Miten Putin toimii, jos Venäjä näyttäisi häviävän?

Miten Venäjä käyttäytyisi, jos länsi ryhdistäytyisi ja alkaisi tukemaan enemmän Ukrainaa ja Venäjä näyttäisi häviävän sodan Ukrainassa?

Vastauksia tällaiseen kysymykseen tuntuu olevan kovin vähän. On heitelty ajatusta että ehkä valta venäjällä vaihtuu, tai jos valta pysyy, niin Venäjä ajautuu yhä vahvemmin Pohjois-Korean tielle. Siihenkö analyysikyky loppuu?

Heitän yhden skenaarion, jota en ole vielä havainnut, mutta on mielestäni ajatuksen arvoinen.

Ehkä pitää lähteä liikkeelle siitä mikä Putinin piirille on tärkeintä?

Tietysti vallassa pysyminen, sillä kaikki muu tarkoittaisi heidän kannaltaan todella ikävää tulevaisuutta tai jopa loppua heidän tulevaisuudelleen. Mikä tämän vallan voi viedä? Oma kansa.  Kun suosio uhkaa kansan parissa laskea, on Venäjän johto järjestänyt konflikteja, jotka ovat olleet sille mielellään menestyksekkäitä, kuten Krimin valtaus.

Jos Venäjä näyttäisi jäävän alakynteen Ukrainassa, se ei vaikuttaisi hyvältä kansansuosion kannalta. Jotenkin pitäisi kasvot säilyttää, ja häviö voisi olla yhdessä muiden sodan aiheuttamien negatiivisten asioiden kanssa  kansalle liikaa. Tarvitaan jokin hyvä syy vetäytyä Ukrainasta… Mikä se voisi olla? Vastaus voisi olla toinen konflikti tai suuri konfliktin uhka, jonka vuoksi tarvitaan joukkoja massiivisesti johonkin muualle kuin Ukrainaan. Tämä kaikki olisi tietysti itse järjestetty, toki omalle kansalle propagoitu jonkin muun maan kuin Venäjän aiheuttamaksi. Konflikti olisi myös suunniteltu niin että sitä ei voisi hävitä. Tai siten, että lähdettäisiin heti sen alettua, tai jo sen alkua, neuvottelemaan tämän uuden konfliktin rauhasta, jossa Putin voisi esiintyä edukseen kansallensa ”estettyään” suuremman konfliktin.

Putinin jengi tietää varsin hyvin, että Nato ei ole Venäjälle minkäänlainen uhka, sillä Nato ei tule hyökkäämään Venäjälle. Päinvastoin, he ovat hyödyntäneet ja välineellistäneet Naton ja länsimaat propagoimalla heidät omalle kansalleen vihollisiksi, jotka heitä suuressa määrin uhkaavat. Kaikki presidenttiehdokkaat tuntuvat olevan vakuuttuneita ettei Putin lähde uhmaamaan Naton kuuluisaa artiklaa. Mielestäni kuitenkin tällaisessa tapauksessa hän voisi lähteä sitä testaamaan. Siten, että se pysyy hänen hallittavissaan, sopivan kokoisena ja lyhyenä, jotta pidempään jatkuessaan varma häviö ei näkyisi kansalle. Osana Naton välineellistämistä, vallassa pysymisen vuoksi.

Erilaisia mahdollisia skenaarioita on paljon, joihin pitää järkevästi sotia lietsomatta varautua, ainakin niin että toimintatavat olisivat ennakolta jo mietittyjä ko. tilanteissa. Toivottavasti sellaiseen kykeneviä ihmisiä olisi politiikassa enemmän, tai ainakin sellaisia jotka edesauttaisivat kauaskantoisempaa strategista suunnittelua. Uskon ja toivon että heitä on kuitenkin tehtävissä, jotka eivät näy meille kansalaisille.

 

Jouni Saarenpää
Sitoutumaton Kangasniemi

Järkevän ja analyyttisen keskustelun kannattaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu