Pienyrittäjille sopivampia yhdistettyjä asuin- ja liiketilatontteja saatava kaavoitetuksi asemakaava-alueille

Ehdotan Vaasaan ja muuallekin Suomen kuntiin kaavoitettavaksi pienyrittäjille sopivampia yhdistelmätontteja kuin mitä normaalit erilliset teollisuusaluetontit ja omakotitalotontit ovat.

Pienyrittäjyys ei ole vain netissä ja somessa nyhväämistä vaan isoja tiloja vaativaa toimintaa, jossa koti ja oma meluava yritystoiminta sekaantuu perinpohjin. On olemassa yhdenhengen yrityksiä ja perheyrityksiä jotka vaativat sekä kodin että enemmän tilaa itselleen ja työkaluilleen sekä asiakkailleen.

Vaasan kaavoitus kaavoittaa asemakaava-alueella yritystontit erikseen ja asuintontit selkeästi erilleen. Kaavoitustapa perustuu kansallisiin määräyksiin ja teknisten yliopistojen kaavoitusoppeihin: työ erikseen ja asuminen erikseen.

Kiinteistönvälittäjänä tiedän että asemakaava-alueen uudet omakotitalotontit ovat nykyään pieniä, joihin tasan tarkkaan sopii se yksi omakotitalo, autokatos ja autotalli ja sitten se hikinen pikkupiha. Kaavamääräyksessä jotka ovat tiukkapipoisia Vaasassakin, määrätään minkä värinen katto pitää olla, minkä värisiä ulkoseinät voivat olla, pitääkö laudat olla vaakasuorassa vai pystysuorassa ja pitääkö tontilla olla lauta-aita vai ei. Ja kadulle et voi jättää han miten vaan nelipyöräistä työkaluasi, koska siellä on ehkä pysäköintikielto tai ainakin hidastetöyssy. Kadun päässä voi olla neulansilmäsilmukka, jossa voit näppärästi kääntää autosi mutta 18 tonnin Scanialla tekee jo melko tiukkaa, puhumattakaan 30-paikkaisesta turistibussista.

Asemakaavastandardiomakotitalotontit sopivat standardi-ihmisille, jotka ajavat päivisin muualle standarditöihin standardiautolla ja asuvat hiljaa standardiharmaassa standarditalossaan haittoja muille standardi-asukkaille aiheuttamatta.

Teollisuusalueelle voidaan rakentaa tietenkin miten isoja ja rumia halleja tahansa, ja leveitä rekkaliittymiä ja kääntöpaikkoja perävaunullisille rekoille, mutta niissä tiloissa ei saa asua, eikä saa rakentaa saunaakaan, jollei teollisuustontilla ole viemäriliittymää. Hulevesikaivo ei ole viemärikaivo. Ainakin osassa Vaasan kaupungin teollisuusvuokratonteista ei ole rakennettu riittäviä jätevesiviemärirakennelmia, jotta päivystysluonteisen puoliasumisen pakolliset vessa ja suihkujätevedet menisivät viemäreihin. Kyllä ne likavedet joko säiliöön tai sitten jopa ihan lopulta ojaan menee. Minä tiedän Vaasan tilanteen kun olen teollisuushalleja vuokrannut.

Puhun pienyrityksistä, jotka tarvitsevat samanaikaisesti sekä yrittäjän omaa asuintilaa ja samalle tontille isoja tiloja ja varastohalleja. Asumiseen ja työntekoon kuuluu lupa ja mahdollisuus tavallista enempään melu-, liikenne- sekä hajuhaittoihin sekä muihin haitoiksi katsottaviin pienyrittäjän normaaliin elämään kuuluviin asioihin, jotka kuuluvat pienyrittäjän arkeen. Työtä tehdään näissä yrityksissä vuorokauden eri aikoina ja päivystysluontoisesti myös niin, että yritys voi olla tosiasiallisesti toiminnassa ympäri vuorokauden.

Tällaisia pieniä tavallista enemmän tilaa ja toiminnanvapautta ympäristönsä suhteen vaativia yrityksiä ovat esimerkiksi koirahoitolat, kissatalot, ratsastustallit, eläinlääkäripalvelut, pienemmät konekorjaamot, maahantuontiyrittäjien verkkokaupat, kuljetusliikkeet, metalliverstaat, veneveistämöt, ravintola- ja matkailuyrittäjät, jumppasalit ym.

Asemakaavoitetulla alueella näitä yrityksiä tietenkin on, mutta niissä ei voi yrittäjä perheineen asua. Näitä toimintoja harjoittavia yrityksiä omakotitaloineen löytyy tietenkin asemakaavoitetun alueen ulkopuolelta maaseudulta. Siellähän niitä on nyt poikkeusluvilla ja suunnittelutarveratkaisuina. Kukin yrittäjä joka haluaa sekä asua että tehdä töitä samalla tontilla, voi aina ostaa tai vuokrata joltain yksityiseltä maapalansa ja rakentaa tupansa, rekkahallinsa ja parkkialueensa sinne itse, ja sitten hakea poikkeuslupaa, joka menee läpi tai sitten ei. Kukin järjestää sitten itse vesijohtonsa ja jätevesihuoltonsa öljynerottelukaivoineen, hevoslantakasansa tai meluhaittansa miten hoitaa, ja toivottavasti naapurit ei sitten kantele mistään. Yleensähän maaseudulla on väljää, ja totuttu yrittäjien sekameteliin, mutta uuden yrittäjän pitää tyhjällä palstalla aloittaa alusta ihan jätevesijärjestelmän rakentamisesta ja tien aurauksesta alkaen.

Kaikilla samanaikaisesti omakotitaloa ja yritystilaa vaativilla yrittäjillä ei ole yritysideansa kannalta järkevää hakea halvinta maapalaa jostain kaukaa jopa naapurikunnan metsän tai pellon keskeltä vaan olla lähempänä Vaasaa, tai keskuskylää missä yrityksen asiakkaatkin pääasiassa ovat.

Ehdotan kaavoitettavaksi Vaasaan, ja muuallekin Suomen Kyläkeskuksiin tavallista suurempia pienyrittäjille tarkoitettuja yhdistettyjä sekä asuin- että liiketilatontteja. Siinä 1000 neliötä ei riitä vaan tonttien koot voisivat olla vaihtelevia mutta jopa moninkertaisia standarditontteihin nähden. Niihin pitäisi voida rakentaa sellaisen omakotitalon katoksineen ja parkkipaikkoineen kuin yrittäjä haluaa sekä riittävät tuotanto-varastotilat yritystoiminnalle. Ei ole siis kyse tavallisesta omakotitalotontista eikä suurteollisuustontista vaan välimuodosta. Liikenneyhteydet on oltava kuitenkin vertailukelpoiset kuin teollisuustonteilla. Melua ja ympärivuorokautista liikennettä sekä asiakasliikennettä tulee kaavamääräyksessä voida sietää tällaisilla alueilla paremmin kuin tavallisessa aravalähiössä, ja esimerkiksi eläintenhoitoloiden haju-, lanta-, ja meluhaittoja tulee voida lähtökohtaisesti hyväksyä alueella. Rakennusten ulkonäön ja kattojen ja seinien rimoituksen ja värityksen suhteen tulee olla huomattavan vapaampaa. Tärkeintä kuitenkin on, että alueella on jo valmiina vesi- ja viemäriliittymät, valmiit kantavat tiet ja liittymät isoillekin kulkuneuvoille sekä ajan tasaiset tietoliikenneyhteydet. Lisäksi katujen kunnossapito kuuluisi kaupungille kuten muillakin asemakaava-alueilla.

Näin saadaan haluttuja pienyrittäjiä. Pienyrittäjille sopivia tontteja kyettäisiin heti osoittamaan kaupungin toimesta ja ympäristöhaittojen lupasekamelska olisi jo lähtökohtaisesti yrittäjälle helpompaa. Kun asuin- ja toimitilaa on kaavoitettu tie- ym. liittymineen valmiina, helpottuu myös pienyritystoiminnan houkuttelu kuntaan.

0
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa
Ehdolla kuntavaaleissa

Korkeakouluissa opetus- ja tutkimus- sekä esimiestehtävävissä pitkään, pankissa kiinteistövälitystehtävissä aikansa, nyt oma yritys ja muuta kiinteistö- ja metsäharrastetta. Sote kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu