Miksi politiikka on välillä niin rumaa?

Moni ystäväni kysyy minulta monesti, miten jaksan olla mukana politiikassa, joka on heidän mukaansa pelkkää juonittelua ja selkään puukottamista. Olen kertonut heille, miten hienoa on suomalaisten poliitikkojen kyky sopia ja rakentaa yhdessä kompromisseja. Tästä todisteena on erilaiset hallituskokoonpanot kautta aikojen.

 

Olen viimeiset viikot työskennellyt tiiviisti metsäasioiden parissa. Hallitus antoi eduskunnalle kantansa metsien ennallistamisesta eli miten heikennetyn luonnon tilaa parannetaan esimerkiksi metsissä ja suoalueilla. Tavoite on hyvä: monimuotoisesta luonnosta on pidettävä huolta. Valitettavasti esitetyt keinot ovat Suomen kannalta vaarallisia. Siksi hallituksen väljää kantaa asetukseen on korjattava. 

 

Euroopan unioni pyrkii haalimaan itselleen oikeuden päättää suomalaisista metsistä, niiden hoidosta tai oikeastaan hoitamattomuudesta. EU pyrkii anastamaan itselleen lisää toimivaltaa. Suomalaisiin metsiin kohdistuva ennalistamisvaade koskisi miljoonia hehtaareja, joista vesistöjen, metsien, soiden ja turvepeltojen osuus olisi suurin.

 

Suomelle tulisi EU-maista kolmanneksi eniten kustannuksia, yhteensä 930 miljoonaa euroa joka vuosi. Vastineeksi saisimme komission mukaan vuosittain 9,7 miljardia euroa “laskennallisia hyötyjä ekosysteemipalvelujen kasvun myötä”. Tämä arvio on täysin epävarma, voisi jopa sanoa tuulesta temmattu.Käytännössä komission esityksen tarkoitus on ennallistaa luonto 1950-luvun olosuhteita vastaavaan tilaan. Suojeltava metsäpinta-ala Suomessa olisi eri arvioiden mukaan 2,2–8,7 miljoonaa hehtaaria. Vertailun vuoksi: Pirkanmaan kokonaispinta-ala on yli 1,5 miljoonaa hehtaaria. 

 

EU puuttuu ennen kuulumattomalla tavalla maan ja metsien käyttöön, joiden pitäisi olla suomalaisten omassa päätäntävallassa. Ennallistamisehdotus myös heikentäisi suomalaisten maan- ja metsänomistajien omaisuuden suojaa.

 

Suomalaisilla toimilla metsistä osataan kyllä pitää huolta. Kestävä metsäpolitiikka tarkoittaa meillä sitä, että puuta kasvatetaan enemmän kuin hakataan. Metsät tuovat meille valtavasti työpaikkoja, vientiä ja tuloja. Puurakentaminen on myös paljon ekologisempaa kuin betonitaloviidakot.Voisi sanoa, että jokainen suomalainen on metsänomistaja. Meillä on laajat jokamiehenoikeudet, minkä vuoksi kuljemme metsässä kuin kotonamme. Tälläkin hetkellä tuhannet ihmiset kuntoilevat metsässä, keittävät nuotiolla nokipannukahveja, etsivät sieniä ja riistaa… Olemme metsäkansaa ja meillä on metsäosaamista, jota muualla ei ole. 

 

Jotta saamme äänemme Euroopassa paremmin kuuluville, meidän suomalaisten pitää löytää yhteiset pitkospuut vaikuttamiselle. Niinpä olemme pyrkineet luomaan eduskunnassa laajaa yhteistyötä ennallistamiskysymyksessä. 

 

Koska tilanne on Suomen kannalta äärimmäisen vakava, emme voi tuijottaa hallitus-oppositiorajoja. Siksi olen käynyt moneen otteeseen keskusteluja erityisesti kokoomuksen kanssa, jotta tuki tärkeälle asialle olisi selvä. Eräs media kirjoitti jopa ns. isänmaallisesta koalitiosta, joka pyrkii pelastamaan Suomen metsät. Viimeisin osoitus tästä oli perjantainen talousvaliokunnan kokous, jossa eduskuntapuolueiden selvä enemmistö asettui vastustamaan ennallistamisesitystä.

 

Kirkkain silmin kokoomuslaiset ovat viime päivät puhuneet yhteistyöstä. Siksi eilinen kokoomuksen ilmoitus välikysymyksestä Suomen EU-politiikan ennakkovaikuttamisesta tuli täysin puskista. Kesken prosessin puolue päätti lähteä sooloilemaan ja tekemään vaalikampanjaa. Tärkeintä olisi saada Suomesta tiukka ja yhtenäinen kanta metsäpolitiikkaan. Se olisi koko isänmaan etu.

 

Tunsin eilen, miten kokoomuslainen puukko tuli kylkeen ja lujaa. Vaikka tänä viikonloppuna on harmittanut ja olen tuntenut itseni petetyksi, haluan silti jatkaa yhteistyön rakentamista. Mielessä on pidettävä isänmaan, ei puolueen etu.

 

Metsät ovat meidän.

+1
JouniOvaska
Keskusta Tampere

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, joka on toiminut niin luokanopettajana, varapuhemiehen erityisavustajana kuin puoluesihteerinä.
Päivät kuluvat EU-, koulutus- ja ulkopolitiikan parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu