Lukutaito on demokratian kulmakivi

Demokratia perustuu sen varaan, että kansalaisilla on vapaa tahto ja mahdollisuuksia eri suuntiin elämässä. On kuitenkin olemassa ilmiöitä, jotka vaarantavat demokratian toteutumista. Yksi tällaisista on lukutaidon rapautuminen.

Kun ihminen ymmärtää hyvin lukemaansa, hän osaa muodostaa eri uutisista ja lähteistä oman mielipiteensä. Vahva luetun ymmärtämisen taito auttaa olemaan kriittinen ja tulkitsemaan esimerkiksi sosiaalisen median sisältöjä useista näkökulmista. Heikko lukutaito ja luetun ymmärtämisen taito puolestaan altistavat tahallisen väärinymmärtämisen ja manipuloinnin tielle. Valeuutiset horjuttavat luottamustamme, ja sosiaalisessa mediassa tarvitaan erityistä taitoa olla yhteisen hyvän puolella.

Mitä parempi lukutaito kansalaisilla on, sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia ymmärtää toisiamme. Hyvä lukutaito kohentaa itsetuntoa ja luo turvallisuudentunnetta myös yksilölle itselleen. Kyky tulkita sävyjä ja ymmärtää sanavalintoja on osa lukutaitoa.

Eli puhuessamme satsauksista peruskouluun emme puhu vain perustaitojen oppimisesta. On kyse demokratiasta. Vaalimalla osaamista huolehdimme yhteiskuntamme eheydestä.

JouniOvaska
Keskusta Tampere

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, joka on toiminut niin luokanopettajana, varapuhemiehen erityisavustajana kuin puoluesihteerinä.
Päivät kuluvat EU-, koulutus- ja ulkopolitiikan parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu