H-talon tontin parkkikaaoksesta ja sote-prosessien keskittävästä kehittämisestä Pohjanmaalla

Vaasaa koskeva Sote-muutos eli uusi uljas Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä tulee toimintaan vuonna 2022. Muutoksella tulee olemaan suuri vaikutus maakunnan kylien perusterveydenhuollon saatavuuteen. Jokainen Pohjanmaan maakunnan kunta on tähän saakka hoitanut itse perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelut, mutta jatkossa lähes kaikki maakunnan palvelut keskitetään Vaasan keskussairaalan tontille. Atomivoimalan kokoista, näköistä, ja melkein hintaistakin, uutta H-taloa rakennetaan ja siitä on tulossa koko maakunnan yhteinen massiivinen hoitotehdas, jossa hoitoprosessit sujuvat toivottavasti suunnitellusti kaksikielisen liukkaasti ja jossa henkilökunta tietää entistäkin paremmin mitä asiakkaalle tehdään, asiakas myös itse tietää missä hoitoprosessissa mennään ja eikä asiakkaan tarvitse murehtia hoitoprosessiensa katkoksista.

Kaikki jotka ovat asioineet keskussairaalassa, ovat havainneet tontin ahtaaksi ja parkkipaikkojen löytämisen haastavaksi. 1051 parkkipaikkaa ei tule alkuunkaan riittämään massiivisessa maakunnallisessa autoilevassa kansanvaelluksessa. Hyvinvointikuntayhtymän aikana tontilla kävijöitä tulee olemaan 170 000 lisää vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa noin 170 000 parkkipaikan etsintää lisää vuodessa, eli yksinkertaisimmalla matematiikalla 466 lisäautolle pitäisi löytää parkkipaikka joka päivä, olivatpa ne takseja tai yksityisautoja.

Toinen ongelma, mikä tässä hoitoliikenteen keskussairaalan tontille pakkautumisessa on, on se, että paikallisen kylien oman hoivan lähisaatavuus merkittävästi harvenee. Vaasassa on perusterveydenhuollon asemia ollut aikanaan useita, mutta niitä on lakkautettu ja siirretty pääterveysasemalle. Eniten käyttämäni Huutoniemen terveysasema on enää kaunis muisto vain. Vähänkyrön liityttyä Vaasaan varmistettiin Vähänkyrön perusterveydenhuollon saatavuus paikallisesti. Nyt näyttää siltä että Vaasan hoitotehtaan rakentamisen takia paikalliset palvelut tulevat katoamaan maakunnan kylistä, mutta myös Vaasan Gerbystä, Ristinummelta, Kirkkopuistikolta ja Vähästäkyröstä, ja lopulta myös pääterveysasemalta, kun kaikki maakunnankin toiminta lopulta survotaan keskussairaalan tontille.

Silminnähtävä tilanahtaus keskussairaalan tontilla tulee kyllä pahenemaan ja harmittamaan maakunnan kansaa jossain vaiheessa. Autot ja parkkipaikat eli konkreettinen potilaan hoitoon pääsy on kyllä tässä sote-sopassa unohdettu. Tonttihan meren rannalla on kaunis, mutta vieraspaikkakuntalaiset sompailija eivät etsi sitä, vaan H-taloa ja itselleen jostain parkkipaikkaa. Pesäpallokenttä nähtävästi puretaan pian lisäparkkipaikkoja varten. Rakennetaanko kansallispelillemme Vaasaan edes uutta korvaavaa pyhättöä, se onkin toinen juttu.

Itse olen sitä mieltä että ihan kaikkea paikallista perusterveydenhuollon palvelua maakunnasta ei ole järkevintä survoa väkisin Vaasaan keskussairaalan tontille, vaan jättää maakunnan ainakin keskeisimmät paikalliset lähipalvelut ainakin osin vielä entisille paikoilleen. Pikkuasioista ei ehkä tarvitsisikaan aina joka kerta mennä hakemaan hoitoa Vaasaan keskussairaalan tontilta, kipeänä etsiä parkkiruutuja jostain pimeän pesäpallokentän takaa, löytää H-talon sokkeloista oma hoitoloosi, ja ajaa teipattuna vielä illaksi kotiin maakunnan perukoille.
On kysyttävä lopulta se tyhmä kysymys: oliko tämä totaalinen maakunnallinen keskittäminen lopulta oikeaa hoito-hoiva-prosessien kehittämistä? Pidettäköön ainakin Vaasan pääterveysaseman, Vähänkyrön, Gerbyn ja Ristinummen perusterveydenhuollon palvelut sentään vielä siellä missä ne nyt ovat!

0
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa
Ehdolla kuntavaaleissa

Korkeakouluissa opetus- ja tutkimus- sekä esimiestehtävävissä pitkään, pankissa kiinteistövälitystehtävissä aikansa, nyt oma yritys ja muuta kiinteistö- ja metsäharrastetta. Sote kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu