”Vuonna 1984” vai 2021 …?

Rehellisyydellä ja tieteellä ei tällä hetkellä näytä olevan paljon arvoa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.  Onko George Orwellin ennustus totuuden kuolemasta tapahtunut?

George Orwell kirjoitti nimittäin kuuluisassa kirjassaan “Vuonna 1984”, joka julkaistiin vuonna 1949, että ”objektiivisen totuuden käsite häviää maailmasta, ja että valheet siirtyvät historiaan.” George Orwell loi myös termin ”kaksinkertainen ajattelu”, jonka hän määritteli “hallituksen kyvyksi esittää ristiriitaisia ​​tosiasioita.” Vapaasti suomennettuna yksi George Orwellin toteamus oli, että “puolue käski sinua hylkäämään todisteet silmistäsi ja korvistasi.”

Nykypuheeseen ovat vakiintuneet sellaiset käsitteet kuin ”totuudenjälkeinen” ja ”vaihtoehtoiset tosiasiat.” Aivan kuin totuudella olisi useita versioita, ja tosiasioilla useita objektiivisia tulkintoja. Valheet ja väärennetyt uutiset yrittävät korvata totuuden!

Oxfort Dictionary (toimitus) valitsi jopa vuoden 2016 sanaksi “totuudenjälkeinen”. Tarkoittaen sitä, että “objektiivisilla tosiseikoilla on vähemmän vaikutusta julkisen mielipiteen muodostumiseen kuin tunteilla ja henkilökohtaisilla vakaumuksilla.”

Totuudella on aina ollut vihollisia. Nyt on aika jälkeen tukea niitä, jotka kaikesta huolimatta puolustavat totuutta ja jotka hellittämättä paljastavat “totuuksienjälkeisiä ja vaihtoehtoisia tosiasioita”. Jos väärennetyt tiedot toistetaan riittävän monta kertaa, jotkut saattavat uskoa, että ne ovat totta. Se olisi tuhoisaa. Totuuden ja tieteen on aina oltava päätöksenteon pohjana eikä niin, että yhteiskunnallinen päätöksenteko muokkaa totuuksia ja tosiasioita.

Elämässä totuus ei ole vaihtoehto muiden joukossa. Ainoastaan totuus merkitsee rehellisyyttä. Muut “totuudenjälkeiset ja vaihtoehtoiset tosiasiat” ovat valheita. Ne ovat siis valheita.

 

Jouni Lehtimäki

Varatuomari, oikeustieteen lisensiaatti, Kosovon Suomen kunniakonsuli

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu