Yle-läiset tulevaisuudessa vaaleilla
Lähes kaikessa kansan omistuksessa tai -hallituksessa on tietyn välein vaalit: eduskuntavaalit, kunnallisvaalit, kirkollisvaalit, osuuskauppa Hämeenmaa edustajistovaalit, ammattiliittokohtaiset vaali.
Mutta verorahoilla toimivan Ylen jäsenistö ei koostu kansan tahdosta, vaikka maksavat heidän palkan ja Yle on korkeassa asemassa.
Yleä pidetään kansan keskuudessa nykyään poliittisena ja jopa ylimeilisenä toimijana, jossa kansan mielipiteillä tai -tiedoilla ei ole usein saumaa, jos se poikkeaa vallitsevasta kaavasta. Suvaitsevuus ja nollatoleranssit ovat Ylelle tärkeitä, mutta toisessa yhteydessä/ kohteissa edustavat taas toista äärilaitaa ja se ”kuuluukin” sananvapauteen.
Mikä tahansa yhteisö, joka toimii pitkään, muodostaa oman koulukuntansa ja uskovat sen olevan oikea malli. Kunnioitus ympäristöä kohtaan vähenee ja määräysvalta kasvaa. Jäsenet eivät huomaa omia virheitään tai katsontaansa koskaan vääräksi. Sitten on joitain, jotka eivät sitä aina allekirjoita, jolloin he eri syistä poistuvat järjestelmästä. Yleltäkin on lähtenyt paljon kansan arvostamia toimittajia.
Demokratian säilyessä ja kansan kustantaman median arvostuksen sälyttäminen tarvitsisi selvän muutoksen, ja se voisi olla Yle-vaalit, joilla valitaan 4v. välein johto ja myös toimittajat. Tämä muuttaisi paljon ja arvostus Yleä kohtaan kasvaisi.
Tulin lopulta tähän ajatukseen, kun yritin keskutella Ylen vuorovaikutuspäälikön, Sami Koiviston kanssa ja huomasin, kuinka eri maailmoissa he Ylellä ovat tavallisen kansan kanssa ja kuinka paljon Ylen ”vapaisssa” keskusteteluissa suorastaan sensuroidaan kansan näkemystä ja mielipiteitä. Teimme näet jo aiemmin laajan kokeen ja yksikään asiallinen, mutta eriävä mielipide ei päässyt netti-kommenttikentässä näkyviin.
Hehheh….. Hallintoneuvoston jäsenet valitsee eduskunta vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, mutta hallintoneuvoston jäsenet eivät vaikuta Ylen ”politiikkaan” tai toimittajien toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa sulla puutteelliset huuhaa tiedot: valita ja vapauttaa yhtiön hallitus ja hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä määrätä hallituksen jäsenten palkkio
päättää asioista, jotka koskevat toiminnan huomattavaa supistamista tai laajentamista tai yhtiön organisaation olennaista muuttamista
huolehtia ja valvoa, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi
laatia lain 6 a §:ssä tarkoitettu palveluiden ja toimintojen ennakkoarviointi suhteessa julkiseen palveluun ja viestintämarkkinoiden kokonaisuuteen sekä suhteessa siihen, vastaavatko ne yhteiskunnan demokraattisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin tarpeisiin, sekä arvioinnin perusteella päättää palvelun tai toiminnon aloittamisesta tai aloittamatta jättämisestä ja julkaista päätös perusteluineen
päättää yhtiön strategiasta
päättää talouden ja toiminnan suuntaviivoista
tarkastaa ja hyväksyä hallituksen toimintakertomus
valvoa yhtiön hallintoa ja antaa varsinaiselle yhtiökokoukselle lausuntonsa tilinpäätöksestä ja tilintarkastuskertomuksesta
hallintoneuvoston on lisäksi vuosittain huhtikuun loppuun mennessä annettava eduskunnalle kertomus julkisen palvelun toteutumisesta ja ohjaus- ja valvontatehtäviensä toteutumisesta edellisen kalenterivuoden aikana. Ennen kertomuksen antamista tulee kuulla Saamelaiskäräjiä.
Hallintoneuvosto voi antaa hallitukselle ohjeita asioissa, jotka ovat laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä. Hallintoneuvoston on lisäksi käsiteltävä muut hallituksen sille esittämät asiat.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo sanoin, hallitus ei puutu sisältöön tai toimintatapaan. Hallitus voi antaa laajakantoisia ja periaattellisia suuntia, mutta valvoo lähinnä talouspuolta.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Kyseessä on Eduskunnan Hallintoneuvosto.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä huolestuttavin ajatus mitä voi YLEstä tehdä.
Ei jatkoon.
Ilmoita asiaton viesti
84 % suomalaisista pitää Ylen uutisointia luotettavana, 2 % epäluotettavana. Minusta nuo ovat sangen selvät luvut Ylen hyväksi ja todistavat luottamusta uutisointia laajemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
En usko itsekään, että Ylen uutiset olisivat epäluotettavia.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin huomio, että Ylen (politiikan) toimittajien maailmankatsomuksilla ja puolueilla on erittäin suuri merkitys, on oikea. Kaikilla toimittajilla lienee puolue tai puolueita, jo(i)ta ovat äänestäneet, mutta hyvin harvoin he nuo sympatiansa suoraan kertovat.
Vaikkeivät kerrokaan, joistakin toimittajista demarius, vihreys, kokoomuslaisuus tai etenkin kommunistisuus takavuosina on paistanut selvästi läpi, koska esimerkiksi punaisuutta tai vihreyttä on erittäin vaikea peitellä.
Suoran puolueagitaation sijasta toimittajat käyttävätkin muita keinoja omia suosikkejaan tukeakseen ja inhokkejaan painaakseen. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi puoluejohtajien sijoittelut studiossa, heidän puheenvuorojensa kunnioittaminen tai esimerkiksi keskeytyksillä ryyditetty häirintä, keskustelun tai tentin aihevalinnat, puheenvuorojen määrät ja pituudet, toimittajan ilmehtimiset ja vastaanväittämiset sekä nonsoleeraus. Jolleivät nuo aina suorastaan paljasta toimittajien puoluekantoja tai maailmankatsomuksia, paljastavat ne ainakin heidän vähiten ”diggaamansa” puolueet aika helposti.
Suorastaan huvittavaksi moinen suosinta/syrjintä äityi Paavo Väyrysen tapauksessa. Viime vaalien alla kaikki muut eduskunnassa olevat puolueet hyväksyttiin mukaan Ylen vaalikeskusteluun, paitsi Väyrysen puolue. Perustelu oli se, että yhden kansanedustajan puolueita ei kutsuta – ja Väyrysen puolue oli ainoa sellainen.
Nyt Hjallis Harkimon puolueella on vain yksi kansanedustaja, mutta sielläpä se Hjallis istui studiossa muiden puoluejohtajien tavoin, kuten tietysti pitääkin – ja kuten asiantilan olisi pitänyt olla myös Väyrysen kohdalla.
(Jotta puheenjohtatentit olisivat mielekkäämpää seurattavaa, viisi suurinta puoluetta pitäisi kuitenkin erottaa omaksi ryhmäkseen ja eduskunnan pienpuolueet omakseen – ja ne loput puolueet sitten tarvittaessa vielä erikseen.)
Epäloogisuus tai minkä tahansa selkeän periaatteen äkillinen muuttuminen herättää kysymysmerkkejä, joista suurin on puolueellisuuden määrä Ylen poliittisessa journalismissa yleisemminkin. Jos tehtyjä valintoja ei haluta tai kyetä perustelemaan pätevästi, Ylen tavoite nousta kaikkien arvostamaksi mediaksi ei tule koskaan toteutumaan. Kun peräti 20 prosenttia kansalaisista näkee Ylen nyt ainakin jossain määrin epäluotettavana ja yksisilmäisenäkin, Ylen herrojen ei sovi olla tyytyväisiä. Kun kuitenkin myös nuo 20 prosenttia osallistuvat Ylen rahoittamiseen, myös heidän tulisi ainakin välillä tuntea sen olevan joskus heidänkin puolellaan – eikä ainakaan aina heitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti