Trump ei ollut uusi Babylon, eikä Bidenista tule uusi Jerusalem

Sekularisoituminen etenee ja kirkosta eroaminen kasvaa, senhän me tiedämme, mutta katoaako uskonto?

Christianity Today -lehden lukeminen avaa melko hyvin mitä amerikkalainen kristillinen konservatiivi ajattelee. Christianity Today -lehti on puolueista riippumaton, mutta republikaanien ehdokkaat viittaavat Raamattuun demokraatteja useammin arvopohjanaan. CT-lehteä luetaan kuitenkin globaalistikin ahkerasti.

Kun lehteä lukee, niin sen juttujen näkökulmasta amerikkalainen kristitty ei voi ainoana ohjenuoranaan välittää maailmallisesta politiikasta, koska sielun pelastus on tärkeämpi asia kuin esimerkiksi se kuka presidentti on milloinkin vallassa. Kristillinen hallitsija valmistautuu teoillaan suoraan iankaikkiseen elämään, joten kristillinen presidentin pitäisi mennä vieläkin pidemmälle oikeaoppiseen kristillisyyteen, kuin mitä kukaan Yhdysvaltain presidentti on tähän mennessä mennyt. Trump ei taivaan valtakuntaa saanut aikaiseksi maan päälle, mutta sitä ei odoteta Bideniltakaan.

Trumpin syksyn 2020 vaalitappio oli lopulta selvä, mutta hänen kannattajansa ovat fanaattisesti edelleen hänen puolellaan. Keitä Trumpin kannattajat ovat, republikaanien kannattajia tietenkin, mutta mitä ovat republikaanit?

Miksi se meitä suomalaisia kiinnostaa? Siksi, että mikä trendi keksitäänkään ensin Amerikassa, niin pian se on Suomessakin.

Poliittisessa keskustelussa konservatiiviset arvot tarkoittavat vetoamista Raamattuun. Käytännössä Yhdysvaltain poliittisessa tämän hetken debatissa raamatulliset arvot kulminoituvat ja tarkoittavat kielteistä suhtautumista aborttiin, samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuteen ja liittovaltion vallan kasvattamiseen. White Anglo-Saxon Protestant lienee republikaanien ydinkannattaja. Trump on masinoinut kampanjansa niin, että ne vetoavat WASPpeihin, jotka ovat ovat ”periamerikkalaisen” valkoisen protestanttisen evakelikaalisen uskonnon puolustajia, amerikkalaisen maailmanvallan puolustajia, amerikkalaisen kotimaisen työn ja työllisyyden puolustajia ja ylipäätänsä valkoisen rodun, protestanttisen uskonnon, englannin kielen, anglosaksinen kulttuurin, syntyperän ja perinteen puolustajia.

WASPin vastenmielisenä haasteena on maailman arvoliberaali muutos , jossa muutkin ihonvärit, rodut, kielet ja kulttuurit saisivat tasavertaisen arvostuksen. Republikaanit ovat arvokonservatiiveja, eli asioiden pitäisi olla jälleen kerran kuten ne ovat aina olleet. He ovat päinvastaisten arvojen eli arvoliberalismin vastustajia, globalisaation vastustajia, liittovaltion liian ison vallan vastustajia, abortin vastustajia, valkoisen vallan kaksi kertaa demokraattisissa vaaleissa vieneen mustan presidentti Obaman ikuisia vastustajia, ulkomaalaistaustaisten ja ulkomaisten kielten vastustajia, juutalaisten vastustajia, katolilaisten vastustajia, latinojen vastustajia, mustien tasa-arvon vastustajia, homoliittojen vastustajia, liiallisen luonnonsuojelun vastustajia, ja bensiinin hinnan korotuksen vastustajia sekä ilmastonmuutoksen kieltäjiä. Maailma ei saa muuttua.

Onko totuudella ja kohtuudella väliä, jos loukattu WASP puolustaa vakaumuksiaan raivon vallassa? Eipä näytä enää olevan. Maailma voidaan Trumpin republikaanisella kiekaisuilla muuttaa vaikka minkälaiseen solmuun, jotta konservatiivisempi totuus voittaa. Uskonto ja Raamattu otetaan äkkiä lyömäaseeksi, jos tarvitaan. Raamatunkin sanomalla on hyvä hutkia kaikennäköisiä homoliberaaleja, abortin tekijöitä, tummaihoisia, latinoita tai kiinalaisia tai vaikka EU:ta.

Saapas nähdä miten Suomessa politiikassa jatkossa käy, käykö samoin kuin Euroopan Puolassa ja Unkarissa on jo käynyt? Vaikeaa on uskoa että maailma lopullisesti sekularisoituu, kyllä uskonto on edelleen äänestäjien mielessä tärkeä.

Jouni Niskanen

Korkeakouluissa opetus- ja tutkimus- sekä esimiestehtävävissä pitkään, pankissa kiinteistövälitystehtävissä aikansa, nyt oma yritys ja muuta kiinteistöharrastetta. Sote kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu