaa ja ”pahan veren” poistaminen on tuonut sen toivotun avun.

Energiahoidot
– Ne ovat rentoutushoitoja, mutta ei niillä oikeasti mitään sairauksia paranneta.

 Vastaus: Mitä energiahoidot aina ovatkin, mutta ihminenhän toimii jo lähtökohtaisesti ”sähköllä” – keho kun koostuu atomeista ja kyllähän lääketiedekin mittaa kehon sähkökäyriä (ekg, eeg). Joten miksi energiahoito ei voisi olla usein jopa perustellumpaa hoitoa, kuin käyttää vain oireisiin haittoja omaavia lääkkeitä? https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acm.2019.0022

Länsimaista lääketiedettä johtaa lääketeollisuus, eli markkinatalous. Edellä mainittujen hoitojen laajempaan käyttöönottoon tai tutkimisiinkin, on esteenä: hoitojen patentointi-, purkittamis- ja myynti vaikeus, siis hoitojen olematon markkina-arvo – ei todellisuudessa mikään huuhaa.

Mutta käyttäjät ovat maailmanlaajuisesti tyytyväisiä, haitat vähäisiä, eivät saastuta, ovat halpoja – eivätkö semmoiset tekijät ole hoidoissa niitä tärkeimpiä asioita? Eikä pidä ajatellam, että kyse olisi lääketieteen korvaamisesta.

Lääketieteestä ei saa tulla uusi kirkko, joka määrittää ihmisiä vääräoppiseksi, jos ”erehtyvät” saamaan apua sen ulkopuolella. Suomessa on syytä olla myös huolissani lääkärioppilaisiin kohdistuneesta manipuloivasta koulutuksesta, koska vastakkainasettelun juurtaminen nuoreen on aina iso virhe.

jouni jämsä

Terveyspalveluiden asiantuntija, kansainvälisen CAM-yhdistyksen ja Suomen Yrittäjien jäsen.

Demokratiaan kuuluvaa mielipiteiden kirjoa tai tutkittua tietoa, joita voi kommentoida rakentavasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu