Elpymisrahastoesitys on kestämätön

EU-komissio antoi keskiviikkona esityksen 750 miljardin elpymisrahaston perustamiseksi. Rahoista jaettaisiin esityksen mukaan 500 miljardia tukina ja 250 miljardia lainoina.

Olen elänyt lähes koko elämäni EU-Suomessa, joka on tarjonnut meille sisämarkkinat, vapaan liikkuvuuden ja vakaan toimintaympäristön. Suhtaudun EU- ja eurojäsenyyteen positiivisesti. Nyt esitetyssä elpymispaketissa Euroopan unionin yhteisiä pelisääntöjä rikotaan. Tämä on radikaali suunnanmuutos. Eikö enää jokaisen maan tarvitsekaan vastata omasta talouspolitiikastaan?

Mielestäni Suomen ei pidä hyväksyä avustuspakettia sellaisenaan. Lisäksi odotan selkeää ehdollisuutta.

Komission esityksessä näkyy liian vahva suurten valtioiden kädenjälki. Jokainen maa miettii tietysti omaa etuaan, talouttaan ja yrityksiään. Meidän tulee miettiä, mitä Suomi tästä hyötyy. Vielä ei tarkkaan edes tiedetä, mitä kaikkea tämä esitys pitää sisällään. Odotamme tarkempia tietoja.

EU tarvitsee elpymisrahaston, jolla panostetaan vihreään kasvuun, digitaalisuuteen ja työllisyyden vahvistamiseen.

Kuitenkin ajatus siitä, että oikeudellista perustaa murennetaan ja tehtäisiin näin suuri tulonsiirto pohjoisen ja etelän välillä, on kestämätön.

 

Komissio esittää elpymispaketin takaisinmaksua myös EU:n tulojen uusilla lisäyksillä.

Itse olen suhtautunut kielteisesti siihen, että EU:lla olisi verotusoikeus. Komission esitys avaisi verotuksen tien ja se on väärä tie.

JouniOvaska

Keskustan kansanedustaja, joka on toiminut niin luokanopettajana, varapuhemiehen erityisavustajana kuin puoluesihteerinä. Innostuu erityisesti talous-, EU- ja koulutuspolitiikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu