Postin työehtoshoppailu on laitonta

Suomen työoikeuden pyhimpiä periaatteita on se, ettei palkkaa ja muita olennaisia työehtoja saa työsuhteen kestäessä yksipuolisesti huonontaa. Tästä on kysymys postin työntekijöiden eilen alkaneessa lakossa, joka näyttää laajenevan nopeasti. Työnantaja yrittää kiertää työsopimuslain pakottavia säännöksiä siirtämällä työntekijöitä toisen työehtosopimuksen piiriin tekaistuilla liikkeenluovutuksilla ja valeoikeustoimilla.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on kommentoinut asiaa kahdellekin lehdelle, joista Ilta-Sanomissa hän näyttää antavan varauksellisen hyväksynnän Postin menettelylle. Turun Sanomille Koskinen puolestaan myöntää, että järjestelmä on tältä osin ”aikamoinen villi länsi.” 

En ole mikään työoikeuden ekspertti, mutta argumentteja löytyy senkin puolesta, että työehtoshoppailu Postin tarkoittamalla tavalla on yksinkertaisesti laitonta. Korkeimman oikeuden päätöksistä käy ilmi, että palkan yksipuolinen laskeminen työsuhteen kestäessä edellyttää työsuhteen irtisanomisperustetta. Palkkoja voidaan väliaikaisesti laskea, joska yritystä uhkaa esimerkiksi konkurssi.  Siitä ei ole nyt kysymys.

Työehtosopimuksilla voidaan poiketa työsopimuslain säännöksistä työntekijän vahingoksi, mutta vain työsopimuslain 13 luvun 7§:n listaamissa tapauksissa. Lista on tyhjentävä, eivätkä työsopimuslain 7 luvun irtisanomisperusteet kuulu tuohon listaan, vain 9 luvun työsopimuksen päättämismenettely.

Koskinen näyttää ajattelevan, että työehtosopimusten osapuolet – työnantajaliitot ja ammattiliitot – voisivat neuvotteluillaan työehtosopimusten ”soveltamisalasta” tehdä tyhjäksi lain pakottavat säännökset ja korkeimman oikeuden oikeuskäytännön. Näin ei voi olla, ja jos kuitenkin on, maan hallituksen tulee kiireesti tukkia tuo porsaanreikä. Muuten nähdään Suomen työmarkkinoilla pikainen palkkojen ”kilpajuoksu pohjalle.”

Postialan ammattiliitto PAU yritti pitää jo pari vuotta sitten kovaa meteliä, kun raskasta yötyötä tekevien sanomalehden jakajien palkkoja pudotettiin 30-40 prosenttia samanlaisella työehtoshoppailulla. Silloin taisi vain käydä niin, että poliitikkojen ja median solidaarisuus jäi kieli- ja kulttuurimuurin taakse. Olisi jo silloin pitänyt tajuta, että kun pirulle annetaan pikkusormi, riiston ja sorron kohteeksi tulevat vähitellen myös enemmän poliitikkojen ja toimittajien näköiset ihmiset.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4685491/Emeritusprofessori+tyoehtoshoppailusta+TESneuvottelujen+huomio+soveltamisalaan+ei+vain+palkkaan+ja+ehtoihin

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006222947.html

 

jounisnellman

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu