Kaupungin ensimmäinen iso puukerrostalo erityisesti sisäilmaongelmista kärsiville

Vaasan ensimmäinen isompi kokonaan puurakenteinen kerrostalo on harjakorkeudessa Mittaririkatu 1:ssä. Kaupunginosa on nimeltään Melaniemi ja sijainti on hyvä Vaasan ohitustien, ABB Strömbergin teollisuuspuiston ja Melaniemen Lidlin tuntumassa.

Alueelle on kaavoitettu kolme samantyyppistä taloa, joista siis ykkönen eli As Oy Vaasan Viherlehto on nyt valmis. Asemakaava on vuodelta 2017 ja löytyy sivulta https://kartta.vaasa.fi/IMS/Documents/LUPlans/ak0982.pdf .

Kun puhutaan puurakenteisesta kerrostalosta, täytyy käsitteitä hieman selventää. Pieniä kaksikerroksia puutaloja on tehty tietenkin iät ja ajat mutta nyt on kyseessä kuusikerroksinen ”oikea” kerrostalo, eli asukkaiden ja asuntojen määrä on ihan toista luokkaa kuin pienkerrostaloissa.

Puu ei ole tietenkään rakennusmateriaalina mitään ennen näkemätöntä, vaan käytännössä kaikessa asuntorakentamisessa puuta käytetään ulkoseimien ja sisäseinien sekä kantavien rakenteiden materiaalina. Vaasan Viherlehdossa puurakenteet ovat kuusikerroksisen kerrostalon kantavia rakenteita. Asunnon on leegopalikkamaisesti rakennettu jo etukäteen Kuhmon tehtaalla valmiiksi, jolloin kerrostaloa ei suinkaan tehdä pitkästä puutavarasta paikan päällä vaan tuodaan talotehtaalta suojatuissa pusseissa jolloin palat on sekä rakennettu, kuljettu ja koottu kuivina toistensa päälle.

Vesikatto on talossa ollut koko ajan rakentamisvaiheessa päällä sillä vesikattokin on ollut elementtitekoinen ja sitä on nosteltu yhä uudelleen uusien palikoiden päälle sitä mukaa kun leegoja on talotehtaalta tullut ja niitä on ehditty nostelemaan paikoilleen.

Puukerrostalon on ongelmana voisi luulla olevan laho. Se on totta että puumateriaali ei nykyäänkään tykkää vedestä. Lahoriski on otettu huomion. Kylpyhuoneet ja vessat eivät ole puurakenteisia vaan ne on esivalmistetuista betonisista leegomaisista huonemoduleista, jotka on koottu valmiiksi erikseen omassa tehtaassa ja ladottu toinen toistensa päälle puuelementtien yhteyteen. Kerrostalossa on siis sekä puisia asuinelementtejä että betonisia kylppärielementtejä joista muodostuu siis asunnot. Betoni ei lahoa, joten isommat kosteusriskit on eliminoitu osittaisella betonielementtien käytöllä.

Tulipalo on toinen puurakenteiden riski. Siihen on kiinnitetty huomiota sprinklereillä ja tietokoneistetulla palohälytysjärjestelmällä. Porraskäytävä on lähestulkoon ennennäkemättömän avara, joten mahdollisella savulla on helppo poistumistie katolla olevaan paloluukkuun. Nykyaikaiset sprinklerit eivät ruiskuta silkkaa vettä vaan ohutta vesisumua, joilla on sama sammuttava vaikutus mutta pienempi vesikatastrofin riski kuin vanhanaikaisella holtittomalla veden suihkutuksella.

Mikä talossa on ainutlaatuista ja samalla tietoinen tavoite, on hyvä sisäilman laatu. Rakenteen ja materiaalit ovat suurimmalta osin hengittäviä aitoja puumateriaaleja. Puumateriaalit elävät ilman kosteuden ja vuodenajan mukaan. Kosteus ei jää sisälle vaan kiertää ulos sekä koneellisen ilmastoinnin että myös puun läpi ja tarkoitus on tietenkin että asuntilojen hengitysilma on jatkossakin homevapaata.

Sanomattakin on selvää että talossa yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei saa tupakoida. Myös parvekkeilla on tupakointikielto. Parveketupakointikielto haettiin Tupakkalain 79§ mukaisesti kaupungilta ja asunto-osakeyhtiö on saanut tupakointikiellon rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille.

Tiedän että talossa asuu ihmisiä, joille sisäilman laatu on oleellinen asunnon ostokriteeri. Uskon ja toivon että tämän tyyppinen kerrostalo on paras valinta ihmisille, joille sisäilman ja rakennusmateriaalien laatu on aivan ehdoton ykkösasia oman asunnon valinnassa.

+2
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa

Korkeakouluissa hallinnon ja johtamisen opetus- ja tutkimus- sekä monissa esimiestehtävävissä pitkään, pankkimaailmassa kiinteistövälitystehtävissä vuosia, nyt oma yritys sekä kiinteistö- ja metsäharrastetta. Aikaisemmassa elämässä myös geologina Lapissa ja Keski-Suomessa. Sote jaksaa kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU. Viimeksi vaalipäällikkönä (Keskusta) Vaasassa kuntavaaleissa 2021 .

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu